Teľací vývar
Teľací vývar

Teľací vývar so špikovými knedličkami

Jana Štrbková
Kulinární studio MAFRA, 17. apríla 2022
Teľací vývar so špikovými knedličkami
Foto: Kulinární studio MAFRA

Klasikou v našich domácnostiach je hovädzí vývar s pečeňovými haluškami. Nechajte sa nahovoriť na zmenu a vyskúšajte delikátny teľací vývar s knedličkami, ktoré dochutíte Zobraziť celý popisKlasikou v našich domácnostiach je hovädzí vývar s pečeňovými haluškami. Nechajte sa nahovoriť na zmenu a vyskúšajte delikátny teľací vývar s knedličkami, ktoré dochutíte špikom z kostí. Za túto sviatočnú polievku zožnete len pochvaly.

4
porcie
40 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
400 g (s odrezkami)
1/2
5 ks
2 ks
3 vetvičky
150 g
100 ml
2 ks
2 PL
2 PL
1 ks
1 ks
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Zo špikových kostí vyberieme špik a odložíme ho. Prázdne špikové kosti vložíme spoločne s teľacími kosťami a odrezkami do hrnca. Pridáme cibuľu, celé čierne korenie, bobkové listy a tymian. Zalejeme asi dvomi litrami studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Oheň stiahneme na mierny a varíme asi dve a pol hodiny.

  2. 2

    Knedličky: Toastový chlieb zbavíme kôrky a nakrájame ho na kocky. Chlieb pokropíme mliekom a necháme asi 5 minút postáť. Špik nakrájame nadrobno, zmiešame ho so žĺtkami a s najemno nakrájaným ligurčekom, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pridáme vyžmýkaný chlieb a polohrubú múku. Premiešame a zľahka zapracujeme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Navlhčenými rukami vytvarujeme z pripravenej zmesi na knedličky malé guľôčky.

  3. 3

    Pripravený vývar (asi 1,2 l) scedíme do nového hrnca. Pridáme na tenké rezančeky nakrájanú očistenú mrkvu, petržlen, zeler, zelené časti póru a privedieme do varu. Špikové guľôčky vložíme do vriacej polievky. Teplotu znížime a varíme na miernom ohni asi 10 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia