Bublinky na pomoc:
Užitočné tipy, ako využiť minerálku pri varení a pečení. Vylepší palacinky, koláče aj fašírky

Veronika Lucáková, dnes 06:00     5 minút čítania

Minerálna voda má v kuchyni omnoho širšie využitie než je len zapíjanie jedla či uhasenie smädu.



Foto: Shutterstock

Nadýchané palacinky aj piškótové cesto

Sýtená (perlivá) minerálka obsahuje oxid uhličitý, ktorý v kuchyni pôsobí ako prirodzené kypriace činidlo. Výsledkom sú jemné nadýchané palacinky či lievance. Skúste namiesto klasickej vody do cesta pridať minerálnu alebo ňou nahradiť časť mlieka v recepte – šumivé bublinky pomôžu cesto prevzdušniť, čo mu dodá jemnosť bez nutnosti použitia kypriaceho prášku.

Vyskúšajte pripraviť palacinky alebo lievance podľa receptov s minerálkou:









Perlivá minerálka môže byť aj súčasťou piškótového cesta, tortových korpusov či piškótových rolád, kde prispieva k ich ľahkej štruktúre.

Aj na Vareche nájdete množstvo receptov, kde sa do cesta používa minerálka:







Vyprážané, chrumkavé, ale nie mastné

Ak túžite po zlatistom a chrumkavom obale na vyprážanom syre alebo zelenine v cestíčku, siahnite po minerálke. Japonci si už dávno osvojili techniku použitia šumivých vôd, ktoré spomaľujú tvorbu lepku a tým zabraňujú ťažkému a mastnému obalu. Minerálna voda udrží cestíčko na obaľovanie ľahké a krehké – výsledok vás prekvapí.





Kysnuté cesto na pizzu či chlieb

Áno, aj tu má minerálna voda čo povedať. Pri kysnutých cestách môžete časť tekutiny nahradiť minerálnou vodou. Vďaka nej bude cesto vláčnejšie a nadýchanejšie.



Foto: Shutterstock

Zvlášť pri chlebíkoch bez droždia alebo pri kváskových receptoch môže jemne sýtená voda podporiť proces fermentácie a zlepšiť textúru výsledného pečiva.

Upečte si rýchly chlebík bez kysnutia s minerálkou:





Varenie zeleniny a rýb

Aj pri varení odvedie minerálka dobrú prácu – minerály obsiahnuté v niektorých značkách môžu pomôcť udržať zelenine jasnú farbu a pevnú konzistenciu. Ryby pripravené na pare nad minerálnou vodou získajú jemnejšiu chuť a zachovajú si prirodzenú šťavnatosť. Minerálku možno využiť aj do fašírok.





Osviežujúce nápoje

Minerálna voda samozrejme výborne funguje aj v kokteiloch či domácich limonádach – v kombinácii s čerstvým ovocím a bylinkami vytvorí osviežujúci nápoj.







ANKETA: Pridávate do cesta na palacinky minerálku?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist