Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. júla 2024

Prívarok je jedlo môjho detstva. U nás doma patrí do kategórie obľúbených slovenských jedál, aj keď manželovi bolo toto jedlo zo začiatku dosť Zobraziť celý popisPrívarok je jedlo môjho detstva. U nás doma patrí do kategórie obľúbených slovenských jedál, aj keď manželovi bolo toto jedlo zo začiatku dosť čudné :-)
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

5
porcií
30 minút
tepelná úprava
Tekvicový prívarok (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1,5 kg čerstvá
1 ks
3 dl
3 dl
1 dl
 čerstvý
2 PL
2-3 ks
8 zrniek
1/2-1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetko potrebné na náš prívarok. Ak nemáte čerstvý kôpor, tak môžete dať aj mrazený, ja tu mám celkom čerstvý voňavý kôpor zo záhradky. Čo sa týka dochutenia prívarku, ja používam citrón, ten mi tu chutí oveľa viac než ocot, ale kto chce, ten si pravdaže dochutí octom. Čo sa týka mlieka, ja nahrádzam do všetkých prívarkov časť mlieka vodou. A to preto, lebo mlieko by sa vám len penilo a penilo kým sa vám to uvarí do mäkka a ani to potom nevyzerá najvábivejšie. A keď dáte mlieko, musíte aj častejšie miešať, keďže mlieko sa ľahko pripaľuje. Takže má to dosť výhod, ale verte, že na chuti to v žiadnom prípade neuberie!

  2. 2

    Tekvicu si len umyjeme, ak treba vyberieme jadierka a postrúhame nahrubo. Čistiť ju vôbec netreba, teraz je ešte mladučká s jemnou šupkou. Cibuľu si pokrájame nadrobno.

  3. 3

    Na oleji zosklovatíme cibuľu, pridáme k nej tekvicu, trochu osolíme a chvíľku necháme poškvrčať. Vlastne nech sa celá poriadne ohreje. Následne prilejeme 3 dl vody, pridáme pokrájaný kôpor, bobkové listy, rascu, čierne korenie a soľ. Takto necháme variť celkom do mäkka. 

  4. 4

    Keď je už tekvica mäkká, si v 3 dl mlieka rozmiešame 2 PL hladkej múky aj so smotanou na varenie. Vlejeme do prívarku a od bodu varu povaríme ešte zo 10-15 minút. Nakoniec už len dochutíme prívarok citrónovou šťavou, ale kľudne aj octom :-) Ja osobne používam do prívarkov citrón, dá celkom inú chuť, pre mňa oveľa lepšiu než ocot.

  5. 5

    Prívarok máme hotový a môžeme podávať ;-) Nám takáto hustota prívarku vyhovuje, ale to si už môže každý upraviť podľa seba. Kľudne môžete množstvo tekutiny podľa oka ubrať. Kto chce si prívarok môže namiesto múky zahustiť škrobom, alebo celkom jednoducho 1 veľký zemiak nastrúhať na jemno a nechať ho v prívarku rozvariť. Ja mám odskúšané už všetky tieto verzie, takže môžem vrelo odporúčať hociktorú, všetky sú výborné. Táto s múkou je vlastne tá klasická verzia.

