Špecle

Spätzle, halušková – nokerlová príloha zo Švábska (fotorecept)

Autor receptu: sracz

...čo sú v podstate naše halušky, či nokerle, pripravované v redšej konzistencii. Známe sú po celom Nemecku.* Ja som ich po prvý raz jedol v Bavorsku, kde sme boli na návšteve. Veliteľ tamojšej dôstojníckej školy letectva „OSLw“, mi pri rozlúčke venoval knihu „Kulinarische Streifzüge durch Schwaben“, s vlastnoručným podpisom. Tento variant je zo str. 174, iba som ho obohatil „orechom“ rozpusteného masla. Podával som ho ako prílohu k paprikášu z hlivy ustricovej. ... éééj a veru chutilo! Oboje!

2-4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pre rúče gazdinky, či iniciatívnych „gazdiniakov“ je to hračka. Podľa odporúčania som si pripravil vlažnú vodu, rozpustil maslo (v originálnom recepte sa nepoužíva) a navážil múky (v originále je iba hladká). Do misy som „vbuchol“ dve vajíčka (ak by boli menšie, tak tri), pridal KL soli.
  2. Zalial 1/8 litra vlažnej vody (125 ml), PL rozpusteného masla (spolu s vodou z mikrovlnky), pomocou kuchynskej drôtenej „metličky“ zmiešal.
  3. Za priebežného miešania som postupne vsypoval múky (tá svetlešia hore je hladká).
  4. Vo finále to vyzerá tak, že cesto steká z metličky.
  5. Priebežne sa mi v hrnci varila voda, s 2 PL soli. Teraz som vypracované „polotekuté“ cesto pomocou kovovej kuchynskej stierky „sáčkoval“ do variacej sa vody. (V spomienkach som sa nostalgicky vrátil o 65 rokov, kedy sme cesto na lopáriku, veruže aj na tanieri, na halušky i strapačky stierali do vriacej vody pomocou noža či polievkovej lyžice)
  6. Riadil som sa zaužívaným spôsobom, teda po treťom vyplávaní (keď sa pena s haluškami nebezpečne zodvihla ku okraju hrnca) boli halušky, či nokerle (po celom Above i južnom Slovensku známe ako „nokedli“) už uvarené. Pomocou drôtenej naberačky som ich z vriacej vody premiestnil do misy z jenského skla.
  7. Halušky som zalial PL prepraženého masla a PL na sucho opraženej jemnej strúhanky z bieleho pečiva a nadhadzovaním zmiešal (ak nemáte radi „brízle“, tak potom tento technologický krok môžete s kľudom vynechať).
  8. Nuž a na tanieri to potom vyzeralo takto.
  9. Ešte „corpus delecti“ z mojej návštevy v Bavorsku,
  10. s receptom na „Schwaben Spätzle“ a
  11. pohľadom na prácu vtedajšieho majstra kuchára.