Studená špenátová polievka so štangľami bez lepku
Túto studenú špenátovú polievku na zelený štvrtok pripravíte doslova za pár minút, takže ušetríte varením veľa času. Ale ak by sa vám predsa Zobraziť celý popisTúto studenú špenátovú polievku na zelený štvrtok pripravíte doslova za pár minút, takže ušetríte varením veľa času. Ale ak by sa vám predsa len chcelo vypekať a pridať si k nej niečo chrumkavé na zahryznutie, upečte si podľa nášho receptu aj
bezlepkové štangle so špenátovou plnkou.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
Na polievku: | |
1 ks zrelé |
|
z 1 pomaranča |
|
1 stonka |
|
1 strúčik |
|
4 šálky |
|
4 lístky |
|
Na štangle: | |
125 g |
|
125 g |
|
125 g studené |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
200 g |
|
70 g postrúhaný |
|
podľa chuti |
|
1 strúčik |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto na štangle (pokojne aj deň vopred). Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame v mise so soľou. Pridáme do nej na malé kocky nakrájané studené a tuhé maslo, studený tvaroh a varechou začneme cesto spracovávať. Keď sa jednotlivé prísady začnú spájať, rukou ich vymiesime do kompaktného bochníčka. Cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny (pokojne však aj cez noc).
- 2
Na plnku zmiešame nasekaný baby špenát s ostatnými ingredienciami. Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm. Polovicu cesta potrieme špenátovou plnkou. Druhú polovicu cesta preložíme na plnku a okraje popritláčame. Radielkom opatrne krájame tyčinky, každú zatočíme do štangle a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou. Pečieme na 190 - 200 °C do zlatista približne 15 minút.
- 3
Medzitým si pripravíme polievku. Do mixéra vložíme pokrájané mango, šťavu z pomaranča, stonkový zeler a cesnak. Rozmixujeme na hladkú zmes. Postupne pridávame špenát a mixujeme do hladka. Na záver pridáme aj bazalkové lístky. Polievku podávame studenú s teplými špenátovými štangľami.
Tiež Špenátová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu