Torta na prvé sväté prijímanie fotorecept
Túto super dobrotu som upiekla pre vnúčika Danielka. Poteší celú rodinu...
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Korpus svetlý: | |
8 ks |
|
1 bal. |
|
280 g |
|
5 PL |
|
5 PL teplá |
|
150 g |
|
150 g |
|
Korpus orechový: | |
8 ks |
|
1 bal. |
|
280 g |
|
110 g |
|
110 g |
|
80 g mleté |
|
5 PL |
|
5 PL teplá |
|
Na potretie korpusov: | |
|
|
|
|
Švajčiarsky krém: | |
6 ks |
|
350 g |
|
500-600 g čerstvé zmäknuté |
|
Orechová plnka: | |
250-300 g zmäknuté |
|
1 bal. |
|
100 g |
|
200 g mleté |
|
Na zdobenie torty: | |
(alebo podľa seba)) |
|
Postup
-
1
Svetlý korpus: Bielky vyšľaháme do hustej peny postupne po lyžiciach pridávame vanilínový a kryštálový cukor. Šľaháme na vysokých otáčkach mixéra pokiaľ sa cukor nerozpustí a vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.
-
2
Do snehu postupne po jednom zašľaháme žĺtky, striedavo vmiešame olej a teplú vodu.
-
3
Múku hladkú a polohrubú preosejeme a zľahka vmiešame do vaječného základu. Formu 24x24 cm boky vymastíme maslom, vysypeme múkou a spodnú časť formy vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme pripravené cesto, uhladíme, rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30-35 minút. (Kontrola korpusu upečenia špajľou).
-
4
Orechový korpus pripravíme a pečieme rovnakým spôsobom, len vmiešame do vaječného základu okrem múky aj mleté vlašské orechy.
-
5
Švajčiarsky krém: Bielky s cukrom vyšľaháme metličkou v mise, ktorú dáme nad paru a ručným šľahačom šľaháme, pokiaľ sa cukor nerozpustí (netrvá to dlho). Bielky šľaháme na teplotu od 60-70 stupňov (kontrola teploty snehového základu teplomerom na potraviny). Zložíme z kúpeľa, prelejeme do misy mixéra. Šľaháme na strednom stupni mixéra, aby bielky vychladli.
-
6
Po vychladnutí po kúskoch vmiešame pokrájané zmäknuté maslo.
-
7
Hotový bielkovo-maslový krém na použitie.
-
8
Pripravíme orechový krém: čerstvé zmäknuté maslo, vanilínový a práškový cukor vymiešame do hladka, vsypeme mleté vlašské orechy a dobre premiešame. Vrch svetlého a orechového korpusu upravíme a prekrojíme pomôckou - svetlý korpus na 3 rovnaké časti, orechový na 2 časti (viď foto).
-
9
Svetlý korpus preložíme na podnos, potriem ríbezľovým lekvárom, rozotrieme 1/3 švajčiarskeho krému, uhladíme.
-
10
Položíme orechový korpus, potrieme marhuľovým džemom, nanesieme orechový krém.
-
11
Tortu vrstvíme a striedavo ukladáme korpusy a plníme krémom.
-
12
Boky potrieme krémom, vrch zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
-
13
Odstránime zaťaženie a vrch torty potrieme zvyškom krému. Opäť dáme do chladničky stuhnúť. Po zatuhnutí zdobíme podľa seba... U mňa zdobenie z fondánu, ktoré som si vytvorila...
-
14
Rez torty a ochutnávka... Dobrú chuť....
Tie ozdôbky sú roztomilé a pekné.