Restovaná králičia alebo zajačia pečeň fotorecept
Pri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime a „ľigame jak kačka nokerdľe“! Prvenstvo však patrí mojej dcérke Angelike, ktorá v rokoch hojnosti, vyhlásila na králičiu pečeň osobné moratórium. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Surovín skromnejšie, mne by pasovali ešte aj 2 PL husacej (alebo „aspoň“ kačacej) masti, ale žiaľ .…, ale zato výsledná chuť vynahradí všetko a je úžasným pôžitkom labužníka!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150 - 200 g |
|
podľa potreby ml |
|
1 ks väčšia |
|
500 - 600 g (alebo zajačia) |
|
1 - 2 PL (alebo masť husacia) |
|
1 PL čerstvo strúhaný |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 ČL čerstvo mletý |
|
Na ozdobu: | |
podľa možnosti halúzka |
|
podľa možnosti halúzka |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
pečeň som odblanil, zbavil zvyškov krvi, umyl a nechal v sitku odkvapkať; pokrájal som údenú slaninu a vyškvaril na „červenohnedo“, masti bolo nadostač, tak som olej nepridával (ale v „pohotovosti“ som ju mal); pridal som väčšiu cibuľu pokrájanú ma jemné „mesiačiky“
-
2
odkvapkanú pečeň som osušil
-
3
a uložil na mäkkú voňavú cibuľovú „postieľku“; zamiešal
-
4
a občasným obracaním orestoval
-
5
rovných 8´ (slovom osem minút); aj za tento technologický postup veľmi pekne ďakujem vzácnej a milej pani Blaženiakovej, ktorej som mal česť byť „šéfom“ vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach v rokoch 1991÷1999
-
6
čo stačilo, aby sa v orestovanej príjemne mäkkej pečeni už neukázala žiadna krv; priložil som dve PL čerstvého masla (aj keď uznávam, že husacia masť by bola „vyšší level“) a vypol zdroj tepla,
-
7
pridal som KL mletej sladkej červenej papriky, PL čerstvo strúhaného ďumbiera (ak máte iba v prášku, postačuje KL), posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, zamiešal, ochutnal (dochucovať už nebolo potrebné)
-
8
a za horúca podával s čerstvým doma pečeným chlebom
-
9
atmosféru lahodných vôní a chutí dokresľovala aj pečená žltá hrubostenná paprika, à la Anini Bachčevan, s prepraženou maslovou polevou
-
10
ak som Vás o lahodnosti tohoto, domácim samoukom „zmajstrovaného“, jedla presvedčil, budem rád, keď si ho pripravíte aj Vy! Posielam Vám pozdrav ešte teplej jesene, zo srdca želám krásne úspešné dni a dobrú chuť!
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu