SHX burger
Šuhajíci pri panvici, 13. augusta 2021
Foto: Šuhajíci pri panvici
porcie
Suroviny
600 g mleté |
|
4 ks |
|
50 g |
|
8 plátkov |
|
8 plátkov |
|
|
|
|
|
|
|
Cibuľová marmeláda: | |
200 g |
|
50 g |
|
1 vetvička |
|
|
|
|
|
Sriracha mayo: | |
100 g |
|
|
|
|
|
Burgerové žemle (10 kusov): | |
500 g |
|
20 g |
|
75 g |
|
75 g |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
|
|
2 ks (+ 1 na potretie) |
|
Postup
-
1
Burgerové žemle: Žemle môžeme kúpiť, alebo upečieme vlastné, ktoré sú samozrejme lepšie. Mlieko zohrejeme na 40 °C a pomrvíme doň droždie. Pridáme lyžicu cukru, jemne premiešame a necháme aktivovať droždie. Všetky suroviny v robote vymiesime na hladké pružné cesto. Prikryté ho necháme hodinku kysnúť. Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na desať častí. Vytvarujeme guľôčky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Prikryté necháme vykysnúť, aby zdvojnásobili objem. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme napríklad makom. Pečieme pri 180 °C 15–18 minút.
- 2
Cibuľová marmeláda: Červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme cukor na karamel a pridáme cibuľu. Jemne osolíme, pridáme tymian a trošku balsamica. Dusíme do konzistencie džemu.
- 3
Sriracha mayo: Suroviny na omáčku spolu rozmixujeme dohladka a osolíme.
- 4
Mleté hovädzie mäso osolíme a okoreníme, riadne ho premiešame. Rozdelíme na štyri časti a vytvarujeme burgre. Na rozpálenom grile pečieme burgre asi dve minúty z každej strany. Potom na každý položíme dva plátky čedaru a necháme ho roztopiť. Opečieme plátky slaninu a ešte teplé položíme na mäso.
- 5
Žemle rozkrojíme a opečieme do chrumkava na grile. Rezne strany natrieme sriracha majonézou. Na spodnú časť dáme na tenké prúžky nakrájaný šalát, potom mäso so syrom a slaninou. Pridáme cibuľovú marmeládu a tenké plátky kyslej uhorky. Zakryjeme druhou polovicou žemle a podávame.
Tiež burger:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu