Tekvicová polievka so sušenými slivkami fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Túto polievku som prvýkrát jedol na Morave, keď som tam pracoval. Občas si ju robievam, hlavne na jesenné obdobie.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700 g mladá |
|
200 g (bez kôstky) |
|
70 g čerstvý |
|
150 g |
|
150 g |
|
5 strúčikov |
|
30 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
1 KL |
|
1/5 KL |
|
5 ks |
|
2 ks |
|
|
|
2,5 l horúca |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Tu je časť pripravených surovín.
-
2
Tu zbytok surovín. Olej a cukor som zabudol pridať.
-
3
Očistenú tekvicu zbavenú jadier som strúhal na veľkých okách aj zemiak. Zázvor nastrúhaný na malých okách.
-
4
Cibuľu som krájal na drobno a cesnak posekal. Do hrnca som dal zohriať maslo s olejom. Na tom som podusil cibuľu do sklovitá. Potom pridal koreniny s cesnakom a nechal zatiahnuť.
-
5
Na tento základ ďalej pridal strúhanú zeleninu, ktorú som asi 5 minút podusil.
-
6
Napokon pridal slivky premiešal a zalial horúcou vodou a osolil. Varilo sa mi to silno asi 15 minút. Počas toho som pridal cukor a šťavu z citróna aj s kôrou z polky citróna. Zelenina a slivky boli mäkké, tak som to rozmixoval a znovu dal na sporák povariť.
-
7
Potom som pridal smotanu a nechal riadne variť asi päť minút. A je to hotové. Celá to trvalo asi pol hodinu. Odstavím zo sporáka a nechám to postať asi 10 minút.
-
8
Počas varenia som zvyšok tekvice a sliviek dal zapiecť do rúry, to bude do taniera. Slivky som posypal cukrom a tekvicu bielym korením.
-
9
Tak a môžem servírovať. Do taniera polievku a pár kúskov upečených sliviek a tekvice. Želám dobrú chuť.
-
10
Pre ťažko pracujúcich a ťažko hladných, môže byť aj s mäsom.
Diskusia k receptu