Šúľance
Šúľance

Šúľance s mletým mäsom a ružičkovým kelom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 2. novembra 2025
Šúľance s mletým mäsom a ružičkovým kelom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Vydržte tú vôňu pečených zemiakov, nezjedzte ich a použite ich na prípravu týchto šúľancov. Uvidíte, že sa pripravujú omnoho jednoduchšie ako z varených.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Šúľance:
1 kg (typ C)
40 g strúhaný
150 g
2 ks
400 g
Ružičkový kel s mäsom:
400 g
200 g mleté
200 g
1 PL
Na posypanie:
 strúhaný



Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme šúľance. Plech posypeme vrstvou soli. Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a rozložíme na soľ. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 90 minút, až zmäknú a šupka bude chrumkavá.

  2. 2

    Pečené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame. Pridáme parmezán a múku, podľa chuti osolíme, okoreníme a premiešame. Nakoniec zapracujeme žĺtky. Cesto jemne poprášime múkou.

  3. 3

    V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich valčeky a rozkrájame na rovnaké kúsky, z ktorých ručne vytvarujeme šúľance. Hotové šúľance vložíme do vriacej vody a varíme 3–4 minúty, až vyplávajú na hladinu. Vyberieme a necháme odkvapkať.

  4. 4

    Ružičky kelu opláchneme a rozoberieme na jednotlivé listy. Vo veľkej panvici zahrejeme 1 PL oleja, pridáme mleté mäso a restujeme asi 4 minúty. Potom pridáme listy kelu a sušené paradajky a ďalej restujeme, kým kel nezmäkne. Podávame so šúľancami a posypané nastrúhaným syrom.

Diskusia k receptu

chemik
Když na to dostanu chuť a budu líný nebo nemám čas, tak použiji pravé italské gnocchi, které se také dělají z pečených brambor a bývají už s parmazánem v těstě.
Ale vlastnoruční výroba mne pobaví více :-))