Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 14. júla 2020
Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže je sezóna ríbezlí, tak som vyskúšal tento jednoduchý a rýchly koláč, tiež jedna z možností ako zužitkovať úrodu. Recept som našiel na internete, a keďže mi koláč pochválil aj syn, tak je určite dobrý...

20
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 ks
140 g
250 g
2 PL
3 bal. (1 bal. 250 g)
1 bal.
4 PL
1 ks
1 bal.
 štipka
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, kryštálovým cukrom a kúskami zmäknutého masla. Pracujeme rukami, lepšie sa to v prstoch mrví a o chvíľu nám vznikne mrvenička, podobná tej čo posýpame kysnuté koláče a posúchy... Rozdelíme podľa váhy na polovice, do jednej vmiešame holandské kakao.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z tvarohu, štipky soli, vanilínového cukru, Zlatého klasu, práškového cukru a vajca vymiešame plnku.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kakaovú zmes vysypeme rovnomerne na vymastený plech (ja som použil 30x40 cm).

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to navrstvíme po lyžiciach tvarohovú plnku...

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...ktorú potom opatrne rovnomerne rozotrieme.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na plnku pridáme ovocie, môže byť podľa sezóny a chuti, ja som použil červené a čierne ríbezle.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na ovocie rovnomerne navrstvíme zvyšok mrveničky, tej bez kakaa.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista pri 180 °C asi 40-45 minút. Že je koláč upečený spoznáme podľa toho, že sa oddeľuje od bokov plechu.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame na kúsky a podávame.

    Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, suroviny, postup i fotečky. Dobrý nápad s kakaovým podkladem, určitě je tak koláč chutnější. Ovocné koláče jsou dobrota. Je fajn, že foto z "Co dnes vaříte?! pokračuje receptem. Už je z toho, díky vám, chlapci @kimlo a @kvakac , tradice. Darmo, ste šikovní!
kimlo
@kvakac (14.7.2020 12:52)
Presne tak, ani ja nemám rád presladené koláče, ríbezle sú ideálne, ešte to skúsim s višňami
kimlo
@finczi (14.7.2020 13:16)
Veru by si si pochutnala, je naozaj dobrý...
kimlo
@kavicka11 (14.7.2020 13:49)
Vyskúšaj a nebudeš sklamaná. Hlavne sa treba poponáhlať lebo za chvíľu bude po ribezliach...
kimlo
@zdenka1959 (15.7.2020 13:28)
To je pudingovy prášok, môžete použiť aj vanilkovy puding.
kimlo
@anemarka (15.7.2020 15:51)
Použil som plech 30x40cm, je to písané v bode 3. ;-)
gababu1
Kolegyňa robila...je MASAKER dobrý ...perfekto...odporučam.............
1x kimlo
sracz
Stará škola na nezaplatenie, @Kimlo a som rád, že patríš ku divízii "gazdiniakov obojživelníkov", alias pod "obojím", t. j. aj pri hrnci či kotlíku i pri pekáči či tepši! Ríbezle tu nedostanem, ale aj s čučoriedkami bude koláč podľa Tvojej technológie "bistovne" výborný. Ďakujem a želám pohodové dni!
1x kimlo
kimlo
@sracz (17.7.2020 00:03)
S čučoriedkami bude určite fajnový...
kimlo
@babkamt (19.7.2020 17:35)
Myslím žeby bude dobrý aj s iným ovocím. Určite to vyskúšam... :-)
gabi58
Tak, koláčik urobený. Je výborný, len kým je čerstvo upečený tak sa zvrchu cesto sype.
Nedrží to moc dobre, tak som ho dala do chladničky a na druhý deň po vychladení bol excelentný. Aj to vrchné cesto sa už toľko nesypalo.
2x kvakac a haji
lubkabubka
Upečený vyzerá presne ako na fotke, je fakt výborný, osviežujúci, robila som s čiernymi ríbezľami a čerešňami, do tvarohu som dala trošku viac cukru. Budem robievať častejšie, ďakujem za recept.
1x haji
kvakac
Už je vyskúšaný aj zjedený je veľmi chutný. No ten vrch je dosť sypký keď nie je dostatočné vychládený. Dal som ho do chladničky na dve hodiny a už bolo dobré. Vďaka za recept.


1x haji
kvakac
Znovu som ho robil. Je perfektný. To že som ho mal minule dosť sýpky, tak som do cesta pridal jedno vajce a čuduj sa svete drží pokope ako rímska légia. Ovocie som teraz použil čučoriedky a aróniu. Už ho tlačíme do seba. Vďaka za recept.


1x haji
45678
@kimlo (14.7.2020 18:53)

Ja dnes s čučoriedkami, vďaka za inšpiráciu :-)


1x haji