Kapustník

martina34 - fotkamartina34, 10. januára 2010
Kapustník
Foto: martina34

Prvýkrát som kapustník jedla až, keď som sa vydala. U nás toto jedlo sme nepoznali, a postupne, nakoľko manžel bez kapustníka nebude, som sa Zobraziť celý popisPrvýkrát som kapustník jedla až, keď som sa vydala. U nás toto jedlo sme nepoznali, a postupne, nakoľko manžel bez kapustníka nebude, som sa ho naučila robiť a chutí aj mojim deťom.

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

300  g
300  g
2-3  dcl
1  kocka
1  čl
1  čl
0,5  dcl
1  ks
0,5  dcl
na kapustu
štipka
štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si nakrájame cibuľu a nasekáme kapustu na jemné rezance. Do hrnca si dáme zohriať olej a popražíme cibuľu, pridávame kapustu, ktorú posolíme, okoreníme a pridáme aj rascu. Necháme ju podusiť asi 15 minút. Potom necháme vychladnúť.

  2. 2

    Keď kapusta vychladne, pripravíme si kysnuté cesto. Droždie rozdrobíme a s cukrom a mliekom rozpustíme, necháme podkysnúť. Potom pridáme celozrnnú a polohrubú múku, soľ, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť cca 20 minút na teplom mieste. Po vykysnutí si vyváľame 4 bochníčky, a znova necháme prikryté utierkou pokysnúť. Pripravíme si plechy na pečenie, potrieme ich olejom. Vyvaľkáme si na tento bochník cesta, uložíme ho na plech a rovnomerne dáme naň kapustovú plnku. Vyvaľkáme druhý bochník tiež na tenko a prikryjeme kapustovú plnku. Vrch popicháme nožom, aby sa nám nerobili bubliny a pečieme 25 minút na 200 stupňoch.

  3. 3

    Takto pokračujeme s ďalšími bochníkami. Upečené potrieme po vrchu olejom.

Diskusia k receptu

stefani
Hlávku kapusty zrovna mám,tak myslím,že to vyskúšam.
douglas
Výborné jedlo! Taktiež s náplňou jabĺčkovou alebo tvarohovou. Nám deťom tento pokrm veľmi chutnal ešte za tepla, len čo ho babička vytiahla z rúry. Mňam!
atko42
Vyskúšajte aj z kyslou kapustou.....mňam... :-)
luciasjm
Perfektnééé, hľadala som dobrý recept na kapustník a tento vyzerá naozaj dobre. Môj priateľ mi o kapustníku básnil ako im babka napiekla a oni ho jedli ešte horúci :) Predtým som nič také nepoznala, u nás sa to nerobievalo. Raz sme to robili spoločne, ale nebolo to ono. Síce sa zjedol, ale ... Teraz ho určite vyskúšam. Veľká vďaka za uverejnený recept.
sovka62
Doteraz som poznala len kapustník na sladko. Tiež som ho nejedla, kým som sa nevydala, robievala ho moja svokra, ktorá u nás žila viac ako dvadsať rokov. Odkedy jej niet, kapustník som nerobila. Ale teraz určite vyskúšam tento slaný, bude to zmena.
oblizprst
Kapustníky milujem odjakživa. Najprv ich piekla moja stará mama, a potom, keď jej už nebolo, mi celkom také isté doniesla vždy stará mama Murkovie (bola to stará mama môjho kamaráta), ktorá mi tú moju veľmi pripomínala. Škoda, že ich už oboch niet. Ich umenie prežíva v tom, čo vieme odovzdať ďalej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia