Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 2. januára 2011

Milujem čierne olivy, mohla vy som ich jesť v akomkoľvek množstve, ale môj muž nie je veľký zástanca a milovník týchto malých čiernych pokušení. Jedinou výnimkou je môj olivový chlieb, ktorý včera. keď som piekla, nestačil ani vychladnúť. Tento recept nie je taký časovo náročný ako recept na ciabatky, dá sa stihnúť za jedno popoludnie - za predpokladu, že máte pripravený žitný kvások. Ale v bio obchodoch je dostať už aj sušený žitný kvások, takže aj táto pracná výroba kvásku doma môže odpadnúť.

280 minút
príprava
40 minút
na 240 °C

Suroviny

770 g
250 g
150 g
800 g, vlažná
150 g, bez kostky
7 g
3-4 KL(my veľmi nesolíme)
1 KL
90 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si ráno vyberieme z chladničky žitný kvások, ktorý tam je dlhodobo uložený v uzavieracom pohári. Dáme ho do plastovej nádoby a necháme ho zohriať na izbovú teplotu.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako vidíme, v kvásku nie je žiadna aktivita. Prikŕmime ho 50ml vody a 3 lyžicami ražnej múky, zakryjeme mikroténovým sáčkom a necháme na teplom mieste pracovať. My sme šli k mame na novoročný obed..:-)))

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 3 hodinách v nádobke už veselo bublalo a mohla som sa pustiť do prípravy cesta.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmiešajte všetky suroviny okrem olív a vymieste hladké cesto. Preneste do velkej plastovej misy, ktorú ste vytreli olejom, aby sa cesto nelepilo. Zakryte vrchnákom a dajte na teplé miesto.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 45 minútach odokryjeme vrchnák a vidíme, že cesto krásne kysne.Premiesime dobre v mise, zakryjeme a necháme kysnúť ďalších 30minút.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakrájame olivy na polovice a pridáme do cesta. Dobre premiesime. Olivám sa nebude chcieť zotrvať v ceste, budú vypadávať, ale treba ich len vmiesiť nazad. Znovu zakryjeme vrchnákom a dáme na 30minút kysnúť. Procedúru miesenia zopakujeme ešte 3x vždy po 30 minútových intervaloch. Znie to ako veľa práce, ale ja medzitým vybehnem nakúpiť, vyvenčím psa, poupratujem, takže rýchle premiesenie cesta ma naozaj nezaťažuje.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po poslednom kysnutí je cesto nadýchané, vidno v ňom vzducové bublinky a krásne vonia.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme ho na pomúčenú pracovnú dosku, ostrým nožom ho rozdelíme na 4 časti (ja používam krájač na pizzu), urobíme si na veľkej drevennej tácke s pomocou papiera na pečenie postieľky na chlebíky. Nezabudneme papier hodne posypať hladkou múkou. (originálne by to malo byť ľanové plátno, raz som to skúsila, pri prášení múky z látky som bola ako mlynár, bolo treba látku prať - takto len vyhodím pomúčený papier a nie je žiadna špina). Tácku dáme do veľkého plastového vreca a dáme do chladničky na hodinu. V tejto zime vonku stačil aj zasklený balkón.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzitým si rozpálime rúru na 240 st.C. Na spodok rúry dáme malý pekáčik - s lávovými kameňmi alebo bez nich - obyčajný plech vytrieme papierom na pečenie a pomocou lopárika prenesieme chlebíky na plech. Tentokrát som bola lenivá a nepoužila som kameň na pečenie, chcela som porovnať výsledok pečenia na obyčajnom plechu.Pred zavretím dvierok na rúre vlejeme na malý pekáčik na dne rúry asi 2dl vody.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 10 minútach znížime tepltotu na 200st.C a pečieme ešte 30minút alebo kým nie sú chlebíky zlatohnedé.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na kovovej mriežke. Krájame až vychladnuté. Kedže z dávky výjdu 4 chlebíky, 3 putujú po úplnom vychladnutí hneď do mrazáku. Večer pred použitím ich vyberiem z mrazáku a nechám ich v sáčku cez noc rozmraziť.

    Rustikálny chlieb s čiernymi olivami a žitným kváskom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
kočky díííky!!!! Ja som začala chlieb piecť len vlani, keď bola dcéra na veľmi rizikovom tehotenstve a aby som sa od strachu nezbláznila, po nociach som hladala návody a piekla chleby, ktoré som potom rozdávala. Nič neukľudní tak, ako zložitá procedúra výroby domáceho chleba.Teraz už síce vnúčik skoro chodí, ale chleby pečiem stále...:-)))
To cesto máš krásne, na obrázku, kde máš ruku je vidieť, aké je pružné. Zajtra sa púšťam do výroby kvásku podľa tvojho návodu, teraz sa naň môžem sústrediť, keď je už po sviatkoch. Ak sa podarí skúsim s ním upieiť chlieb a dám vedieť, ako to dopadlo.
Ten chlieb je úžasný ale na mňa by to bolo priveľa. Musela by som aspoň o piatej vstávať a zamiesiť, aby som to večer mohla piecť. A ten žitný kvások v pohári - niečo tu bolo, návod na taký kvások, to bol on ? Či je to iný?
vela rokov som pekavala chleby iba so zivym kvasom, je sice pravda, ze vzdy aj teraz pouzivam tkzv. naocesto (ten vysuseny), ale prizivujem cerstvymi kvasnicami. Chleby takto pecene sa ozaj nevyrovnaju tym, do ktorych narychlo pridame ocot ci kyslu smotanu, aj ked su fajn- hlavne cerstve. Rozdiel piect na kameni, v rimskom hrnci ci na plechu je aspon tu u nas dost znacny hlavne ked my stale tuzime po tom eurospkom vypecenom chlebiku s poriadne chrupavou korkou, ktoru tu nenajdem, aj ked zajdem do europskej pekarne, pretoze ho pecu v noci a rano je to uz nie ono. = Takze tu si ozivila tradiciu a dodala chuti mladezi a snad aj dokazala, ze pecenie chleba ozaj nie je take zlozite ako sa na prvy pphlad zda. po par chlebikoch to obycajne poriadne chyti za pacesy.
pozdravujem ta.
to je bomba !!! Bude to pre mňa výzva,myslím ten zvláštny kvások.Chlieb pečiem iba s klasickým sušeným droždím,či kockou ...určite vyskúšam pre porovnanie kvality,lebo tie diery svedčia o hebkosti bochníkov :-)

Pridaj komentár k receptu: