Teľací vývar so špikovými knedličkami
Kulinární studio MAFRA, 17. apríla 2022

Foto: Kulinární studio MAFRA
Klasikou v našich domácnostiach je hovädzí vývar s pečeňovými haluškami. Nechajte sa nahovoriť na zmenu a vyskúšajte delikátny teľací vývar s knedličkami, ktoré dochutíte Zobraziť celý popisKlasikou v našich domácnostiach je hovädzí vývar s pečeňovými haluškami. Nechajte sa nahovoriť na zmenu a vyskúšajte delikátny teľací vývar s knedličkami, ktoré dochutíte špikom z kostí. Za túto sviatočnú polievku zožnete len pochvaly.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 600 g | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g (s odrezkami) | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 vetvičky | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 150 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Zo špikových kostí vyberieme špik a odložíme ho. Prázdne špikové kosti vložíme spoločne s teľacími kosťami a odrezkami do hrnca. Pridáme cibuľu, celé čierne korenie, bobkové listy a tymian. Zalejeme asi dvomi litrami studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Oheň stiahneme na mierny a varíme asi dve a pol hodiny.
- 2
 Knedličky: Toastový chlieb zbavíme kôrky a nakrájame ho na kocky. Chlieb pokropíme mliekom a necháme asi 5 minút postáť. Špik nakrájame nadrobno, zmiešame ho so žĺtkami a s najemno nakrájaným ligurčekom, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Pridáme vyžmýkaný chlieb a polohrubú múku. Premiešame a zľahka zapracujeme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Navlhčenými rukami vytvarujeme z pripravenej zmesi na knedličky malé guľôčky.
- 3
 Pripravený vývar (asi 1,2 l) scedíme do nového hrnca. Pridáme na tenké rezančeky nakrájanú očistenú mrkvu, petržlen, zeler, zelené časti póru a privedieme do varu. Špikové guľôčky vložíme do vriacej polievky. Teplotu znížime a varíme na miernom ohni asi 10 minút.
Tiež vývar:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu