Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska fotorecept
Foto: sracz
...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku. Ja som ich po prvý raz Zobraziť celý popis...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku. Ja som ich po prvý raz jedol v Bavorsku, kde sme boli na návšteve. Veliteľ tamojšej dôstojníckej školy letectva „OSLw“, mi pri rozlúčke venoval knihu „Kulinarische Streifzüge durch Schwaben“, s vlastnoručným podpisom. Tento variant je zo str. 174, iba som ho obohatil „orechom“ rozpusteného masla. Podával som ho ako prílohu k paprikášu z hlivy ustricovej. ... éééj a veru chutilo! Oboje!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
125 ml vlažná |
|
1 PL rozpustené |
|
2-3 ks |
|
125 g |
|
125 g |
|
1 KL |
|
Na omastenie: | |
1 PL prepražené |
|
1 PL (na sucho opražená) |
|
Postup
-
1
Pre rúče gazdinky, či iniciatívnych „gazdiniakov“ je to hračka. Podľa odporúčania som si pripravil vlažnú vodu, rozpustil maslo (v originálnom recepte sa nepoužíva) a navážil múky (v originále je iba hladká). Do misy som „vbuchol“ dve vajíčka (ak by boli menšie, tak tri), pridal KL soli.
-
2
Zalial 1/8 litra vlažnej vody (125 ml), PL rozpusteného masla (spolu s vodou z mikrovlnky), pomocou kuchynskej drôtenej „metličky“ zmiešal.
-
3
Za priebežného miešania som postupne vsypoval múky (tá svetlešia hore je hladká).
-
4
Vo finále to vyzerá tak, že cesto steká z metličky.
-
5
Priebežne sa mi v hrnci varila voda, s 2 PL soli. Teraz som vypracované „polotekuté“ cesto pomocou kovovej kuchynskej stierky „sáčkoval“ do variacej sa vody. (V spomienkach som sa nostalgicky vrátil o 65 rokov, kedy sme cesto na lopáriku, veruže aj na tanieri, na halušky i strapačky stierali do vriacej vody pomocou noža či polievkovej lyžice)
-
6
Riadil som sa zaužívaným spôsobom, teda po treťom vyplávaní (keď sa pena s haluškami nebezpečne zodvihla ku okraju hrnca) boli halušky, či nokerle (po celom Above i južnom Slovensku známe ako „nokedli“) už uvarené. Pomocou drôtenej naberačky som ich z vriacej vody premiestnil do misy z jenského skla.
-
7
Halušky som zalial PL prepraženého masla a PL na sucho opraženej jemnej strúhanky z bieleho pečiva a nadhadzovaním zmiešal (ak nemáte radi „brízle“, tak potom tento technologický krok môžete s kľudom vynechať).
-
8
Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto.
-
9
Ešte „corpus delecti“ z mojej návštevy v Bavorsku,
-
10
s receptom na „Schwaben Spätzle“ a
-
11
pohľadom na prácu vtedajšieho majstra kuchára.
navarí lepšie prílohové halušky ako ja😂
Veru tak, u nás na Kysuciach sa varili zemiakové halušky a sádzali priamo z doštičky / lopárika. Bola to riadna fuška. V mojej rodine nás bolo 7 (3+2+2) a mojej starej mame ruky len tak lietali. Ja by som si tak už netrúfla…