Levočsko-kopaničiarska baba

gombicka94 - fotkagombicka94, 23. januára 2010

Tento recept zvyknú pekávať gazdinky na myjavských kopaniciach a to väčšinou ako veľkonočný pokrm. My sme si ho však vylepšili s pridaním pár surovín. Babu robievame nielen na Veľkú noc, ale aj počas roka.

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
10 ks
6 ks
2 -3 dcl
vačšia štipka
3-4 strúčiky
15 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Množstvo surovín závisí od veľkosti zapekacej nádoby.

  2. 2

    Na kocky pokrájané rožky vložíme do väčšej nádoby.

  3. 3

    Vajíčka si rozmiešame s mliekom, korením a cesnakom.

  4. 4

    Zo vzniknutou zálievkou zalejeme rožky a dôkladne s rukou premiesime.

  5. 5

    Do maslom vymastenej zapekacej nádoby vložíme vzniknutú hmotu. Na vrch nahusto poukladáme na kolieska nakrájanú klobásku. Pečieme v rúre pri 180°C asi 20 min. 5 min pred dopečením ,,babu" vyberieme a posypeme nastrúhaným syrom. Po upečení krájame na obdlžníky

  6. 6

    Počet porcíí závisí od veľkosti zapekacej misky, veľkosti rezov.... a hladu stravníkov :-)

Diskusia k receptu

evas13
je to výborné a dá sa to urobiť aj s mletým mäsom a doma sme to volali stratené kura
hannah22
varievam to aj , ja ale pridávam kmín a petržlenovú vńať, na jar posekanú žihľavu a pre farbu na kocôčky nakrájanú červenú papriku, občas to len uvarím v mikrotenovom sáčku na paráčiku na knedlu, zdá sa mi to dietnejšie, a voláme to slepé kura
gombicka94
Jedlá, ktoré spomínate sa podobajú skôr na plnku do kuraťa, ale toto je veľkonočný pokrm s klobáskou a syrom.. Mňáám
makovicka
Aj my to varíme, dávame petržlenovú vňať, uvarené na kocky pokrájané údemé mäsko, klobásku uvarenú, pokrájanú na kolieska, vmiešané do rožkov, ale dávam toľko žľtkov, koľko rožkov , a z bielkov sneh- je to nadýchanejšie. /Ak chceme dietnejšie, tak len uvarené kuracie prsia /

Zaujímavé video z archívu TV Varecha