Srdce na smotane

Autor receptu: radox1

Jedna z najchutnejších vnútorností je práve srdce, je jedno či hovädzie, bravčové alebo akékoľvek iné. Správne pripravené srdiečko na spôsob sviečkovej je tá správna voľba.

5-7
porcií
30 minút
príprava
180 minút
na 150 °C

Postup

  1. Ešte lepšie ako bravčové je hovädzie, ale som ho nezohnal. Takže ich prekrojíme na 2 polovičky a pod tečúcou vodou poriadne umyjeme, zbavíme zrazenín a tepien. Zamrazenými paličkami slaniny srdcia prešpikujeme, osolíme a okoreníme a v hrnci na rozhriatej masti zo všetkých strán opečieme a vyberieme von. Pridáme na kocky nakrájanú kor. zeleninu, cibuľu a víno, dobre opražíme, posypeme kr. cukrom, pridáme koreniny a restujeme do zlatohneda. Túto časť je dôležité dodržať, aby prebehla karamelizácia zeleniny, trvá to aj 20 - 30 minút. Potom pridáme horčicu, mäso,polovicu ošúpaneho citrónu, dolejeme vriacou vodou tak, aby srdcia vytŕčali z hladiny von, prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry nastavenej na 150 °C a pečieme, vlasne dusíme 2,5 hodiny. Rúru neotváreme, nenazeráme a keď sa rúra vypne, necháme ju ešte 30 minút pracovat.
  2. Srdcia z hrnca vyberieme s koreninami von a nakrájame na plátky, omáčku buď zmixujeme alebo prepasírujeme cez sitko, opät privedieme do varu, pridáme smotanu, dochutíme soľou, cukrom, citrónom, ml. č. korením a ak je potrebné zahustíme maslovou zápražkou alebo tzv. beurre manié, čize zmäknuté maslo vymiešame s hladkou múkou v pomere 2 : 1 a po kúskoch ho primiešavame do omáčky, koľko je treba. V žiadnom prípade nezničíme prácu lepom.
  3. Dekorujeme s brusnicami a citrónom, ktorý posypeme tr. cukrom a na suchej panvici ho necháme skaramelizovať spolu s knedľou.