Slaný koláč s bryndzou a jablkami
mesačník Varecha, 14. decembra 2023
Foto: Archív Michala Kordoša
Kuchára Michala Kardoša najviac baví pretvárať klasické známe jedlá, ktoré novým spôsobom prípravy či pridanými surovinami získajú iný šmrnc.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Krehké cesto (forma s priemerom 26 cm): | |
250 g |
|
125 g studené |
|
1,5 ČL |
|
1 ks |
|
50 ml studená |
|
Náplň: | |
3 ks (väčšie a sladké) |
|
250 g |
|
250 g |
|
4 PL |
|
1 hrsť |
|
1 hrsť (alebo lieskovce) |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 stonka (čerstvý) |
|
Postup
-
1
Pripravíme cesto: Do preosiatej múky pridáme soľ a na kocky nakrájané studené maslo. V mixéri rýchlo spracujeme tak, aby sa vytvorila mrvenička, pridáme vaječný žĺtok a ľadovú vodu a znovu párkrát zmixujeme. Na doske spracujeme cesto do bochníčka a vo fólii ho necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred spracovaním ho vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo a dalo sa vyvaľkať.
- 2
Cesto vyvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy (priemer 26 cm) s papierom na pečenie. Vidličkou poprepichujeme, môžeme zaťažiť fazuľou alebo inou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8 minút. Necháme vychladnúť.
- 3
Do bryndze postupne zapracujeme 3 PL zmäknutého orieškového masla, kyslú smotanu, nastrúhaný syr, vajce, soľ a korenie.
- 4
Na zvyšnom orieškovom masle opečieme z oboch strán na plátky nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu a necháme skaramelizovať.
- 5
Bryndzový krém nanesieme na cesto, naň naukladáme jablká, ktoré sme nakrájali aj so šupkou na jemné plátky, skaramelizovanú cibuľu, orechy a tymian.
- 6
Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany a listovým šalátom.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu