Teľacie líčka na červenom víne

Autor receptu: timara

Môj splnený kulinársky sen . . .

3-4
porcie
15 minút
príprava
120-150 minút
na 140 °C

Suroviny

Postup

  1. Líčka umyjeme, osušíme, zbavíme najväčších "blán", osolíme, okoreníme a nakrájame na väčšie kusy. Prudko opečieme na masti z oboch strán a preložíme do pekáča alebo misy, v ktorej ich budeme piecť v rúre.
  2. Do výpeku v panvici pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, na kolieska nakrájanú cibuľu a celé ošúpané strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a opekáme, kým nie je zelenina pekne skaramelizovaná (zlato-hnedá). Pridáme paradajkový pretlak, bylinky, celé korenie a zalejeme vínom. Zredukujeme na polovicu. Pridáme vývar, ešte chvíľu povaríme a zmesou zalejeme mäso v pekáči. Prikryjeme a pečieme na 140 stupňoch cca 2 hodiny, kým nie sú líčka úplne mäkké.
  3. Medzitým si uvaríme v osolenej vode zemiaky. Scedíme. Hrniec so scedenými zemiakmi môžeme nechať ešte chvíľu na slabom plameni, aby sa dokonalo odparila všetka voda zo zemiakov. Zemiaky roztlačíme, pridáme rozpustené maslo, zohriaté mlieko a smotanu. Miešame dokým nie je kaša krásne hladká.
  4. Výpek z mäsa precedíme, zjemníme kúskom masla, dosolíme, dokoreníme a ak je treba, môžeme chuť omáčky zjemniť troškou trstinového cukru.
  5. Na masle opečieme nakrájanú mrkvu a šampiňóny. Ochutíme soľou a čerstvo mletým korením. K naservírovanej zemiakovej kaši s líčkami pridáme omáčku, opečenú zeleninu a do dokonalosti dotiahneme kúskom čerstvej petržlenovej vňate.