SHX burger

František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula
Šuhajíci pri panvici, 13. augusta 2021
SHX burger
Foto: Šuhajíci pri panvici
4
porcie

Suroviny

600 g mleté
4 ks
50 g
8 plátkov
8 plátkov
Cibuľová marmeláda:
200 g
50 g
1 vetvička
Sriracha mayo:
100 g
Burgerové žemle (10 kusov):
500 g
20 g
75 g
75 g
150 ml
100 ml
2 ks (+ 1 na potretie)




Postup

  1. 1

    Burgerové žemle: Žemle môžeme kúpiť, alebo upečieme vlastné, ktoré sú samozrejme lepšie. Mlieko zohrejeme na 40 °C a pomrvíme doň droždie. Pridáme lyžicu cukru, jemne premiešame a necháme aktivovať droždie. Všetky suroviny v robote vymiesime na hladké pružné cesto. Prikryté ho necháme hodinku kysnúť. Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na desať častí. Vytvarujeme guľôčky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Prikryté necháme vykysnúť, aby zdvojnásobili objem. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napríklad makom. Pečieme pri 180 °C 15–18 minút.

  2. 2

    Cibuľová marmeláda: Červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme cukor na karamel a pridáme cibuľu. Jemne osolíme, pridáme tymian a trošku balsamica. Dusíme do konzistencie džemu.

  3. 3

    Sriracha mayo: Suroviny na omáčku spolu rozmixujeme dohladka a osolíme.

  4. 4

    Mleté hovädzie mäso osolíme a okoreníme, riadne ho premiešame. Rozdelíme na štyri časti a vytvarujeme burgre. Na rozpálenom grile pečieme burgre asi dve minúty z každej strany. Potom na každý položíme dva plátky čedaru a necháme ho roztopiť. Opečieme plátky slaninu a ešte teplé položíme na mäso.

  5. 5

    Žemle rozkrojíme a opečieme do chrumkava na grile. Rezne strany natrieme sriracha majonézou. Na spodnú časť dáme na tenké prúžky nakrájaný šalát, potom mäso so syrom a slaninou. Pridáme cibuľovú marmeládu a tenké plátky kyslej uhorky. Zakryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

Diskusia k receptu