Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok s kôprom

danielajemojemeno - fotkadanielajemojemeno, 1. augusta 2023

Tento recept ma naučila mama. Je to jedlo môjho detstva. Všetka zelenina je z našej záhrady. Výborné a zdravé!

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
200 ml
250 ml (33 %)
1 kg
2 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si ošupíme tekvicu, z ktorej vydlabeme stred (ten zahodíme). Tekvicu umyjeme a nadrobno nastrúhame.

  2. 2

    Do stredne veľkého hrnca dáme osmažiť na kocky nakrájanú cibuľu na oleji. Keď je cibuľa už osmažená do sklovita, pridáme tekvicu a posolíme, aby tekvica pustila vodu. Chvíľu restujeme, potom pridáme od oka 0,5 až 1 l vriacej vody v závislosti od množstva tekvice. Prikryjeme a necháme dusiť.

  3. 3

    Občas premiešame a keď už je tekvica takmer rozvarená, pridáme postupne 200 ml mlieka a stále miešame. Po chvíli začneme pomaly pridávať aj smotanu. Pridáme nadrobno nakrájaný kôpor. Necháme variť dokým tekvica nie je hotová. Nakoniec pridáme 2 PL octu a necháme prevariť. Podľa chuti dosolíme.

  4. 4

    Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme variť do slanej vody na 15 minút. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme do nich nadrobno nakrájanú pažítku a kúsok masla. Premiešame.

  5. 5

    Tekvicový prívarok podávame so zemiakmi a vajíčkami uvarenými natvrdo, už ako kto má rád. Môžeme pridať aj opečenú slaninku alebo špekáčik či klobásku.

Diskusia k receptu

evanaaa
Prívarok z tekvice hokkaido som ešte neskúšala, neviem, ako chutí, používam len klasickú bielu a práve zajtra ju idem robiť. Nenechávam ju rozvariť, nerobím kašu, takže len chvíľu podusím na cibuľke, a potom si spravím zátrepku so smotanou na varenie a prilejem ešte aj šľahačkovú, nech má grády :) Nakoniec, pred vypnutím dávam kôpor a ocot, a osladím. Zemiaky nerobievam, máme radi s chlebíkom.....ale každý spôsob je iste dobrý, aj ten tvoj. K tomu buď nejakú údeninu alebo mäso na šťave.....
suvla
Zamyslela som sa nad tým prívarkom, ale podľa mňa ak tam pridáš "Chvíľu restujeme, potom pridáme od oka 0,5 až 1 l vriacej vody v závislosti od množstva tekvice" a následne ešte ďalších 200 ml mlieka tak mi z toho vychádza skôr polievka ako prívarok. Nie je v recepte chyba??? Ja vodu, keď varím prívarok vôbec nepridávam, len dusím na tom čo pustí tekvica.
chemik
Moje šarišská mama nevařila z tekvice jako přílohu k masu řídký prívarok, ale hustou tekvicovou kapustu. Hlavní zásadou je nesolit na začátku, ale až nakonec a po chvíli dušení na cibulce okyselit octem nebo naloženým koprem v octě, aby se nerozpadla. Uvolněnou tekutinu sbírat přes ponořené sítko, odpařit v kastrolku, nakonec vrátit zpět a přidat hustou zakysanou smetanu. Ale není mi to nic platné, protože bělomasou tekvicu již několik let v Praze neseženu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia