Veľkonočné špeciality (recepty chronologicky)

prazdny

Fritované vajcia

Bezmäsité jedlá

8 vajec uvaríme natvrdo a olúpeme ich. Kôpor umyjeme a 2 kúsky vňate odložíme na ozdobenie....

prazdny

Veľkonočná vaječná paštéta

Nátierky

Nadrobno nakrájanú cibuľu urestujeme na oleji, pridáme rozdrobené droždie, necháme ho rozpustiť, zalejeme mliekom...

prazdny

Vajíčková nátierka

Nátierky

Vajíčka necháme vychladnúť a potom ich nakrájame alebo postrúhame na hrubšom strúhadle.

prazdny

Veľkonočná vajíčková tlačenka

Predjedlá

Do vody s rozmiešanou vegetou dáme napučať želatínu.

prazdny

Plnené vajíčka so syrom

Bezmäsité jedlá

Vajcia prekrojíme naprieč a vyberieme žĺtky. Bielky zospodu narežeme, aby dobre stáli na podnose...

prazdny

Plnené vajcia s pažítkou

Bezmäsité jedlá

Vrchné časti vajcových škrupiniek odklepneme.

prazdny

Veľkonočné vyprážané ovocné ihly

Bezmäsité jedlá

Ovocie zbavíme jadrovníkov, stopiek a kôstok a nakrájame ho na kúsky.

prazdny

Kuracie mäso so sezamom

Kuracie mäso

Kuracie prsia nakrájame na rezance, pridáme citrónovú šťavu, sójovú omáčku, vajíčko a vegetu...

prazdny

Kuracia rolka s praženicou

Kuracie mäso

Kuracie prsia naklepeme na plátky, posolíme a okoreníme. Na rozklepané prsia položíme plátky mäkkej salámy....

prazdny

Nákyp zo šunky

Bravčové mäso

Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji.

prazdny

Údené mäso v lístkovom ceste

Bravčové mäso

Koreňovú zeleninu očistíme, cibuľu ošúpeme.

prazdny

Údené karé obalené v lieskových orieškoch

Bravčové mäso

Údené mäso umyjeme a dáme variť asi 10-15 minút do vriacej vody do tlakového hrnca. Potom...

prazdny

Zapekané syrovo– šunkové rezy

Hlavné jedlá

Nakrájaný sendvič opečieme na panvici z jednej strany.

prazdny

Šunka v lístkovom ceste

Bravčové mäso

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a posypeme polovicou syra.

prazdny

Mäsový chlebík

Hovädzie mäso

Najprv si pripravíme plnku. Rožok natrháme na menšie kúsky a zalejeme ho vodou.

prazdny

Nepravá husacia pečeň

Bravčové mäso

Pečeň umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Dáme ich do mixéra, pridáme vajcia...

prazdny

Veľkonočná plnka

Bravčové mäso

Uvarené údené mäso pokrájame na kocky, pridáme pokrájaný sendvič namočený do mlieka a vyžmýkaný, rozšľahané...

prazdny

Šunkové valčeky s chrenom

Predjedlá

Šunku nakrájame na 2 cm široké pásy po šírke.

prazdny

Syrová nátierka s vajcom a mäsom

Nátierky

Údené mäso dáme do vriacej vody a uvaríme domäkka. Vajcia uvaríme natvrdo.

prazdny

Kuracia roláda so šampiňónmi

Kuracie mäso

Kuracie prsia rozkrojíme na plát s hrúbkou asi 1 cm, naklepeme ho a posypeme soľou a...

prazdny

Syrová roláda s brusnicami

Bezmäsité jedlá

Tvrdý syr pokrájame na tenké plátky. Rozložíme ich na fóliu tak, aby sa jednotlivé kúsky...

prazdny

Plnená celozrnná bageta

Predjedlá

Bagetu (pečivo) na koncoch zrežeme, vytlačíme striedku (pomôžeme si varechou).

prazdny

Sendvičové rezy

Bezmäsité jedlá

Zo sendviča vydlabeme striedku a odložíme ju. Vajíčka uvarené natvrdo pokrájame nadrobno. Salámu pokrájame na...

prazdny

Šunkovo–syrové rolky

Bezmäsité jedlá

Uhorku umyjeme, osušíme a po dĺžke rozkrojíme. Odstránime semienka. Potom ešte raz uhorku rozkrájame...

prazdny

Šunka plnená ananásom

Bezmäsité jedlá

Tvarohovú penu si pripravíme tak, že osolený tvaroh rozmixujeme s trochou smotany.

prazdny

Šunkové závitky s vajcom

Bezmäsité jedlá

Huby uvaríme, opečieme a na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s uvareným vajcom a cesnakom.

prazdny

Farebná veľkonočná nátierka

Bezmäsité jedlá

Mrkvu a zeler najemno nastrúhame, pór nakrájame na tenké kolieska a sparíme. Vodu zlejeme, ...

prazdny

Syrový srnčí chrbát

Bezmäsité jedlá

Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom.

prazdny

Plnený sendvič

Bezmäsité jedlá

Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kapiu, vajcia a salámu.

prazdny

Lahodný šunkový nákyp k mäsu

Bravčové mäso

Varí: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro

prazdny

Marinované kačacie prsia so šalátom z pomaranča

Večera

Varí: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro

prazdny

Slaný krokodíl

Bravčové mäso

Varí: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro

prazdny

Tradičný veľkonočný koláč

Koláče

Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky...