Ríbezľový koláč
Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže je sezóna ríbezlí, tak som vyskúšal tento jednoduchý a rýchly koláč, tiež jedna z možností ako zužitkovať úrodu.* Recept som našiel na internete, a keďže mi koláč pochválil aj syn, tak je určite dobrý...
20 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, kryštálovým cukrom a kúskami zmäknutého masla. Pracujeme rukami, lepšie sa to v prstoch mrví a o chvíľu nám vznikne mrvenička, podobná tej čo posýpame kysnuté koláče a posúchy...
Rozdelíme podľa váhy na polovice, do jednej vmiešame holandské kakao.
- Z tvarohu, štipky soli, vanilínového cukru, Zlatého klasu, práškového cukru a vajca vymiešame plnku.
- Kakaovú zmes vysypeme rovnomerne na vymastený plech (ja som použil 30x40 cm).
- Na to navrstvíme po lyžiciach tvarohovú plnku...
- ...ktorú potom opatrne rovnomerne rozotrieme.
- Na plnku pridáme ovocie, môže byť podľa sezóny a chuti, ja som použil červené a čierne ríbezle.
- Na ovocie rovnomerne navrstvíme zvyšok mrveničky, tej bez kakaa.
- Upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista pri 180 °C asi 40-45 minút. Že je koláč upečený spoznáme podľa toho, že sa oddeľuje od bokov plechu.
- Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame na kúsky a podávame.