Lahodný kopček:
Tajomstvo dokonalej šľahačky? Toto je jednoduchý trik s veľkým účinkom

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Kopček čerstvej šľahačky na káve či koláčiku, to je vždy veľké lákadlo. Ale len v prípade, že pekne drží tvar. A pritom, aby ste vyšľahali akurátne tuhú šľahačku stačí poznať túto jednoduchú vec.



Foto: Shutterstock

Vyšľahať šľahačku tak, aby bola dostatočne tuhá, je niekedy problém. Najjednoduchšie je siahnuť po stužovači, lepšie je však zaobísť sa bez neho, prípadne ho použiť len vtedy, keď je to úplne nevyhnutné, teda napríklad ak má byť šľahačka súčasťou torty alebo zákusku, ktorý by mal nejaký čas čo-to vydržať.

V čom je ten trik

Na to, aby sa šľahačka vyšľahala dostatočne dotuha a pritom bola nadýchaná, existuje jednoduchý trik – smotana na šľahanie musí byť naozaj dobre vychladená, práve vytiahnutá z chladničky. A nielen ona. Výsledok bude ešte lepší, ak predtým tiež hodinku schladíte v chladničke aj misu a metličky na šľahanie. Ak sa vám nechce toľko čakať, môžete použiť mrazničku a dať metličky a misu, v ktorej budete šľahať, do nej, tu postačí kratší čas.

Prečo má byť studená

Prečo má byť smotana na šľahanie aj všetko s čím sa dostane do kontaktu, dobre vychladené? Teplo spôsobuje, že mliečny tuk v smotane sa pri šľahaní ľahšie oddelí od cmaru. Preto je väčšie riziko, že sa šľahačka "zrazí", čo určite nechceme. Ani zrazenú však nemusíte vyhadzovať, ak ju budete naďalej šľahať, vyrobíte si z nej maslo. Avšak, ak aj sa podarí šľahačku vyšľahať bez zrazenia, teplo spôsobí, že šľahačka po ušľahaní rýchlo znova zredne.



Foto: Shutterstock

V čom a ako šľahať

Smotanu je najlepšie šľahať ručným mixérom a to na strednom stupni. Ideálne je šľahať ju v úzkej a vysokej nádobe. Obzvlášť dobre je na to vhodná keramická misa, pretože výborne udržuje chlad.

Ak chcete do šľahačky pridať práškový alebo vanilkový cukor, nerobte to hneď na začiatku, ale až vtedy, keď bude už trochu krémová. Potom ešte chvíľu pokračujte v šľahaní. Akurátne vyšľahaná je vtedy, ak drží v miske aj keď ju mierne nakloníte.

Pozrite si aj náš super trik, ako sa pri šľahaní nezaprskať



Čo keď nechce stuhnúť?

Ak šľahačka jednoducho nechce stuhnúť, môžete skúsiť pridať aj štipku soli alebo pár kvapiek citrónovej šťavy. Ak ani to nepomôže, potom vyskúšajte stužovač šľahačky alebo ak ju pripravujete preto, aby ste s ňou naplnili napríklad tortu, tak trocha želatíny. V týchto prípadoch postupujte podľa návodu na obale výrobkov.

Pokiaľ sa chcete použitiu stužovača vyhnúť, pozrite si nasledujúce tipy, ako spevniť šľahačku bez neho:




ANKETA: Stalo sa vám, že sa šľahačku nepodarilo vyšľahať?

61,1%



38,9%







Diskusia k článku










TOPlist