Rýchle žemle z pšeničnej hladkej a špaldovej hladkej múky fotorecept
Foto: pusta
Ked nieto času, veľmi dobre sa hodia tieto rýchle žemle vynikajúcej chuti :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala hladkú múku pšeničnú extra špecial 00 a hladkú špaldovú chlebovú múku T 630, pridala som soľ a všetko som spolu premiešala.
-
2
Tu som odfotila, o ktorú špaldovú chlebovú múku Küchenmeister ide.
-
3
Do jamky v múke som namrvila droždie a pridala som med,...
-
4
..zaliala som odmeraným množstvom vlažnej vody,...
-
5
...pridala som maslo a...
-
6
...a hned som spracovala na polomäkkké hladké pružné cesto bez čakania na vykysnutie kvásku, hned som ho dala do trúby vyhriatej na 40 stupňov C na 10 minút a prikryla fóliou, aby sa začalo kysnutie cesta.
-
7
Cesto som z trúby vybrala, hned som ho vytvarovala na valec, rozdelila na približne 8 rovnakých častí. Netreba podsypávať múkou, cesto nelepí a veľmi dobre sa s ním pracuje.
-
8
Vytvarovala som bochníčky, ...
-
9
...ktoré som bez ďalšieho kysnutia uložila na plech s teflónovou fóliou /pečiacim papierom/ a cez stred som ich šikmo narezala asi 1 mm hlbokým zárezom ostrým nožom, hned som ich vložila do trúby vyhriatej na 40 stupňov C a pri tejto teplote som ich nechala kysnúť v trúbe 10 minút, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov a piekla som ich do ružova asi 25 minút. Upečené žemle som nechala vychladnúť na mriežke.
-
10
Vychladnuté žemle som vložila do košíka.
-
11
Sú to veľmi chutné žemle a skutočne veľmi rýchlo hotové s príjemnou orieškovou chuťou po špaldovej múke, sú kypré, ľahučké, pekne vykysnuté, nadýchané, s s dierkovanou štruktúrou, ako vidno na priereze.
-
12
Skúsila som odfotiť prierez žemľou zblízka, ale dierky v žemli sa fakt zle fotia, nezostane nič iné, len vyskúšať, upiecť a presvedčiť sa o tom :-)
veľmi sa mi teraz hodili, ked som mala na víkend viac práce, dnes som ich piekla znovu a sú výborné.
budem rada, ak ich vyskúšaš a potom som veľmi zvedavá na tvoj názor.
dakujem za pochvalu i za uloženie do kk.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty.
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, iste prídu vhod :-)
dakujem za uznanie.
Pekný deň želám aj ja tebe :-)
1. prvých 10 minút nechám cesto len nakysnúť, nabudiť kysnutie v trúbe, potom cesto vyberiem a spracujem hned na žemle.
2. druhých 10 minút v trúbe nechám kysnutie pri 40.-tich stupňoch C pokračovať so žemľami uloženými na plechu, už plech so žemľami nevyberám z trúby, len zvýšim teplotu na 200 stupňov C a pečiem pri tejto teplote 25 minút.
dúfam, že som pomohla :-)
poteší ma, k vyskúšaš aj ty, potom poprosím o tvoj názor.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie.
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš a potom ma bude zaujímať aj tvoj názor :-)
dakujem.
poom poprosím pekne o správu, už som robila znovu :-)
dakujem.
Nejak miznú.
dakujem za uznanie.
som rrada, že ich budeš piecť častejšie.
dakujem za skvelú správu.
ja ich mám práve v trúbe a robím ich takmer denne.
to ja dakujem tebe za úžasnú správu, nech sa ti darí dalej!
je to nielen vhodné ako momentálna záchrana, sú výborné aj inokedy.
robievam ich často
dakujem za skvelú správu a úýasné foto, ktoré si pridala.