Studená polievka
Studená polievka

Ruská okroška s kefírom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 29. júla 2020
Ruská okroška s kefírom (fotorecept)
Foto: elenas

Studená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní. Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) ale je obľúbená aj s kefírom alebo zakysankou, acidkom, cmarom alebo podobným kyslomliečnym nápojom. Keďže chlebný kvas nie je na Slovenskú bežne dostupný, ja tiež robievam s kefírom alebo acidkom, dokonca mi tak viac chutí. Vyskúšajte. Uvádzam dva spôsoby prípravy, nech si každý vyberie podľa seba.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 zväzok
3-4 ks (uvarené natvrdo)
2-3 ks (varené)
200 - 250 g (alebo šunka, varené alebo údené mäso)
1 zväzok
1 zväzok
podľa chuti
2-3 PL
1-2 ČL (voliteľné)
1 ČL strúhaný (voliteľné)
1 l (alebo acidko, zakysanka, cmar a pod.)
300-500 ml studená (perlivá, neperliva alebo slabá minerálka)
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Spôsob č.1: Vopred uvaríme zemiaky v šupke a vajcia, necháme vychladnúť, potom ošúpeme. Uhorky, reďkovky, zemiaky, vajcia pokrájame na drobné kocky. Pridáme pokrájanú diétnu salámu alebo môžeme použiť šunku, varené alebo aj údené mäso (hydinové, hovädzie, bravčové). Pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, pokrájaný kôpor, prípadne aj petržlenovú vňať.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za 1-2 lyžice pokrájanej cibuľky s kôprom odložíme a so soľou trochu rozotrieme, aby sa uvoľnila vôňa a pridáme k zelenine.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme kefírom alebo acidkom, pridáme vodu (perlivú alebo neperlivú, slabú minerálku, môže sa použiť aj prevarená vychladnutá voda), osolíme, okoreníme, pridáme horčicu (ak chcete, tak aj chren). Podávame s kopčekom kyslej smotany.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spôsob č. 2: Zeleninu a mäso/salámu pokrájame rovnako ako v prvom prípade okrem vajec. Z uvarených vajec oddelíme žĺtky, bielky pokrájame a pridáme k zelenine. Žĺtky zvlášť roztlačíme, pridáme korenie, horčicu, chren, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme 2-3 PL kyslej smotany a zamiešame. Cibuľku s kôprom rovnako rozotrieme so soľou.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žĺtkovú zmes a cibuľku s kôprom pridáme k zelenine. Zalejeme kefírom a vodou. Osolíme a môžeme podávať ihneď alebo dať ešte na chvíľu do chladničky.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.

    Ruská okroška s kefírom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tak toto určite urobím. Podobá sa to zemiakovému šalátu ktorý robievam. Základ je podobný ako v tomto recepte a zalievam ho nie majonézou, ale sladkou smotanou. Vďaka za pridanie zaujímavého receptu.
Toto sa mi veľmi páči a už vidím, že okrošku budem mať aj ja veľmi rád. Hlavne keď budu viac ako 30° tepla. Bude to dobré osvieženie. Vďaka za recept.
Okrošku mám veľmi rada, je to skvelé a veľmi osviežujúce letné jedlo. Veľmi dobre, že si pridala recept (robievam prvý spôsob). Vrele odporúčam.