Roláda z prepelice, plnená hubovou plnkou so zemiakovou kašou a redukciou z červeného vína

harknessy - bez fotkyharknessy, 19. marca 2014
Roláda z prepelice, plnená hubovou plnkou so zemiakovou kašou a redukciou z červeného vína
Foto: harknessy

Prepelica je mäso ťažké na prípravu z dôvodu časovania, ale keď sa podarí, výsledok stojí za to.

4
porcie
35 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Plnka:
3 krajce
1/2 hrste
150 g
1 ks
2-3 ks
Redukcia:
50-100 ml (najlepšie z kostí prepelice, ale kľudne aj zeleninový)
50-100 ml
1 ks - malá
1-2 ks
Zvyšok:
4 ks
Kaša:
3/4 kg
125 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Prepelice si vykostíme (celkom "piplačka", ale stojí to za to). Z obidvoch stran ich po vykostení osolíme a opepríme a môžeme pridať aj rascu. Začneme si pripravovať plnku. Na troche masla a oleja jemne osmahneme najemno nakrájanú šalotku a po chvíli pridáme nakrájanú hlivu a pokiaľ máme tak aj odmočené a vyžmýkané sušené huby (v sezóne by som osobne hlivu nepoužil vôbec, len čerstvé lesné huby) a chvílu dusíme. Nakrájame si biely chlieb bez kôrky na kocky (keďže žijem v Bulharsku tak myslím bielym chlebom ten ktorý sa ako biely berie na Balkáne - čiže v slovenskom prostredí by som asi použil veku, prípadne rožky), pridáme dusené huby, vajíčko a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Plnku položíme na vykostenú prepelicu a pomocou alobalu zavinieme - necháme ju v alobale, utesníme a dáme do rúry predohriatej na 160 stupňov. Čas sa ťažko odhaduje, záleží na veľkosti prepelice, ale pečieme zhruba 20 minút, potom odstránime alobal a rolády ešte vrátime do rúry, aby sa nám pekne opiekla koža.

  2. 2

    Na zemiakovú kašu dáme variť ošúpané a nakrájane zemiaky. Po ich uvareni zlejeme všetku vodu, zemiaky mierne rozpučíme a nakrájame do nich malú kocku masla (125g). Na chvíľu prikryjeme a neskôr začneme spracovávať na kašu (ja používam metličku na šľahanie - ručnú) s tým, že pomaly prilievame šľahačku - čím viac percent tým viac. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a možeme tam pridať aj dva tri "struhy" muškátového oriešku.

  3. 3

    Na vínovú redukciu si dáme rozpustiť trošku masla a pridáme najemno nakrájanú šalotku a na veľmi tenke kolieska nakrájanú malú mrkvu. Po chvíli pridáme trošku vína a necháme vyvariť. Keď nám zhustne a stratí modrastú farbu prilejeme trošku vývaru a varíme pokým nedosiahneme požadovanú hustotu, môžeme pridať aj trošičku čierneho korenia a soli ak sme nesolili vývar. Následne si už jedlo môžeme naaranžovať na tanier a zjesť.

Diskusia k receptu

frezia
Prepelica pripravena na tento sposob musi byt vyborna. Urcite vyskusam.
jozka2
recept vyzera uno nuno, ale kde rastu v Sofii prepelice.
pusta
teda si sa vyhral, je to piplačka vykostiť prepeličky, ale tá námaha sa veľmi odmenila - perfektný recept, zaslúžených ***** ti patrí.
poznámka: u nás prepelice dostať v metre :-)
tatranka
Prepeličku som nejedla a ani nikdy nerobila.Porcia je na taniri krásna a vedela by som si pochutiť. 5*.
alex37
@harknessy , receptík výborný, prepelička chutná, vyhral si sa, vidieť že varenie berieš ako koníček :-) *****
harknessy
Dakujem. @alex37 - nebolo tomu vzdy tak, ale teraz uz len ako konicek, jeden z viacerych, ale pravdepodobne moj naj-konicek :-)
evanaaa
@harknesy , vítaj na Vareche z ďalekej Sofie, ako si nás našiel? A pekne si sa uviedol, takým netradičným receptom, ale skvelým,ktorý asi skúšal tvoju trpezlivosť ( to vykosťovanie), ale ako vidieť, oplatilo sa.
harknessy
@evanaaa - Dakujem pekne za privitanie. Stranku som nasiel ked som si pocas prace len tak namatkovo pozeral internetove stranky. A trpezlivost, ako sa to vezme, ja mam velmi rad pripravu a varenie jedal, mozno radsej ako samotne jedenie, cize pre mna to bola viacmenej zabava. Recepty este urcite nejake pridam, mam ich vymyslenych zopar, kedze varim celkom dlho, lenze ich musim uvarit aby som ich sem mohol dat s fotkami.
eviana
@harknessy , vyzerá to famózne... fotografia aj použité suroviny. Tiež by som skôr do lesných húb šla, do plnky mi príde hliva trošku nudná, ale hold lesy majú tiež právo na oddych :) Skvelý recept 5*
harknessy
@eviana - kvoli tomu som tam daval aj susene huby, aby to bolo trosku vyraznejsie, tiez si myslim, ze je hliva pomerne nudna surovina, kvoli texture som ale nechcel dat len susene.
radox1
prepelica super,len ta tu redukciu by som siel inac-na masle oprazit salotku a mrkvu do hneda,pridat vino,vyvar a redukovat.potom precetit a zaglazovat studenymi kockami masla-uz bez varenia.vysledok bude krasny leskly gel.
harknessy
@radox1 - v podstate som to robil rovnako az na to cedenie, chcel som tam tie kusky, maslo som pridaval aj na zaver po odstaveni




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia