Vývar z teľacích kostí fotorecept
Foto: zolik
Je to doma vyrobený polotovar. Využitie je variabilné. Ako aj obmieňanie prísad a korenín. Použiteľné ako polievka hneď po uvarení. Inak na podlievanie dusených Zobraziť celý popisJe to doma vyrobený polotovar. Využitie je variabilné. Ako aj obmieňanie prísad a korenín. Použiteľné ako polievka hneď po uvarení. Inak na podlievanie dusených mias, gulášov, ragú či zeleninových kremových polievok. Keď si tento vývar, bouillon pripravíte vo väčšom množstve a po porciách zamrazíte, tak máte vždy po ruke svoju vlastnú verziu a verím, že aj zdravšiu k tzv. bujónu v kocke.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Neošúpanú, rozpolenú cibuľu vložíme reznou stranou do suchého hrnca a necháme opekať až priam do čierna. Asi 6-8'.
-
2
Pridáme kosti a tiež zľahka opečieme. Myslím tým nie až do čierna ako tú cibuľu. Zalejeme studenou vodou a NESOLÍME! Necháme zovrieť. Stíšime na "brblotanie" a odšumujeme a odšumujeme. Tento proces máme tak na dve hodiny. Priebežne treba pozrieť, či netreba pozbierať vyzrážanú penu.
-
3
Po tých dvoch hodinách pridáme mrkvu, zeler, neošúpaný ľahko rozpučený cesnak, celé čierne korenie, klinček, bobkáč a varíme do zmäknutia zeleniny. Na tomto mieste môžete aj experimentovať. Pridať rôzne iné korenia (jalovec, kurkuma, rasca, chilli atď.) alebo zeleninu (kaleráb, kel, pór atď.)
- 4
Až teraz asi po 1/2 hodine varu, keď máme zeleninu tak na pol zmäknutú, pridáme soľ a ešte 10-15 minút povaríme. Pokiaľ chceme tento Bouillon použiť ako polotovar, tak solíme pomenej. Odstavíme a scedíme cez sitko vystlané čistým plátnom.
- 5
A máme čistý vývar z teľacích kostí. Táto fotka nie je najšťastnejšia, ale už bola noc a v kuchyni nemám centrálne osvetlenie.
- 6
Ja som si hneď a zaraz naložila peknú porciu. A čo, že bola polnoc?
- 4
nerobim si srandu, len ta moja cibula mala taku hnusnu supku, ze som ju radsej osupala, inak by bolo pozdvizeni este väcsie ;-)
Dakujem velmi pekne za koment. Tvoj vyvar musi byt vyborny. Ja len zial nemam vhodnu nadobu na take varenie v rure. Moja skoda, inak by som vyskusala.
staci obycajny hrniec s pokrievkou.
podobne varim vsetky polievky,kde je potrebna dlha tepelna uprava.
varecha.pravda.sk/recepty/silny-slepaci-vyvar/65219-recep...
Jasne. To si varila Ty? Alebo je fotka skopirovana? Pre lepsiu ilustraciu? Tak uved zdroj.
Som viac (velmi viac ako velmi viac) za to, ze si tuto FOTO niekde SKOPIROVALA.
Kde tam, kde by ona urobila vývar? To len spoločne s včera zaregistrovaným @politologom naaranžovali zeleninu do pupavoveho čaju. A mali potrebu si do niekoho pichnúť.
Nevarila. varecha.pravda.sk/recepty/telaci-vyvar-so-zeleninovymi-re...
Ale ani nikde netvrdím, že varila.
kuchár hotela Bystrá pri Brezne, 29. júla 2012 19:39
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
sak ja tiez netvrdim, ze varim jak sefkuchar Vladimír Ďurta
kuchár hotela Bystrá pri Brezne, 29. júla 2012 19:39
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Si uboha
a nech mi redakcia da aj Stopku, …
SI UBOHA
Ale ze mu ZOBERIES jeho fotku ? ABY SI MNA SKRITIZOVALA?
@Viera1
@Frezia68
@Mijaita
Od Vas beriem kazdu kritiku. Ten vyvar v konecnom dosledku uplne cisty nebol, ale nebol ani uplne kalny. Ja som si naivne myslela, ze to bolo tymi kostami. Blbost. A este raz blbost.
Keby som ten vyvar precedila tak ako pise @Viera1 , tak by sa to nestalo ;-) V povodnom hrnci bol cisty. len ja som ho chcela mat este cistejsi.
@Mijaita daj Tvoj recept prosim a ja moj hned zrusim. Ta salka je tak pekna. Tak nejak som si to predstavovala.
@Frezia68 dakujem Ti za Tvoj koment. Viem, ze mate s @Radox1 pravdu.
P.S.: Ti, ktori by chceli nedajboze tento moj komentar znevazit odkazujem vopred.... presne tam sa zaradte... ale az po Angelike :-)
Nie je dôvod sypať si popol na hlavu,pretože z teľacích kostí nikdy nedosiahneš číry vývar,je jemne na bielo zakalený,len ak si ho cedila naberaním do naberačky,tak bol viac zakalený.A aby si nebola sklamaná chuťou vývaru podľa @mijaita ,vývar má chutiť po použitých surovinách (zelenina a korenie),ak to tam nedáš,je takýto vývar vhodný ako základ na polievky a omáčky,vyzerá dobre,ale chuťovo nič moc a ani dodatočne vložená zelenina to nezachráni. Zelenina sa v tlakovom hrnci rozvarí na blato,ako vložka do polievky je nepoužiteľná.Tu by som pripomenula opatrnosť pri množstve mrkve,aby vývar nebol sladký a treba dať hodne vňate (zelerová,petržlenová,ligurček ...to urobí perfektnú chuť a aj farbu vývaru )páči sa mi,že si cesnak rozpučila,videla som profesionálneho kuchára,ktorý dával celé strúčky.Allicín sa v cesnaku aktivuje jedine narušením strúčika (najlepšie prekrojiť nožom).Ak ti chutilo,je všetko OK,navarila si si dobrý vývar ☺.(Bude zase "pozdvižení" ☺☺☺),že som sa ozvala.
Dakujem, Dakujem velmi. Pozdvizeni nebude. Viera, ak Ti tak mozem hovorit/pisat. Ja som za kazdu radu/ kritiku/napovedu len a len rada. A nedivim sa Ti. Ten zemiakovy salat… no to bola Odyssea ;-)
Vcera jsem zeleninu - kousek mrkve a celeru nastrouhala do hrnce a polivka ma krasnou barvu. Ale chut je samozrejme jina. Ale vyvar je ciry, viz foto.
K telecim kostem - vyvar jsem delala nedavno z telecí nozicky, ale byl kalny. Myslim, ze to bylo kuzi? Ten jsem si ale zavarila. Take jsem pridala jen natovou cibulku a patrzelku.