Restovaná králičia alebo zajačia pečeň fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. októbra 2014 18:50
Ďalšie recepty »
Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept)Foto: sracz

Pri králičine ešte ostanem. Doslova som si musel od „dodávateľa“ vypýtať aj pečeň! Domáci, aj farmári, ku nej úctu nemajú, ale my ju ľúbime a „ľigame jak kačka nokerdľe“! Prvenstvo však patrí mojej dcérke Angelike, ktorá v rokoch hojnosti, vyhlásila na králičiu pečeň osobné moratórium. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Surovín skromnejšie, mne by pasovali ešte aj 2 PL husacej (alebo „aspoň“ kačacej) masti, ale žiaľ .…, ale zato výsledná chuť vynahradí všetko a je úžasným pôžitkom labužníka!

2÷3
porcie
12÷15 min
príprava
8 min
tepelná úprava

Suroviny

150 - 200 g
podľa potreby ml
1 ks väčšia
500 - 600 g (alebo zajačia)
1 - 2 PL (alebo masť husacia)
1 PL čerstvo strúhaný
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
1/2 ČL čerstvo mletý
Na ozdobu:
podľa možnosti halúzka
podľa možnosti halúzka
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    pečeň som odblanil, zbavil zvyškov krvi, umyl a nechal v sitku odkvapkať; pokrájal som údenú slaninu a vyškvaril na „červenohnedo“, masti bolo nadostač, tak som olej nepridával (ale v „pohotovosti“ som ju mal); pridal som väčšiu cibuľu pokrájanú ma jemné „mesiačiky“

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odkvapkanú pečeň som osušil

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a uložil na mäkkú voňavú cibuľovú „postieľku“; zamiešal

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a občasným obracaním orestoval

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rovných 8´ (slovom osem minút); aj za tento technologický postup veľmi pekne ďakujem vzácnej a milej pani Blaženiakovej, ktorej som mal česť byť „šéfom“ vo funkcii kvestora Vojenskej leteckej akadémie v Košiciach v rokoch 1991÷1999

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čo stačilo, aby sa v orestovanej príjemne mäkkej pečeni už neukázala žiadna krv; priložil som dve PL čerstvého masla (aj keď uznávam, že husacia masť by bola „vyšší level“) a vypol zdroj tepla,

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal som KL mletej sladkej červenej papriky, PL čerstvo strúhaného ďumbiera (ak máte iba v prášku, postačuje KL), posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, zamiešal, ochutnal (dochucovať už nebolo potrebné)

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a za horúca podával s čerstvým doma pečeným chlebom

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    atmosféru lahodných vôní a chutí dokresľovala aj pečená žltá hrubostenná paprika, à la Anini Bachčevan, s prepraženou maslovou polevou

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ak som Vás o lahodnosti tohoto, domácim samoukom „zmajstrovaného“, jedla presvedčil, budem rád, keď si ho pripravíte aj Vy! Posielam Vám pozdrav ešte teplej jesene, zo srdca želám krásne úspešné dni a dobrú chuť!

    Restovaná králičia alebo zajačia pečeň (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist