Roláda z prepelice, plnená hubovou plnkou so zemiakovou kašou a redukciou z červeného vína

Autor receptu: harknessy

Prepelica je mäso ťažké na prípravu z dôvodu časovania, ale keď sa podarí, výsledok stojí za to.

4
porcie
35 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Prepelice si vykostíme (celkom "piplačka", ale stojí to za to). Z obidvoch stran ich po vykostení osolíme a opepríme a môžeme pridať aj rascu. Začneme si pripravovať plnku. Na troche masla a oleja jemne osmahneme najemno nakrájanú šalotku a po chvíli pridáme nakrájanú hlivu a pokiaľ máme tak aj odmočené a vyžmýkané sušené huby (v sezóne by som osobne hlivu nepoužil vôbec, len čerstvé lesné huby) a chvílu dusíme. Nakrájame si biely chlieb bez kôrky na kocky (keďže žijem v Bulharsku tak myslím bielym chlebom ten ktorý sa ako biely berie na Balkáne - čiže v slovenskom prostredí by som asi použil veku, prípadne rožky), pridáme dusené huby, vajíčko a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Plnku položíme na vykostenú prepelicu a pomocou alobalu zavinieme - necháme ju v alobale, utesníme a dáme do rúry predohriatej na 160 stupňov. Čas sa ťažko odhaduje, záleží na veľkosti prepelice, ale pečieme zhruba 20 minút, potom odstránime alobal a rolády ešte vrátime do rúry, aby sa nám pekne opiekla koža.
  2. Na zemiakovú kašu dáme variť ošúpané a nakrájane zemiaky. Po ich uvareni zlejeme všetku vodu, zemiaky mierne rozpučíme a nakrájame do nich malú kocku masla (125g). Na chvíľu prikryjeme a neskôr začneme spracovávať na kašu (ja používam metličku na šľahanie - ručnú) s tým, že pomaly prilievame šľahačku - čím viac percent tým viac. Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a možeme tam pridať aj dva tri "struhy" muškátového oriešku.
  3. Na vínovú redukciu si dáme rozpustiť trošku masla a pridáme najemno nakrájanú šalotku a na veľmi tenke kolieska nakrájanú malú mrkvu. Po chvíli pridáme trošku vína a necháme vyvariť. Keď nám zhustne a stratí modrastú farbu prilejeme trošku vývaru a varíme pokým nedosiahneme požadovanú hustotu, môžeme pridať aj trošičku čierneho korenia a soli ak sme nesolili vývar. Následne si už jedlo môžeme naaranžovať na tanier a zjesť.