Ryžový burger

sandriw - fotkasandriw, 10. mája 2015
Ryžový burger
Foto: sandriw

Japonsko je známe svojimi kulinárskymi experimentmi miešania západnej gastronómie s tradičnou japonskou kuchyňou. Jedným z takýchto pokusov sú aj ryžové burgre, ktoré sa prvý krát objavili na trhu v roku 1987, kedy ich do svojho menu zaradil japonský reťazec rýchleho občerstvenia MOS. Odvtedy sa stali obľúbenými po celej východnej Ázii. Sú jednoduché na prípravu, sú rovnocenným ekvivalentom ku klasickým burgrom, no navyše sú zdravšie a poprípade bezlepkové. Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

200 g
1/2 PL (alebo kukuričný)
1 ČL
1 PL
250 g
1 ks
1/2 ks rozšľahané
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu si premyjeme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Privedieme do varu, zmiernime oheň a varíme, kým sa neodparí všetka voda. Potom ryžu odstavíme z ohňa a necháme ešte aspoň 10 minút pariť.

  2. 2

    Ešte do teplej ryže vmiešame škrob a sezam. Miešame tak dlho, kým sa ryža nezačne lepiť. Potom ju rozdelíme na štyri časti a pomocou potravinárskej fólie si každú časť vytvarujeme do tvaru žemličiek. Na panvici s nepriľnavým povrchom si rozpálime sezamový olej a opečieme ryžové „žemličky“ z oboch strán do zlatista.

  3. 3

    Mleté mäso zmiešame s najemno nasekanou šalotkou, vajíčkom, osolíme, okoreníme a dochutíme worčestrovou omáčkou. Poriadne premiešame. Zo zmesi vytvarujeme dve fašírky, ktoré si opečieme na oleji.

  4. 4

    Nakoniec poskladáme ryžový burger. Na spodnú ryžovú žemličku položíme kúsky šalátu, potrieme horčicou a na to uložíme fašírku. Na jej vrch dáme kolieska paradajky a uhorky, potrieme majonézou a na úplný vrch položíme druhú ryžovú žemličku.

  5. 5

    Tento recept je samozrejme úplne najjednoduchšia verzia a každý si ho môže prispôsobiť svojim chutiam a preferenciám :)

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Podľa obrázku mi to prišlo ako taký mini burger - vzhľadom k veľkosti uhorky a rajčiny. Tak preto jednohubka :-) Inak sympatický burger, už som tieto ryžové videla na webe a veľmi sa mi páčili. Dobrá alternatíva pre tých, ktorí nechcú/nesmú múku.
Pravda... Môže sa to tak zdať. Fašírku som spravila dosť hrubú, takže to bolo tak vysoké, že by sa to do úst nevošlo :D Presne, pre bezlepkáčov je to super alternatíva, aj kvôli tomu, že ako sa mi často kamarátka sťažuje, kupované pečivo je zväčša veľmi suché a nie vždy sa človeku chce prplat s pečením vlastného :D

Pridaj komentár k receptu: