Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. mája 2014
Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept)
Foto: pusta

Ked nieto času, veľmi dobre sa hodia tieto rýchle žemle vynikajúcej chuti :-)

8 kusov
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
21 g
1 ČL
1 ČL
300 ml
30 g




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala hladkú múku pšeničnú extra špecial 00 a hladkú špaldovú chlebovú múku T 630, pridala som soľ a všetko som spolu premiešala.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu som odfotila, o ktorú špaldovú chlebovú múku Küchenmeister ide.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do jamky v múke som namrvila droždie a pridala som med,...

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..zaliala som odmeraným množstvom vlažnej vody,...

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som maslo a...

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a hned som spracovala na polomäkkké hladké pružné cesto bez čakania na vykysnutie kvásku, hned som ho dala do trúby vyhriatej na 40 stupňov C na 10 minút a prikryla fóliou, aby sa začalo kysnutie cesta.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som z trúby vybrala, hned som ho vytvarovala na valec, rozdelila na približne 8 rovnakých častí. Netreba podsypávať múkou, cesto nelepí a veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytvarovala som bochníčky, ...

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktoré som bez ďalšieho kysnutia uložila na plech s teflónovou fóliou /pečiacim papierom/ a cez stred som ich šikmo narezala asi 1 mm hlbokým zárezom ostrým nožom, hned som ich vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov C a pri tejto teplote som ich nechala kysnúť v trúbe 10 minút, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov a piekla som ich do ružova asi 25 minút. Upečené žemle som nechala vychladnúť na mriežke.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vychladnuté žemle som vložila do košíka.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Sú to veľmi chutné žemle a skutočne veľmi rýchlo hotové s príjemnou orieškovou chuťou po špaldovej múke, sú kypré, ľahučké, pekne vykysnuté, nadýchané, s s dierkovanou štruktúrou, ako vidno na priereze.

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Skúsila som odfotiť prierez žemľou zblízka, ale dierky v žemli sa fakt zle fotia, nezostane nič iné, len vyskúšať, upiecť a presvedčiť sa o tom :-)

    Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kukulienka71
Tiež zvyknem zohrievať cesto v trochu predhriatej rúre,ale tak krátky čas som ešte neskúšala,ukladám a nabudúce skúsim,ďakujem.Pekné žemličky!
pusta
@kukulienka71 , už som piekla podobným spôsobom aj iné pečivo, ale tak krátko veru ešte nie - a vydarili sa:-)
veľmi sa mi teraz hodili, ked som mala na víkend viac práce, dnes som ich piekla znovu a sú výborné.
budem rada, ak ich vyskúšaš a potom som veľmi zvedavá na tvoj názor.
dakujem za pochvalu i za uloženie do kk.
maja27
vyborny recept.je super,ze je taky rychly.dakujem urcite vyskusam
denyany
Pekne sa podarili! Skúšam teraz rôzne pečivá, kombinujem múky, takže tvoj recept mi prišiel vhod. Vyskúšam zajtra alebo v piatok. Pekný deň želám.:-)
pusta
@maja27 , práve preto, že je taký rýchly a zároveň vynikajúci tento recept, včera som tieto žemle piekla znovu :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem za pochvalu.
pusta
@denyany , sama som prekvapená, ako sa pekne vydarili, piekla som znovu a aj tie sa vydarili :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, iste prídu vhod :-)
dakujem za uznanie.
Pekný deň želám aj ja tebe :-)
babkamt
Krásne žemle. Tiež som si kúpila špaldovú múku. Tento recept mi prišiel vhod. Mám dlhé vedenie. Cesto necháš 10 min. kysnúť v rúre na 40 stupňoch. Neviem , či pečivo vyberieš z rúry keď zvyšuješ teplotu na 200 stupňov, alebo ho necháš v rúre. Napíš mi prosím, chcela by som ich vyskúšať.
pusta
@babkamt upresním, skúsim vysvetliť:
1. prvých 10 minút nechám cesto len nakysnúť, nabudiť kysnutie v trúbe, potom cesto vyberiem a spracujem hned na žemle.
2. druhých 10 minút v trúbe nechám kysnutie pri 40.-tich stupňoch C pokračovať so žemľami uloženými na plechu, už plech so žemľami nevyberám z trúby, len zvýšim teplotu na 200 stupňov C a pečiem pri tejto teplote 25 minút.
dúfam, že som pomohla :-)
poteší ma, k vyskúšaš aj ty, potom poprosím o tvoj názor.
dakujem za pochvalu.
safran
ako všetko Tvoje pečivo a chlieb, aj tieto vyzerajú výborne :-) zo špaldy je všetko oveľa chutnejšie aj zdravšie, lebo špalda pri pestovaní málo znáša klasické hnojenie, je zväčša produktom ekologického poľnohospodárstva
pusta
@safran , súhlasím s tebou vo všetkom, v iných mojich receptoch som písala o špalde oveľa viac, tu som sa už nerozpisovala :-)
dakujem za uznanie.
salinka
Tiež teraz experimentujem s pečením chleba a pečiva, takže vyskúšam:-)
pusta
@salinka , ja tiež rada experimentujem s pečením chleba a pečiva, ak sa vydarí a je to aj dobré, rada sa podelím. :-)
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš a potom ma bude zaujímať aj tvoj názor :-)
dakujem.
pusta
@marianne , nooo, super, to ma nesmierne teší :-)
poom poprosím pekne o správu, už som robila znovu :-)
dakujem.
peto55
Vďaka za výborný recept, navrhujem robiť z dvojnásobnej dávky.
Nejak miznú.
1x simiki
pusta
@peto55 , zajtra už pečiem z dvojnásobnej dávky :-)
dakujem za uznanie.
eruska25
Piekla som ich včera, boli vynikajúce, ešte dnes sú mäkké. Ďakujem, budem ich pekávať častejšie.
pusta
@eruska25 , veľmi ma to teší, že sa ti žemličky vydarili a boli mäkké aj na druhý deň :-)
som rrada, že ich budeš piecť častejšie.
dakujem za skvelú správu.
beatacsontosova
tak ja sa motám po služobkách a potom mi takéto žemličky ujdú :-( cez víkend som špekulovala aké pečivko vyskúšať a toto som si nevšimla :-( v každom prípade akonáhle miniem chlebík, idem na to, vyzerá to super ako vždy :D
beatacsontosova
@pusta tak včera som ich spravila, keďže som nemala dosť klasickej špaldovej, tak som šupla trošku celozrnnej pšeničnej, s cestom sa pracovalo veľmi dobre, krásne mi narástlo pri pečení, jemnučké mäkkučké pečivko, dnes robím zase, ´dakujem za super receptík
pusta
@beatacsontosova , to ma fantasticky teší, že sa ti toto pečivko vydarilo, ešte viac ma teší, že dnes pečieš znovu :-) aj s inými múkami sú výborné, odskúšala som už.
ja ich mám práve v trúbe a robím ich takmer denne.
to ja dakujem tebe za úžasnú správu, nech sa ti darí dalej!
janusaa
tak toto je úžasne rýchly a chutný recept, práve som ich urobila a ochutnala ... paráda ... hlavne som ich zvládla ja - nemehlo kuchynské :-)
kukulienka71
@pusta , dnes sme boli pol dňa na nákupoch, prišli sme hladní domov a chlieb som zabudla kúpiť:-) hneď ma napadol tento rýchly recept. Robila som z pol na pol z pšeničnej a ražnej hladkej múky, lebo som mala len celozrnnú špaldovú, tú som v časovej tiesni nemala odvahu pridať, aby som to nepokazila. Som prekvapená kvalitou žemličiek, sú voňavé, mäkké a veľmi chutné! Trvalo mi to síce o niečo dlhšie, ako tebe, ale aj tak menej, ako pri iných receptoch, kde čakám len na vykysnutie cesta 40 minút. Odporúčam a ďakujem:-)

2x zolik a pusta
pusta
@kukulienka71 , múky si vynikajúco skombinovala, teším sa s tebou, že žemle sa ti super vydarili a chutili :-)
je to nielen vhodné ako momentálna záchrana, sú výborné aj inokedy.
robievam ich často
dakujem za skvelú správu a úýasné foto, ktoré si pridala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia