Slané 4-vrstvové croissanty z kysnutého cesta

mirian4 - fotkamirian4, 26. októbra 2014
Slané 4-vrstvové croissanty z kysnutého cesta
Foto: mirian4

Mám doma dvoch "puberťákov" vo veku 15 a 13 rokov a kto to pozná, ten mi dá za pravdu, že stále je teraz málo jedla :-) a tak vymýšľam aj lacno a veľa, aj chutne... Inšpiroval ma recept na 8-vrstvové croissanty ale ja mám svoje osvedčené kysnuté cesto a 4-vrstvových croissantov je viac, presne 32 kúskov ;-)

32
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

700 g
20 g čerstvé
1 PL
1 ČL
1 téglik malý
300 ml vlažné
1 ks do cesta celé
1 ks na potretie
200 g
200 g
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    700g hl.múka, 20 g čerstvé droždie, 0,3 dcl vlažné mlieko, 1/3 šálky oleja, 1celé vajce, 1 PL kryš.cukru, 1 KL soli, 1 biely jogurt = vypracujem vláčne cesto (ak je husté pridám vlažnú vodu, ak je riedke pridám múku), aby sa dalo tvarovať, nechám vykysnúť...

  2. 2

    Potom si urobím 8 guličiek, ktoré rozvaľkám do tenkých kruhov; skladám na seba po 4 kruhy, ktoré ešte spolu rozvaľkám na tenko a tieto rozkrájam na 16 trojuholníkov, čiže z 2-dávok (8 kruhov) je ich 32 ks

  3. 3

    plníme ľubovolne ... ja som plnila kúskom šunky a syra na vrchnú širokú časť trojuholníka a zviniem smerom k tenkej časti do tvaru croissantu, potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem zmesou korenia a soli a dám piecť do ružova... Dobrú chuť !!! ;-) U nás nestihli ani vychladnúť :-D

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
velmi sa mi pacia ale mam to nejasno ;) chapem to spravne? spravis 8guliciek, kazdu vyvalkas na kruh. das 4kruhy na seba, to znamena, ze mas vlastne 2 hrubsie kruhy, ktore rozdelis kazdy na 16ks? a to uz tie "dva" kruhy nevyvalkas a nechas ich take hrubsie? lebo 4kruhy spolu urobia dost hrubku... ked som zle pochopila, tak prosim vysvetlit :D dakujem.
ps: nielen matky pubertakov maju hladosov doma. ;) ja mam taku dvojrocnu kyselinu :DDD
Milá @mirian4
Koľko gramov alebo mililitrov je ten jeden téglik bieleho jogurtu? Ja mám 80g aj 375g jogurt a to je asi blbosť tam dať že! Buď od tej dobroty a upresni to v recepte lebo rcp. ako taký sa mi páči a chcel by som to vyskúšať. Ďakujem.
Nie je to ako pľundrové cesto, z ktorého sa robia croissanty, alebo je to podobné? Iste je výborné.
@yogicek , ten kelímok jogurtu bude asi 180g, on tam robí len kyslú zložku, menej alebo viac asi netreba.
Milá @evanaaa
Ďakujem Ti veľmi pekne za upresnenie. @mirian4 ten jogurt potom v surovinách doplnila slovom malý. Ty si napísala 180g čo sa mne ako malý nezdá. Tak zase neviem. Skúsim urobiť podľa Tvojej rady. Buď to vyjde a keď nie tak to cesto skončí za stáleho miešania v odpadkovom koši a recept vyhodím z KK. Ešte raz Ti ďakujem a prajem Ti pekný deň.
@yogicek je to "moje cesto" a preto odporúčam malý kelímok jogurtu 80 alebo 100g sú rôzne gramáže ale 180g je už dosť veľa; mrzelo by ma, keby tvoje cesto skončilo v odpadkovom koši ;-)
Milá @mirian4
Práve preto, že je to Tvoje cesto tak som žiadal o upresnenie tej gramáže Teba. @evanaaa Ťa v odpovedi predbehla tak so reagoval na jej komentár. Ale už som sa k tomu čo som chcel vedieť dopracoval tak to urobím. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň Ti prajem.
veru takých dvoch mám aj ja doma, včera som po ceste z práce stretla môjho staršieho a na otázku , čo je nové odpovedal- som hladný... hneď som ho vrátila s tým, že to je stále, ale ja sa pýtam, čo je nového :)... recept ukladám, takéto sa zídu...
cibule sa nám urodilo požehnane..mne chýba šikuľko v kuchyni..milý pane..
ten môj uvariť kedytedy kadečo ešte zvláda..no ja bych aj pekára nielen croisantového rada..
Ps.:..a..nehovor mi drahá..to mi vraví ironicky môj dedo-ked sa so mnou háda..!!
=úsmev prosím=
Dnes som ich robila, sú vynikajúce, super. natierala som rozpusteným maslom jednotlivé vrstvy a plnila som šunkou a syrom. Vrelo odporúčam, vydarený recept.
Super recept - rýchly a výsledok výborný. Nemala som šunku, iba nastrúhaný syr nivu a eidam, tiež som každý plát potrela trochu masťou a sú mäkučké aj na druhý deň. Ďakujem za recept, ktorý budem určite opakovať.

Pridaj komentár k receptu: