Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda
Foto: helena10
Manžel nazbieral čerstvé huby - modráky a kuriatka, takže sme uvarili aj fajnovú hubovú polievku.
Suroviny
čerstvé (huby) |
|
čerstvé (huby) |
|
6 ks veľké |
|
1 ks väčšia |
|
na praženie (alebo olej) |
|
|
|
4 PL |
|
3 ks |
|
5 ks |
|
štipka |
|
1 ks |
|
mlynčekové |
|
|
|
nakrájaný |
|
200 g (33 %) |
|
150 g (14 %) |
|
uvarené |
|
Postup
-
1
Väčšinu nazbieraných modrákov – húb sušíme do zásoby.
-
2
Do polievky som z hladkej múky na oleji pripravila zvlášť zápražku a varila som ju 30 minút. Nechávam bokom.
- 3
Na základ polievky opražíme na nadrobno nakrájanej slanine drobno narezanú cibuľu, bobkový list, čerstvo namleté čierne korenie z mlynčeka, štipku celej rasce. Zalejeme vodou, prevaríme, pridávame soľ, kocku bujónu, očistené nakrájané huby aj zemiaky. Varíme za občasného miešania do polomäkka.
- 4
Potom pridáme riadne premiešanu zápražku, nasekaný kôpor a varíme za častejšieho premiešania. Keď sú huby a zemiaky takmer uvarené, za stáleho miešania vlejeme smotanu na šľahanie, prevaríme a pridáme kyslú smotanu vymiešanú s troškou šľahačkovej smotany. Miešame stále a necháme zovrieť a už len podľa potreby dochutíme.
- 5
Ako vložku do polievky som uvarila vajcia na tvrdo. Kto chcel, navrch polievky si naložil ešte lyžicu kyslej smotany. Prajem dobrú chuť!
Tiež hubová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Fajnová polievka.