Foto: mesiar50
Jednoduchá príprava, ktorú musí zvládnuť hocikto a ,,hrnčekový" na Vareche ešte nemám.
Suroviny
Suroviny na kysnuté cesto: | |
3 hrnčeky |
|
3 väčšie PL |
|
200 ml |
|
1/2 ks |
|
1/2 ks |
|
z 1 citróna |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 veľká PL |
|
Ostatné suroviny: | |
1/2 kg (posekané cca na štvrťky) |
|
na posyp sliviek |
|
Suroviny na posýpku: | |
3 PL |
|
2 PL |
|
podľa potreby (opatrne) |
|
Postup
-
1
1 hrnček = váha múky 170 g<br /> Ahojte. Najprv si spravíme kysnuté cesto. Každý z nás si ho robí podľa svojej zručnosti a vedomostí. Ja som si ho robil s týmto spôsobom:<br /> 3 hrnčeky múky som premiešal s 3 PL práškovým cukrom. Potom som si spravil do múky jamku, kde som vlial trochu vlažného mlieka a droždie som do neho rozdrobil. Keď bolo droždie napučané, tak som ďalej prilial do zmesi aj zostatok mlieka. Trochu prehnietime a cesto necháme v kľude asi 10 minút. Ďalej už len pridáme ostatné suroviny. Cesto poctivo vymiesime a necháme ho odpočívať pokiaľ nám nenakysne.
-
2
Keď nám cesto nakysne tak ho potom ,,capíme" do stredu plecha na pečenie a prstami ho roztiahneme ku krajom plecha. Posekané slivky rozložíme na vykysnuté cesto a posypeme ich škoricovým cukrom. Cesto necháme ešte 20 minút podkysnúť. Na slivky rozdrvíme posýpku. Môžete ju aj na drobnejšie ako ju mám ja. Suroviny na posýpku sa robí len pomiešaním daných surovín a následne hmotu vložíme do chladničky, aby nám stvrdla. Keby ste ju mali riedku, tak pridajte cukor a zas, keby sa vám podarila hustá ,tak ju zvláčnite prosím s rozpusteným maslom.<br /> Cesto som piekol v predhriatej rúre najprv na 200 °C po dobu 15 minút a potom som znížil teplotu na 180 °C po dobu 15 minút. Koláč som mal uskladnený len v rúre na pečenie. Na druhý deň ho stačí len trochu prihriať v mikrovlnnej rúre a je ako ,,nový". Želám Vám všetkým peknú nedeľu.
Recept som nechcel zverejniť na žiadnom serveri o varení,tak preto mám len zopár fotiek.Na priložených fotkách sú moje poznámky z mobilu.
Nič zložité,musí to zvládnuť hocijaký laik.Srdečná vďaka.
Súhlasím s tebou...samozrejme z čerstvého je všetko chutnejšie.♡ ti ďakujem za pochvalu ktorú si veľmi vážim.
Som rád,že ti koláč pripomenul tvoje pekné detské časy.Srdečne ti ďakujem.
Ďakujem ti veľmi pekne.
@Luss44
Mňamky si robila aj ty.Mojim prvotným zámerom bolo spraviť tvarohový so slivkami,ale potom sa mi nechcelo do obchodu pre tvaroh,takže iba takýto..Ďakujem ti
pekne.
@Klukodvody
Srdečná vdaka priateľu.
Tiež Vás oboch pozdravujem.
Si šikovný a je vidieť že ťa veci k pečeniu a vareniu priťahujú a že ich robíš od srdca.
Písal som recept podrobne,keďže som mal k dispozícii iba zopár fotiek.
Fotky ktoré máš možnosť vidieť sú vlastne,len moje poznámky z mobilného telefónu.Milá Martuška,potešenie je na mojej strane,že sa ti recept páči.
Ďakujem ti prekrásne.
@Monty469 ,som rád,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti srdečne.
Problemom bolo to prehlasované "ä" vo Vasich komentaroch.
Vase preklepy sme opravili - spravna prezyvka autora tohto receptu na Vareche je @Mesiar50 , nie Mäsiar50 :)
Priateľu,som potešeny tým,že môj koláč prebudil v tebe pekné spomienky.Nie je čo ďakovať,to ja ti ďakujem za pekný komentár.
Pozdravujem.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Evička,nemám ti čo prepáčiť..veď nič sa predsa nestalo.Koláč bol chutný,zajtra spravím zas.
Kľudne si ho sprav aj ty,nebudeš banovať.Vieš,keď som si robil účet na vareche,tak som na klávesnici tableta nemal písmeno ,,ä". ♡ Srdečne ti ďakujem
a pekne ťa pozdravujem.
@Redakcia
Ďakujem Vám pekne.
Hmmm...rebarbora,by ma nobola napadla ani vo sne.Mám ju veľmi rád,no moji najbližší sa s ňou nekamarátia.V budúcnu si spravím koláč s rebarbarou.S tým miesením je to tak,že nedávno som si kúpil takú hračku ktorá mi veľmi pomôže.
..mne sa tiež nechce miesiť.Ďakujem ti za tip a tiež vďaka aj za pekný komentár.
Priateľu zlatý..eňo-ňuňo bola aj chuť koláča.Ďakujem ti veľmi pekne,kamarát z ďalekej Ameriky.Tiež pozdravujem.
@Evanaaa
Naozaj nie je čo ďakovať.Želám ti pekný večer.
Z toho tvojho koláča sa mi slinky zbiehajú.
Takto,milá @Sovka.Ja som zjedol pol plechu koláča sám.Píšeš správne,že jeden kúsok je málo na to,aby človek vychutnal ,,nebíčko v papuľke".
Nepíšem samozrejme o svojom koláči,ale aj o tvojom kde mak a slivky sa tiež vedia,,skamarátiť"a ten tvoj musel byť tiež veľmi lahodný.Ďakujem ti srdečne.
Už sa mi stalo sa, ideš pre mrazené zemiakové knedlíky a vyberieš z mrazničky nie zemiakove knedlíky, ale zistíš až keď vyplávu na vrch, že bude nie mäsko a kapusta, ale slivkáče s makom.
Tvoje koláče vyzerajú báječne a chutne.Ďakujem ti za pekné fotky a tiež aj za nové poznatky ktoré sa mi zídu.Srdečne ťa pozdravujem.
Ďakujem ti veľmi pekne.