Slivkový kysnutý koláč s posýpkou fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 21. augusta 2016
Slivkový kysnutý koláč s posýpkou (fotorecept)
Foto: mesiar50

Jednoduchá príprava, ktorú musí zvládnuť hocikto a ,,hrnčekový" na Vareche ešte nemám.

Suroviny

Suroviny na kysnuté cesto:
3 hrnčeky
3 väčšie PL
200 ml
1/2 ks
1/2 ks
z 1 citróna
1 ks
1 PL
1 veľká PL
Ostatné suroviny:
1/2 kg (posekané cca na štvrťky)
 na posyp sliviek
Suroviny na posýpku:
3 PL
2 PL
podľa potreby (opatrne)




Postup

  1. 1

    1 hrnček = váha múky 170 g<br /> Ahojte. Najprv si spravíme kysnuté cesto. Každý z nás si ho robí podľa svojej zručnosti a vedomostí. Ja som si ho robil s týmto spôsobom:<br /> 3 hrnčeky múky som premiešal s 3 PL práškovým cukrom. Potom som si spravil do múky jamku, kde som vlial trochu vlažného mlieka a droždie som do neho rozdrobil. Keď bolo droždie napučané, tak som ďalej prilial do zmesi aj zostatok mlieka. Trochu prehnietime a cesto necháme v kľude asi 10 minút. Ďalej už len pridáme ostatné suroviny. Cesto poctivo vymiesime a necháme ho odpočívať pokiaľ nám nenakysne.

    Slivkový kysnutý koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď nám cesto nakysne tak ho potom ,,capíme" do stredu plecha na pečenie a prstami ho roztiahneme ku krajom plecha. Posekané slivky rozložíme na vykysnuté cesto a posypeme ich škoricovým cukrom. Cesto necháme ešte 20 minút podkysnúť. Na slivky rozdrvíme posýpku. Môžete ju aj na drobnejšie ako ju mám ja. Suroviny na posýpku sa robí len pomiešaním daných surovín a následne hmotu vložíme do chladničky, aby nám stvrdla. Keby ste ju mali riedku, tak pridajte cukor a zas, keby sa vám podarila hustá ,tak ju zvláčnite prosím s rozpusteným maslom.<br /> Cesto som piekol v predhriatej rúre najprv na 200 °C po dobu 15 minút a potom som znížil teplotu na 180 °C po dobu 15 minút. Koláč som mal uskladnený len v rúre na pečenie. Na druhý deň ho stačí len trochu prihriať v mikrovlnnej rúre a je ako ,,nový". Želám Vám všetkým peknú nedeľu.

    Slivkový kysnutý koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

haji
Hned bych si dala říct, koláče s ovocem a ještě k tomu kynuté, miluji! Jsi šikovný, inovoval si zápis postupu, teď to půjde samo.
izabella929
@mesiar50 , najchutnejšie sú kysnuté ovocné koláče z čerstvého letného sezónneho ovocia.-) chválim tvoje dielo a som presvedčená, že to je vynikajúca fajnotka na ktorej ste si pochutnali.-)
mesiar50
@Haji
Recept som nechcel zverejniť na žiadnom serveri o varení,tak preto mám len zopár fotiek.Na priložených fotkách sú moje poznámky z mobilu.
Nič zložité,musí to zvládnuť hocijaký laik.Srdečná vďaka.
1x haji
mesiar50
@Izabella929
Súhlasím s tebou...samozrejme z čerstvého je všetko chutnejšie.♡ ti ďakujem za pochvalu ktorú si veľmi vážim.
siisa
Tak toto je výborný koláčik a pripomína mi detstvo, keď moja najúžasnejšia starká nám deckám von priniesla takúto dobrotu . Máš ho perfektný :)
mesiar50
@Siisa
Som rád,že ti koláč pripomenul tvoje pekné detské časy.Srdečne ti ďakujem.
luss44
kysnuté s ovocím sú u nás tuším najčastejšie koláče, aj dnes som taký robila s tvarohom a černicami. Zavárané slivky u nás inak nejdú, ale kvôli takýmto koláčom vždy pár pohárov urobím. My ho voláme slivový osúch. Fajn si napiekol, klasika nikdy nesklame.
klukodvody
No a já začnu ještě ke všemu péct. Přesně na tohle jsem dostal chuť a zítra jdu koupit švestky a asi bude pršet, tak budu mít čas. Moc oba zdravíme.
1x pemaro
mesiar50
@Chica114
Ďakujem ti veľmi pekne.

@Luss44
Mňamky si robila aj ty.Mojim prvotným zámerom bolo spraviť tvarohový so slivkami,ale potom sa mi nechcelo do obchodu pre tvaroh,takže iba takýto..Ďakujem ti
pekne.

@Klukodvody
Srdečná vdaka priateľu.
Tiež Vás oboch pozdravujem.


tatranka
Tento kysnutý koláčik s ovocím a posýpkov má u nás v lete prím.Žasnem Lacko nad tvojou vynachádzavosťou uvedenia polopatistického receptu.To je ohromné! Podľa tvojho uvedenia by si už poradila s receptom aj moja naiobľúbenejšia vareška.
Si šikovný a je vidieť že ťa veci k pečeniu a vareniu priťahujú a že ich robíš od srdca.
mesiar50
@Tatranka
Písal som recept podrobne,keďže som mal k dispozícii iba zopár fotiek.
Fotky ktoré máš možnosť vidieť sú vlastne,len moje poznámky z mobilného telefónu.Milá Martuška,potešenie je na mojej strane,že sa ti recept páči.
Ďakujem ti prekrásne.

