Tekvicová polievka so sušenými slivkami fotorecept
Túto polievku som prvýkrát jedol na Morave, keď som tam pracoval. Občas si ju robievam, hlavne na jesenné obdobie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g mladá |
|
200 g (bez kôstky) |
|
70 g čerstvý |
|
150 g |
|
150 g |
|
5 strúčikov |
|
30 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
1 KL |
|
1/5 KL |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
|
|
2,5 l horúca |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Tu je časť pripravených surovín.
-
2
Tu zbytok surovín. Olej a cukor som zabudol pridať.
-
3
Očistenú tekvicu zbavenú jadier som strúhal na veľkých okách aj zemiak. Zázvor nastrúhaný na malých okách.
-
4
Cibuľu som krájal na drobno a cesnak posekal. Do hrnca som dal zohriať maslo s olejom. Na tom som podusil cibuľu do sklovitá. Potom pridal koreniny s cesnakom a nechal zatiahnuť.
-
5
Na tento základ ďalej pridal strúhanú zeleninu, ktorú som asi 5 minút podusil.
-
6
Napokon pridal slivky premiešal a zalial horúcou vodou a osolil. Varilo sa mi to silno asi 15 minút. Počas toho som pridal cukor a šťavu z citróna aj s kôrou z polky citróna. Zelenina a slivky boli mäkké, tak som to rozmixoval a znovu dal na sporák povariť.
-
7
Potom som pridal smotanu a nechal riadne variť asi päť minút. A je to hotové. Celá to trvalo asi pol hodinu. Odstavím zo sporáka a nechám to postať asi 10 minút.
-
8
Počas varenia som zvyšok tekvice a sliviek dal zapiecť do rúry, to bude do taniera. Slivky som posypal cukrom a tekvicu bielym korením.
-
9
Tak a môžem servírovať. Do taniera polievku a pár kúskov upečených sliviek a tekvice. Želám dobrú chuť.
-
10
Pre ťažko pracujúcich a ťažko hladných, môže byť aj s mäsom.
Diskusia k receptu