Slaný koláč
Slaný koláč s bryndzou a jablkami
Autor receptu: redakcia
Kuchára Michala Kardoša najviac baví pretvárať klasické známe jedlá, ktoré novým spôsobom prípravy či pridanými surovinami získajú iný šmrnc.
10 porcií |
20 (+ odstátie) minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme cesto: Do preosiatej múky pridáme soľ a na kocky nakrájané studené maslo. V mixéri rýchlo spracujeme tak, aby sa vytvorila mrvenička, pridáme vaječný žĺtok a ľadovú vodu a znovu párkrát zmixujeme. Na doske spracujeme cesto do bochníčka a vo fólii ho necháme aspoň hodinu v chladničke. Pred spracovaním ho vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo a dalo sa vyvaľkať.
- Cesto vyvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy (priemer 26 cm) s papierom na pečenie. Vidličkou poprepichujeme, môžeme zaťažiť fazuľou alebo inou strukovinou. Pečieme
v rúre vyhriatej na 200 °C asi
8 minút. Necháme vychladnúť.
- Do bryndze postupne zapracujeme 3 PL zmäknutého orieškového masla, kyslú smotanu, nastrúhaný syr, vajce, soľ a korenie.
- Na zvyšnom orieškovom
masle opečieme z oboch strán na plátky nakrájanú cibuľu. Na záver pridáme 1 ČL dijonskej horčice a 1 ČL medu a necháme skaramelizovať.
- Bryndzový krém nanesieme na cesto, naň naukladáme jablká, ktoré sme nakrájali aj so šupkou na jemné plátky, skaramelizovanú cibuľu, orechy a tymian.
- Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Koláč môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany a listovým šalátom.