Ríbezľový koláč

Sypaný tvarohovo-ríbezľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže je sezóna ríbezlí, tak som vyskúšal tento jednoduchý a rýchly koláč, tiež jedna z možností ako zužitkovať úrodu.* Recept som našiel na internete, a keďže mi koláč pochválil aj syn, tak je určite dobrý...

20
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva, kryštálovým cukrom a kúskami zmäknutého masla. Pracujeme rukami, lepšie sa to v prstoch mrví a o chvíľu nám vznikne mrvenička, podobná tej čo posýpame kysnuté koláče a posúchy... Rozdelíme podľa váhy na polovice, do jednej vmiešame holandské kakao.
  2. Z tvarohu, štipky soli, vanilínového cukru, Zlatého klasu, práškového cukru a vajca vymiešame plnku.
  3. Kakaovú zmes vysypeme rovnomerne na vymastený plech (ja som použil 30x40 cm).
  4. Na to navrstvíme po lyžiciach tvarohovú plnku...
  5. ...ktorú potom opatrne rovnomerne rozotrieme.
  6. Na plnku pridáme ovocie, môže byť podľa sezóny a chuti, ja som použil červené a čierne ríbezle.
  7. Na ovocie rovnomerne navrstvíme zvyšok mrveničky, tej bez kakaa.
  8. Upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista pri 180 °C asi 40-45 minút. Že je koláč upečený spoznáme podľa toho, že sa oddeľuje od bokov plechu.
  9. Po upečení necháme vychladnúť, nakrájame na kúsky a podávame.