Kysnutý koláč s posýpkou
Kysnutý koláč s posýpkou

Pudingový koláč s perníkovou posýpkou, sladká vôňa domova v každom kúsku videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, zajtra o 06:00

Tento koláč spája to najlepšie z klasických domácich receptov. Jemné kysnuté cesto, vanilkový puding a chrumkavú perníkovú posýpku, ktorá krásne rozvonia celý dom. Zobraziť celý popisTento koláč spája to najlepšie z klasických domácich receptov. Jemné kysnuté cesto, vanilkový puding a chrumkavú perníkovú posýpku, ktorá krásne rozvonia celý dom. Sladký, vláčny a voňavý – presne taký, aký má byť koláč z maminej kuchyne.

24
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
50 g
500 g
70 g
1 bal.
1/2 kocky (20 g)
1 ks
štipka
Pudingová plnka:
1 l
2 bal.
80 g
Perníková posýpka:
320 g
200 g
200 g
1 ČL
štipka



Postup

  1. 1

    Cesto: V zohriatom mlieku rozpustíme na kocky nakrájané maslo.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme múku, oba druhy cukru, štipku soli a premiešame. Ďalej rozdrobíme droždie, prilejeme vlažné mlieko s maslom, pridáme vajce a všetko spolu vymiesime na cesto najlepšie mixérom s nadstavcami na miesenie. Môžeme ešte premiesiť aj ručne. Pripravené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme pudingovú plnku tak, že väčšinu mlieka dáme zohriať do hrnca a vo zvyšnom mlieku rozmiešame pudingový prášok a cukor. Zmes vlejeme do horúceho mlieka a uvaríme puding. Prelejeme ho do misy, povrch prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na posýpku rukami spracujeme maslo s cukrom, so soľou, perníkovým korením a s hladkou múkou.

  5. 5

    Vykysnuté cesto roztiahneme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nanesieme vychladnutý vanilkový puding a navrch nasypeme perníkovú posýpku. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút.

Diskusia k receptu