Paradajkový šalát s mozzarellou
Paradajkový šalát s mozzarellou

Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 2. apríla 2017

Recept od Martina Záhumenského

10
porcií

Suroviny

Na talianske paradajky:
2 kg rôzne druhy
6 lístkov čerstvá
Na bazalkový sorbet:
50 g čerstvá
100 g
100 g dužinové segmenty bez šupky
250 g mrazený
60 g
1 ks
Na parmezánový chlieb:
210 g
5 g
100 g + na posypanie
25 g
5 g
90 g
5 g
Okrem toho:
1 - 1,5 kg (straccitella)
 zmes




Postup

  1. 1

    Talianske paradajky: Paradajky umyjeme a pokrájame - malé (cherry paradajky) na polovice, väčšie odrody na približne rovnaké kúsky. Dáme do misy, primiešame podrvené a pokrájané bazalkové listy, ochutíme olivovým olejom, balzamikovým octom, soľou a korením.

    Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bazalkový sorbet: Najprv z citrónov vyrežeme citrónové segmenty a to tak, že z citrónov nožom odstránime šupku (aj bielu časť) a potom z mesiačikov vykrojíme iba čistú šťavnatú dužinu bez vnútorných šupiek (blaniek). Potom v mixéri rozmixujeme cukor na prášok, pridáme bazalku, citrónové segmenty, bielok, mlieko a pokrájaný mrazený biely jogurt (pokiaľ nemáme príliš výkonný mixér, použijeme poriadne vychladený jogurt). Všetko spolu rozmixujeme do krémovej konzistencie, bazalkový krém nalejeme do hlbšej nádoby a dáme do mrazničky.

    Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Parmezánový chlieb: Sušené droždie rozmiešame v ocukrenej vlažnej vode a zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu oddýchnuť. Z vykysnutého cesta rozvaľkáme niekoľko plátov (podľa veľkosti plechov), posypeme ich strúhaným parmezánom, ktorý zavaľkáme do cesta. Pláty vyvaľkáme čo najtenšie a preložíme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista. Tesne pred dopečením ešte posypeme zvyšným strúhaným parmezánom.

    Talianske paradajky s mozzarellou, bazalkovým sorbetom a parmezánovým chlebom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mozzarellu natrháme na menšie kúsky a ochutíme extra panenským olivovým olejom, korením a soľou. Rozdelíme na taniere, pridáme ochutené paradajky, za lyžicu bazalkového sorbetu, dozdobíme šalátovými lístkami, jedlými kvetmi a podávame s chrumkavým parmezánovým chlebom pokvapkaným olivovým olejom.

Diskusia k receptu