Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 30. apríla 2015
Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept)
Foto: chutimi

Keďže sa mi podarilo nájsť krásne smrčky a kvantum medvedieho cesnaku a ešte ostala aj flákota roštenky z poslednej grilovačky, spojil som tieto vynikajúce veci do tohto receptu, pričom všetky ingrediencie sa vzájomne dopĺňali a zároveň tie hlavné dve (mäso a smrčky) mali možnosť vyniknúť.

1
porcia
45 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
3-4 ks
1 ks väčšia
1 ks
1 ks
50 ml
200 ml
5-10 g
5 listov
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravte si suroviny. Mäso majte vonku aspoň pol hodinu pred tým, ako začnete.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Roštenku okoreňte z oboch strán nahrubo mletým korením (čiernym alebo zmesou farebného).

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu rozpolte. Jednu polovicu nakrájajte na drobno, druhú na hrubšie plátky.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Smrčky umyte a hlavičky nakrájajte na kolieska.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Listy cesnaku bez stopiek a petržlenovú vňať posekajte na drobno.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci na masle osmahnite nadrobno pokrájanú cibuľu a smrčky. Trochu okoreňte a podlejte vývarom. Smrčky duste na miernom plameni približne 20 minút. Keď sa bude rýchlo odparovať, priebežne podlievajte vývarom. (Pokiaľ smrčky nedusíte/nevaríte, budú tvrdé)

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa huby dusia, nakrájajte si paradajku na plátky. Z jarnej cibuľky použite iba zelenú časť, ktorú nakrájajte našikmo. Zároveň si pripravte kus alobalu na steak. Na panvici rozohrejte olej. (Ak máte možnosť, grilujte na uhlí, bude to ešte lepšie.)

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Steak pripravte ako ho máte radi (mäso na obrázku som robil 3:20 z každej strany)

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Steak následne osoľte a zabaľte do alobalu. Nechajte odpočívať 7-10 minút

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odokryte hríby a pokiaľ tam ostal vývar, na silnom plameni ho nechajte odpariť. Pridajte medvedí cesnak a zľahka osmahnite

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prilejte smotanu a nastrúhaný parmezán na zahustenie. Nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania a pridajte petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a čiernym korením. Omáčka je hotová, môžete ju zakryť a odstaviť bokom.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na panvici, na ktorej ste robili steak si rozohrejte trochu olivového oleja, osmahnite plátky cibule. Keď zmäknú, pridajte plátky paradajky a časť cibuľky. Zastreknite balsamikom. Balasamico zredukujte, pridajte pesto (to som robil deň pred tým z medvedieho cesnaku, vlašských orechov, citrónovej šťavy a olivového oleja) dochuťte soľou a korením. Premiešajte a odstavte.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Servírujte.

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť!

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
nádhera, krásny recept...Nemohol by mi niekto prezradiť, kde v okolí BA nájdem smrčky? Veľmi rada by som ich chcela niekedy sama nazbierať. Vysoko oceňujem perfektne pripravené mäso a nie veľmi oceňujem zbytočne dusený medvedí cesnak. Čo tak pridať ho len na úplný záver s petržlenovou vňaťou?
@tiginko , chcel som aby pustil trochu viac chuti. Listy medvedieho cesnaku nie su az take jemne, tak zvladnu trochu tepla lepsie ako vnat. Urcite ale mozes pridat aj na uplny zaver s vnatou.
Aj ja chcem! A na tie smrčky sa pôjdem pozrieť, dajú sa pomýliť s niečím jedovatým? Či mám nechať doma testament:-((
@kukulienka71 Dakujem. Ja mam rad, ked je na steaku trochu korka. To, ze ho das z panvice hned do alobalu ti ciastocne nahradi tu ruru. Navyse, kvoli jednej/dvom steakom a 5 minutam zohrievat ruru na 180° je trochu zbytocne a dost mrhanie energiami. Pri vacsom pocte porcii ale robim aj v rure a napriklad br. panenku vzdy.
Podľa postupu a obsahu surovín - musí to byť úplná delikatesa. Ale kde na smrčky? Už roky som ich nejedla. Už rastú? Tak sa asi cez voľné májové dni vyberiem. A navarím tvoju delikatesu. Budeme sa aj my oblizovať.

Pridaj komentár k receptu: