Foto: Shutterstock
Cibuľa ponúka omnoho viac než len základ pre omáčku či pod dusené mäso. V surovom stave je súčasťou mnohých receptov a vďaka tomuto jednoduchému "manévru" môže byť jej chuť jemnejšia a príjemnejšia.
Ak nakrájanú cibuľu jemne prepláchnete pod studenou vodou alebo ju na 10 až 20 minút ponoríte do misky so studenou vodou (ideálne s ľadom), jej chuť sa zjemní a stratí časť ostrej, štipľavej arómy. Pred použitím ju nezabudnite dobre osušiť papierovou utierkou.
Prečo to funguje?
Pri krájaní cibule sa narušia bunky a uvoľňujú sa z nich sírne zlúčeniny. Tie reagujú s kyslíkom a vytvárajú látky, ktoré spôsobujú charakteristickú štipľavú chuť a zároveň dráždia oči – práve preto pri cibuli slzíme. Opláchnutie vo vode časť týchto zlúčenín odplaví a chuť sa tak stane miernejšou.Tento postup sa uplatňuje najmä pri jedlách, v ktorých sa používa surová cibuľa – napríklad v šalátoch, na sendviči či v salse. Ak chcete zachovať jej chrumkavosť, opláchnite ju alebo namočte až tesne pred podávaním, príliš dlhé namáčanie môže cibuľu mierne zmäkčiť.
Foto: Shutterstock
Dobrá rada: Ak cibuľu nechcete oplachovať vodou, aby ste zachovali maximum chuti aj textúry, krájajte ju čo najostrejším nožom. Menej poškodených buniek = menej uvoľnenej štipľavosti aj menej sĺz.




Diskusia k článku