@Monty469 ,som rád,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti srdečne.
jack
Fajnotka.Mám rada takéto ovocné s posýpkou.
evanaaa
@mesiar50 , Lacko, ja som si tento tvoj recept pre istotu hneď aj uložila, už len preto, aby som mala vzor, ako koláíč spraviť, najmä aj pre tie poznámky, ktoré dosť pomôžu. Je pravda, že rcp na podobné koláče mám veľa, ale nevedela by som si práve preto vybrať, tvoj je aspoň zárukou vlastných skúseností - že sa podarí.
evanaaa
Takže, chyba je niekde inde, ak mi to takto ukazuje, už sa ani nepokúšam opakovať........
redakcia
@Evanaaa (22.8.2016 18:48)

Problemom bolo to prehlasované "ä" vo Vasich komentaroch.
Vase preklepy sme opravili - spravna prezyvka autora tohto receptu na Vareche je @Mesiar50 , nie Mäsiar50 :)
kecemis
Tak toto patrilo k mojim oblubenym, ked ho robievala mja mamina. Ale uz som ho roky nemal ale na tu chut sa neda zabudnut. Dakujem za vyvolanie krasnych spomienok a pripomenutie chute.
mesiar50
@Kecemis
Priateľu,som potešeny tým,že môj koláč prebudil v tebe pekné spomienky.Nie je čo ďakovať,to ja ti ďakujem za pekný komentár.
Pozdravujem.
mesiar50
@Evanaaa
Evička,nemám ti čo prepáčiť..veď nič sa predsa nestalo.Koláč bol chutný,zajtra spravím zas.
Kľudne si ho sprav aj ty,nebudeš banovať.Vieš,keď som si robil účet na vareche,tak som na klávesnici tableta nemal písmeno ,,ä". ♡ Srdečne ti ďakujem
a pekne ťa pozdravujem.

@Redakcia
Ďakujem Vám pekne.

adelka82
Podobný pečiem aj ja len namiesto polohrubej múky dávam múku Babičkina voľba na kysnuté cesto. Ja teda nie som veľmi na kysnuté cesto, nechce sa mi veľmi miesiť ale s touto múkou sa mi zdá lepšie. A najradšej mám tiež slivkový alebo rebarborový
sracz
Hrnčekovú technológiu síce nepraktizujem, ale výsledný efekt je "eňo_ňuňo! Srdečme pozdravujem Mäsiar @mesiar50 kamarát v krajine pre tento rok už odkvitnutých tulipánov!
mesiar50
@Adelka82 (23.8.2016 17:33)
Hmmm...rebarbora,by ma nobola napadla ani vo sne.Mám ju veľmi rád,no moji najbližší sa s ňou nekamarátia.V budúcnu si spravím koláč s rebarbarou.S tým miesením je to tak,že nedávno som si kúpil takú hračku ktorá mi veľmi pomôže.
..mne sa tiež nechce miesiť.Ďakujem ti za tip a tiež vďaka aj za pekný komentár.



mesiar50
@Sracz (23.8.2016 17:58)
Priateľu zlatý..eňo-ňuňo bola aj chuť koláča.Ďakujem ti veľmi pekne,kamarát z ďalekej Ameriky.Tiež pozdravujem.

@Evanaaa
Naozaj nie je čo ďakovať.Želám ti pekný večer.
marika21
Upečený slivkový koláč s čerstvými slivkami je vynikajúci. Samozrejme s posýpkou. Jeden z najchutnejších. Zajtra si prinesiem zo záhrady slivky a je v pláne vo štvrtok.
Z toho tvojho koláča sa mi slinky zbiehajú.
sovka62
Ten koláč má len jednu chybu. Ak si vezmeš jeden kúsok, už neodoláš a musíš zjesť ďalší a ďalší..... Piekla som podobný asi pred týždňom, s manželom sme na posedenie zjedli pol plechu a to ešte nebol ani riadne vychladnutý. A už sa mi sliny zbiehajú, len čom som ten tvoj uvidela. Náš bol síce trochu iný, namiesto posýpky na ňom bol mletý mak zmiešaný s práškovým cukrom, u nás je mak number one.
mesiar50
@Marika21 ,slivkové koláče chutia veľmi aj nám.Som potešený tým faktom,že sa ti koláč ,,pozdáva".Prekrásne ti ďakujem.
mesiar50
@Sovka62 (24.8.2016 06:41)
Takto,milá @Sovka.Ja som zjedol pol plechu koláča sám.Píšeš správne,že jeden kúsok je málo na to,aby človek vychutnal ,,nebíčko v papuľke".
Nepíšem samozrejme o svojom koláči,ale aj o tvojom kde mak a slivky sa tiež vedia,,skamarátiť"a ten tvoj musel byť tiež veľmi lahodný.Ďakujem ti srdečne.
jerica
Vynikajúce letné koláčiky. U nás skoro každý druhý deň. Aj teraz sme prišli od detí, čo sa im nieslo za plech. Jeden deň moravské s tvarohovou plnkou, na vrch slivka, ďaľší len taký "obyč." skoro ako bublanina, no neurob keď slivky pokúšajú, nielen do suda. Dnes už v rúre čoto na lekvár, a budú aj slivkové gule, hlavne do mrazničky, tie sa vždy zídu.
Už sa mi stalo sa, ideš pre mrazené zemiakové knedlíky a vyberieš z mrazničky nie zemiakove knedlíky, ale zistíš až keď vyplávu na vrch, že bude nie mäsko a kapusta, ale slivkáče s makom.


jerica
hupkom do rúry :-) trochu "poškádlenia"


mesiar50
@Jerica (24.8.2016 17:20)
Tvoje koláče vyzerajú báječne a chutne.Ďakujem ti za pekné fotky a tiež aj za nové poznatky ktoré sa mi zídu.Srdečne ťa pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia