Srdce na smotane

radox1 - fotkaradox1, 8. septembra 2016
Srdce na smotane
Foto: radox1

Jedna z najchutnejších vnútorností je práve srdce, je jedno či hovädzie, bravčové alebo akékoľvek iné. Správne pripravené srdiečko na spôsob sviečkovej je tá správna Zobraziť celý popisJedna z najchutnejších vnútorností je práve srdce, je jedno či hovädzie, bravčové alebo akékoľvek iné. Správne pripravené srdiečko na spôsob sviečkovej je tá správna voľba.

5-7
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Suroviny

3 ks
100 g
50 g
2 ks
2 ks
50 g
2 ks
2 PL
3 ks
5 ks
1 PL
1 ks
250 ml
1,5 dl




Postup

  1. 1

    Ešte lepšie ako bravčové je hovädzie, ale som ho nezohnal. Takže ich prekrojíme na 2 polovičky a pod tečúcou vodou poriadne umyjeme, zbavíme zrazenín a tepien. Zamrazenými paličkami slaniny srdcia prešpikujeme, osolíme a okoreníme a v hrnci na rozhriatej masti zo všetkých strán opečieme a vyberieme von. Pridáme na kocky nakrájanú kor. zeleninu, cibuľu a víno, dobre opražíme, posypeme kr. cukrom, pridáme koreniny a restujeme do zlatohneda. Túto časť je dôležité dodržať, aby prebehla karamelizácia zeleniny, trvá to aj 20 - 30 minút. Potom pridáme horčicu, mäso,polovicu ošúpaneho citrónu, dolejeme vriacou vodou tak, aby srdcia vytŕčali z hladiny von, prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry nastavenej na 150 °C a pečieme, vlasne dusíme 2,5 hodiny. Rúru neotváreme, nenazeráme a keď sa rúra vypne, necháme ju ešte 30 minút pracovat.

    Srdce na smotane - obrázok 1
  2. 2

    Srdcia z hrnca vyberieme s koreninami von a nakrájame na plátky, omáčku buď zmixujeme alebo prepasírujeme cez sitko, opät privedieme do varu, pridáme smotanu, dochutíme soľou, cukrom, citrónom, ml. č. korením a ak je potrebné zahustíme maslovou zápražkou alebo tzv. beurre manié, čize zmäknuté maslo vymiešame s hladkou múkou v pomere 2 : 1 a po kúskoch ho primiešavame do omáčky, koľko je treba. V žiadnom prípade nezničíme prácu lepom.

    Srdce na smotane - obrázok 2
  3. 3

    Dekorujeme s brusnicami a citrónom, ktorý posypeme tr. cukrom a na suchej panvici ho necháme skaramelizovať spolu s knedľou.

Diskusia k receptu

denyany
Ja som srdce ešte nejedla, ale manžel naň s nadšením spomína, tak možno vyskúšam tento tvoj recept.
1x junior
veronikkka
tak to je paráááda, keby sa dalo vybrať z obrazovky, dala by som si hned :-)
jednoznačne 5* dávam a už je v kk.
gabriele
perfektne si to vsetko vycibril...aj jedlo aj fotky :)...je to vyborne jedlo...nase oblubene...kedysi bolo hovadzie srdce viac dostat ako teraz...a u nas doma sa varilo velmi casto...ja som ho robila v tlakovom hrnci...setrilo mi to cas...myslim si, ze tento Tvoj sposob pripravy v rure moze byt vsak lepsi
haji
Krásný recept, stará dobrá klasika, příjemně jsi mě překvapil!
jerica
Vynikajúce, nebudem sa chváliť, robievam, ale bez múky a vína, ničím nezahusťujem skôr dám viac zeleru a aj mrkvu s petržlenom, minimu podlejem, a to víno ma dostalo, určite najbližšie vyskúšam, keby som dostala br. jazyky aj tie by som pridala k srdiečkam :-)
siisa
Mám rada srdce a je super takto ho pripraviť. Ďakujem za výborný nápad :)
radox1
@Jerica (8.9.2016 22:00)

suhlasim,preto som napisal-ak je potrebne,ale s tou zeleninou to netreba prehanat,aby neprerazila silu chute mäsa,a ano vody malo-srdcia by nemali byt ponorene ako som pisal-aby omacka nemola fádna.ta zaprazka sluzi zaroven aj ako spojivo na homogennu a hladku konzistenciu omacky.
dosa
delikatesne pripravene srdce, hned ako kupim, variiim! toto dlhe pecenie sa mi osvedcilo, vsetko co sa da peciem uz len takto...
jojino
Je tu dosť receptov s označením "NAJ". Niekedy mi to pripadá ako primitivná samochvála... Ale tento recept si to NAJ zaslúži. Robil som podľa neho teľacie, hovädzie a bravčove srdce. Všetky boli vynikajúce. Práve robím opäť teľacie. A už sa neviem dočkať. Bude to však asi za 3,5 hodiny, teraz som to vložil do rúry. Ale ten čas a pracnosť stoja skutočne za to.
Prepíš oprávnene názov na Najlepšie srdce na smotane.
radox1
tak tuto vysadu s radostou prenecham a doprajem tym specialistom,ktori tomu naozaj veria,ze ich recept je urcite naj.
ivan14
Já mám taky srdce na jakýkoliv způsob rád, at už na slanině, na smetaně, nadivoko jako srnčí, nebo prostě jako guláš. Některým lidem vadí přece jen trochu tužší maso, ale dobře udržovaný/sanovaný chrup by snad měla být samozřejmost... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia