Orechová torta
Orechová torta

Torta na prvé sväté prijímanie fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 12:39
Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept)
Foto: olinecka

Túto super dobrotu som upiekla pre vnúčika Danielka. Poteší celú rodinu...

16-20
porcií
180 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus svetlý:
8 ks
1 bal.
280 g
5 PL
5 PL teplá
150 g
150 g
Korpus orechový:
8 ks
1 bal.
280 g
110 g
110 g
80 g mleté
5 PL
5 PL teplá
Na potretie korpusov:
Švajčiarsky krém:
6 ks
350 g
500-600 g čerstvé zmäknuté
Orechová plnka:
250-300 g zmäknuté
1 bal.
100 g
200 g mleté
Na zdobenie torty:
 (alebo podľa seba))




Postup

  1. 1

    Svetlý korpus: Bielky vyšľaháme do hustej peny postupne po lyžiciach pridávame vanilínový a kryštálový cukor. Šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí a vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do snehu postupne po jednom zašľaháme žĺtky, striedavo vmiešame olej a teplú vodu.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku hladkú a polohrubú preosejeme a zľahka vmiešame do vaječného základu. Formu 24x24 cm boky vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme pripravené cesto, uhladíme, rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30-35 minút. (Kontrola korpusu upečenia špajľou).

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Orechový korpus pripravíme a pečieme rovnakým spôsobom, len vmiešame do vaječného základu okrem múky aj mleté vlašské orechy.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Švajčiarsky krém: Bielky s cukrom vyšľaháme metličkou v mise, ktorú dáme nad paru a ručným šľahačom šľaháme, pokiaľ sa cukor nerozpustí (netrvá to dlho). Bielky šľaháme na teplotu od 60-70 stupňov (kontrola teploty snehového základu teplomerom na potraviny). Zložíme z kúpeľa, prelejeme do misy mixéra. Šľaháme na strednom stupni mixéra, aby bielky vychladli.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí po kúskoch vmiešame pokrájané zmäknuté maslo.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový bielkovo-maslový krém na použitie.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme orechový krém: čerstvé zmäknuté maslo, vanilínový a práškový cukor vymiešame do hladka, vsypeme mleté vlašské orechy a dobre premiešame. Vrch svetlého a orechového korpusu upravíme a prekrojíme pomôckou - svetlý korpus na 3 rovnaké časti, orechový na 2 časti (viď foto).

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Svetlý korpus preložíme na podnos, potriem ríbezľovým lekvárom, rozotrieme 1/3 švajčiarskeho krému, uhladíme.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Položíme orechový korpus, potrieme marhuľovým džemom, nanesieme orechový krém.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tortu vrstvíme a striedavo ukladáme korpusy a plníme krémom.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Boky potrieme krémom, vrch zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odstránime zaťaženie a vrch torty potrieme zvyškom krému. Opäť dáme do chladničky stuhnúť. Po zatuhnutí zdobíme podľa seba... U mňa zdobenie z fondánu, ktoré som si vytvorila...

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Rez torty a ochutnávka... Dobrú chuť....

    Torta na prvé sväté prijímanie (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu