Studená polievka

Ruská okroška s kefírom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Studená letná osviežujúca polievka, plná vitamínov. Výborná na letné horúce dní.* Klasická okroška sa pripravuje s chlebným kvasom (kvasený nápoj z ražného chleba) ale je obľúbená aj s kefírom alebo zakysankou, acidkom, cmarom alebo podobným kyslomliečnym nápojom. Keďže chlebný kvas nie je na Slovenskú bežne dostupný, ja tiež robievam s kefírom alebo acidkom, dokonca mi tak viac chutí. Vyskúšajte. Uvádzam dva spôsoby prípravy, nech si každý vyberie podľa seba.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Spôsob č.1: Vopred uvaríme zemiaky v šupke a vajcia, necháme vychladnúť, potom ošúpeme. Uhorky, reďkovky, zemiaky, vajcia pokrájame na drobné kocky. Pridáme pokrájanú diétnu salámu alebo môžeme použiť šunku, varené alebo aj údené mäso (hydinové, hovädzie, bravčové). Pridáme pokrájanú jarnú cibuľku, pokrájaný kôpor, prípadne aj petržlenovú vňať.
  2. Za 1-2 lyžice pokrájanej cibuľky s kôprom odložíme a so soľou trochu rozotrieme, aby sa uvoľnila vôňa a pridáme k zelenine.
  3. Zalejeme kefírom alebo acidkom, pridáme vodu (perlivú alebo neperlivú, slabú minerálku, môže sa použiť aj prevarená vychladnutá voda), osolíme, okoreníme, pridáme horčicu (ak chcete, tak aj chren). Podávame s kopčekom kyslej smotany.
  4. Spôsob č. 2: Zeleninu a mäso/salámu pokrájame rovnako ako v prvom prípade okrem vajec. Z uvarených vajec oddelíme žĺtky, bielky pokrájame a pridáme k zelenine. Žĺtky zvlášť roztlačíme, pridáme korenie, horčicu, chren, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme 2-3 PL kyslej smotany a zamiešame. Cibuľku s kôprom rovnako rozotrieme so soľou.
  5. Žĺtkovú zmes a cibuľku s kôprom pridáme k zelenine. Zalejeme kefírom a vodou. Osolíme a môžeme podávať ihneď alebo dať ešte na chvíľu do chladničky.
  6. Podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.