    Tekvicový prívarok (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

sashan
Milá Cezmínka,otvorím Varechu a padne mi do očí tvoj recept. Musela som sa pousmiať,práve sme totižto aj my dojedli na obed tekvicový prívarok . Toto jedlo mám veľmi rada,robím občas aj v zime z mrazeného polotovaru,ale nedá sa to porovnať s čerstvou mladou letnou tekvičkou. Ďakujem ti za krásne recepty,mnohé mám odložené a odskúšané.
haji
Vděčný recept, s radostí bych si porci dala,l a možná i duplu. Zdravím, milá Cesmínko!
sracz
Vynikajúci recept, tiež slastná spomienka na časy môjho dávneho detstva a aj už do nenávratna odídenej bezstarostnej mladosti. Lahôdka aj mojej presladkej mamky, B. P. a spomienka na tekvicu kúpenú na Dominikánskom pľaci v novembri 1978! Ďakujem a želám Ti úsmevné dni plné šťastia, zdravia, lásky a priazne dobrých ľudí!
tejaja
Presne takto sme robili tekvicový prívarok, akurát sme doň nedávali bobkový list. A nestrúhali sme nahrubo, ale na tekvicu sme mali a doteraz mám špeciálne strúhadlo. Tekvica sa strúhala na také dlhé hranolčeky. V každom prípade je to výborné jedlo.
boxik
Tekvicový prívarok patril medzi pár jedál ktoré som doslova nenávidel . Pochádzam zo západu Slovenska a u nás sa robil sladký . V mojom ďalšom živote priniesla moja manželka prívarok ktorý bol robený podobne ako tento a po krátkom presviedčaní som ho ochutnal a stal sa mojim top jedlom . Keďže už pomaly v záhrade začína tekvicová sezóna bude aj prívarok . Takže vďaka za pripomenutie.
boxik
Tekvicový prívarok patril medzi pár jedál ktoré som doslova nenávidel . Pochádzam zo západu Slovenska a u nás sa robil sladký . V mojom ďalšom živote priniesla moja manželka prívarok ktorý bol robený podobne ako tento a po krátkom presviedčaní som ho ochutnal a stal sa mojim top jedlom . Keďže už pomaly v záhrade začína tekvicová sezóna bude aj prívarok . Takže vďaka za pripomenutie.
cesminaz
Dakujem krásne všetkým za nahliadnutie a milé komentíky❤️ @sashan ja cez zimu nerobím, vtedy skôr len šošovicový :-) @tetaja bobokový list tam dá výnimočnú chuť, bez toho to u nás nieje prívarok🙂 dávame ho do každého prívarku. @haji zlatá, dakujem krásne a pozdravujem! @boxik u nás už sezóna začala, mám plno tekvíc🙂 @sracz dakujem krásne za nostalgiu. Pozdravujem a všetko dobré do dialky! Pekný den všetkým!
1x haji
chemik
Jako vychodňarský odrodilec nevařívám řídký tekvicový prívarok, ale husté tekvicové resp. dýňové zelí jako přílohu k pečenému selskému bůčku s bramborovými nebo chlupatými knedlíky. Pro celou rodinu i spoustu kamarádů je to jedno z nejoblíbenějších jídel. Postup je specifický tak, aby se bělomasá dužina při dušení doměkka nerozpadla na kaši a proto se nesmí solit předem, ale až po okyselení. Na vyškvařené slanině osmahnu cibulku dorůžova, přidám nahrubo nastrouhanou bělomasou tekvicu (nikoliv cuketu!) v množství cca 0,5 kg na osobu a bobkový list. Bez podlévání zvolna dusím do sklovita až trochu změkne a přitom pustí šťávu. Potom mírně okyselím octem nebo přidám v octě naložený kopr a teprve nyní osolím nebo přidám kostku bujonu a dodusím doměkka. Uvolněnou tekutinu sbírám přes sítko do rendlíku, varem zahustím a vrátím zpět. Nezahušťuji moukou, která vyžaduje delší var, ale bledou máslovou jíškou nebo jednoduše použiji koupenou jíšku hotovou. Hustou zakysanou smetanu přidávám postupně za varu, aby se nesrazila nebo se hodí i pomazánkové máslo. Nakonec vmíchám nasekaný kopr a dochutím solí a případně i octem. Po několika ztracených letech, kdy se v Praze nedala koupit bělomasá tekvice, mi jedna známá s velkou zahradou letos zasadila tekvicová semínka z Maďarska. Těším se, že po sklizni i ona propadne této báječné zelenině.
1x haji
haji
@chemik (9.7.2024 01:47)
Také tě ráda zaznamenávám. Každý na svém místě.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia