Slané 4-vrstvové croissanty z kysnutého cesta

Autor receptu: mirian4

Mám doma dvoch "puberťákov" vo veku 15 a 13 rokov a kto to pozná, ten mi dá za pravdu, že stále je teraz málo jedla :-) a tak vymýšľam aj lacno a veľa, aj chutne... Inšpiroval ma recept na 8-vrstvové croissanty ale ja mám svoje osvedčené kysnuté cesto a 4-vrstvových croissantov je viac, presne 32 kúskov ;-)

32
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. 700g hl.múka, 20 g čerstvé droždie, 0,3 dcl vlažné mlieko, 1/3 šálky oleja, 1celé vajce, 1 PL kryš.cukru, 1 KL soli, 1 biely jogurt = vypracujem vláčne cesto (ak je husté pridám vlažnú vodu, ak je riedke pridám múku), aby sa dalo tvarovať, nechám vykysnúť...
  2. Potom si urobím 8 guličiek, ktoré rozvaľkám do tenkých kruhov; skladám na seba po 4 kruhy, ktoré ešte spolu rozvaľkám na tenko a tieto rozkrájam na 16 trojuholníkov, čiže z 2-dávok (8 kruhov) je ich 32 ks
  3. plníme ľubovolne ... ja som plnila kúskom šunky a syra na vrchnú širokú časť trojuholníka a zviniem smerom k tenkej časti do tvaru croissantu, potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem zmesou korenia a soli a dám piecť do ružova... Dobrú chuť !!! ;-) U nás nestihli ani vychladnúť :-D