Ruská okroška s kefírom fotorecept
Foto: elenas
Studená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní. Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) Zobraziť celý popisStudená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní. Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) ale je obľúbená aj s kefírom alebo zakysankou, acidkom, cmarom alebo podobným kyslomliečnym nápojom. Keďže chlebný kvas nie je na Slovenskú bežne dostupný, ja tiež robievam s kefírom alebo acidkom, dokonca mi tak viac chutí. Vyskúšajte. Uvádzam dva spôsoby prípravy, nech si každý vyberie podľa seba.
porcie
príprava
Suroviny
1 ks |
|
1 zväzok |
|
3-4 ks (uvarené natvrdo) |
|
2-3 ks (varené) |
|
200 - 250 g (alebo šunka, varené alebo údené mäso) |
|
1 zväzok |
|
1 zväzok |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
2-3 PL |
|
1-2 ČL (voliteľné) |
|
1 ČL strúhaný (voliteľné) |
|
1 l (alebo acidko, zakysanka, cmar a pod.) |
|
300-500 ml studená (perlivá, neperliva alebo slabá minerálka) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Spôsob č.1: Vopred uvaríme zemiaky v šupke a vajcia, necháme vychladnúť, potom ošúpeme. Uhorky, reďkovky, zemiaky, vajcia pokrájame na drobné kocky. Pridáme pokrájanú diétnu salámu alebo môžeme použiť šunku, varené alebo aj údené mäso (hydinové, hovädzie, bravčové). Pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, pokrájaný kôpor, prípadne aj petržlenovú vňať.
-
2
Za 1-2 lyžice pokrájanej cibuľky s kôprom odložíme a so soľou trochu rozotrieme, aby sa uvoľnila vôňa a pridáme k zelenine.
-
3
Zalejeme kefírom alebo acidkom, pridáme vodu (perlivú alebo neperlivú, slabú minerálku, môže sa použiť aj prevarená vychladnutá voda), osolíme, okoreníme, pridáme horčicu (ak chcete, tak aj chren). Podávame s kopčekom kyslej smotany.
-
4
Spôsob č. 2: Zeleninu a mäso/salámu pokrájame rovnako ako v prvom prípade okrem vajec. Z uvarených vajec oddelíme žĺtky, bielky pokrájame a pridáme k zelenine. Žĺtky zvlášť roztlačíme, pridáme korenie, horčicu, chren, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme 2-3 PL kyslej smotany a zamiešame. Cibuľku s kôprom rovnako rozotrieme so soľou.
-
5
Žĺtkovú zmes a cibuľku s kôprom pridáme k zelenine. Zalejeme kefírom a vodou. Osolíme a môžeme podávať ihneď alebo dať ešte na chvíľu do chladničky.
-
6
Podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.
:-)
Ďakujem za komentár, budem rada ak vyskúšaš:)
Ďakujem pekne, teší ma, že to poznáš:)
Ďakujem za komentár, aj keď zemiak tam netvorí základ ale skôr surová zelenina, na šalát sa to trochu podobá. Niektorí pripravujú okrošku aj s majonézou namiesto kyslej smotany, kvas + majonéza alebo studený vývar + majonéza, kysla smotana+ voda+majonéza, všetko otázka každého chuti.
Ďakujem za komentár, je skvelé letné jedlo:)
Ďakujem pekne za komentár, určite sa dá upraviť podľa vlastnej chuti.
Ďakujem pekne.
Môj ty bože to je dobrota. Zbaštíl som toho liter. Až ma neroztrhne tak bude dobré. Čistil som záhradu po ríbezliach a egrešoch na slnku a bol som vyšťavený ako kaktus. Dal som si okrošky a môžem isť znovu robiť. Tak toto je ako stvorené pre mňa. Vďaka za recept a aby som to ukončil už sa môžeš aj vydávať.
Tak som mrnčal od dobroty, že som zabudol pridať foto.
A ono je to naozaj chutná a osviežujúca, letná polievka :)
Nemala som reďkovku, ani chren a cibuľu len veľkú, takže trocha menej autentické. Ďakujem za recept a novú chuť @elenas.
Tak to som veľmi rada, že ti chutilo, sama toho viem zbaštiť za dva taniere bez akýchkoľvek výčitiek. Vďaka za fotku, zbehajú sa mi sliny. A pobavil si ma s tým vydávaním:))
Ďakujem pekne za odozvu a fotku, teší ma, že polievka chutila. To áno, kombinácia chuti trochu nezvyčajná je ale výsledok je prekvapivo chutný. Zvažovala som, či vôbec pridávať sem tento recept ale teší ma, že našiel svojich priaznivcov.
Budem rada ak vyskúšaš, je to podobné šaltibarščiaiu:)
Ďakujem za komentár, nezvyčajná ale chutná.
Ďakujem za recept, pochutili sme si.
Teší ma, že chutilo, ďakujem pekne za komentár, foto a pozdravujem.