Hubová polievka
Hubová polievka

Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda

helena10 - bez fotkyhelena10, 7. septembra 2023
Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda
Foto: helena10

Manžel nazbieral čerstvé huby - modráky a kuriatka, takže sme uvarili aj fajnovú hubovú polievku.

Suroviny

 čerstvé (huby)
 čerstvé (huby)
6 ks veľké
1 ks väčšia
 na praženie (alebo olej)
4 PL
3 ks
5 ks
štipka
1 ks
 mlynčekové
 nakrájaný
200 g (33 %)
150 g (14 %)
 uvarené




Postup

  1. 1

    Väčšinu nazbieraných modrákov – húb sušíme do zásoby.

    Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda  - obrázok 1
  2. 2

    Do polievky som z hladkej múky na oleji pripravila zvlášť zápražku a varila som ju 30 minút. Nechávam bokom.

  3. 3

    Na základ polievky opražíme na nadrobno nakrájanej slanine drobno narezanú cibuľu, bobkový list, čerstvo namleté čierne korenie z mlynčeka, štipku celej rasce. Zalejeme vodou, prevaríme, pridávame soľ, kocku bujónu, očistené nakrájané huby aj zemiaky. Varíme za občasného miešania do polomäkka.

    Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda  - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme riadne premiešanu zápražku, nasekaný kôpor a varíme za častejšieho premiešania. Keď sú huby a zemiaky takmer uvarené, za stáleho miešania vlejeme smotanu na šľahanie, prevaríme a pridáme kyslú smotanu vymiešanú s troškou šľahačkovej smotany. Miešame stále a necháme zovrieť a už len podľa potreby dochutíme.

  5. 5

    Ako vložku do polievky som uvarila vajcia na tvrdo. Kto chcel, navrch polievky si naložil ešte lyžicu kyslej smotany. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu