
Foto: Shutterstock
Ako pribúda teplých dní, prichádza čas grilovania a grilmajstrov. Či klobásy, mäso, zelenina – alebo burgre, ktoré niekomu chutia dokonca viac ako grilovaný steak. Ako urobiť doma burger tak, aby bol správne dochutený a šťavnatý?
1. Dbajte na kvalitu
Alfou a omegou chutného burgra je správny výber mäsa. Najvhodnejšia je hovädzia krkovička alebo mäso z rebier, ideálny pomer mäsa a tuku by mal byť 80:20.2. Pozor na soľ
Samotné mleté mäso by bolo trochu fádne, preto sa odporúča pridať doň mleté korenie, čili omáčku, worcesterskú omáčku a strúhanú cibuľu. Soľ by sa však mala pridávať až krátko pred prípravou na grile, lebo viaže vodu a ak by sa pridala skorej, mäso by sa pri grilovaní vysušilo.3. Ideálna hrúbka
Vytvarovaná mäsová placka na burger by mala mať ideálne hrúbku približne 2 cm. Takto sa najlepšie dosiahne stupeň prepečenia "medium". Logicky platí: čím tenšia, tým suchšia. Ak je burger príliš hrubý, zvonka bude pripálený a vnútri ešte stále nie úplne prepečený.4. Veľa tlaku škodí
V zásade nezáleží na tom, či sa mäso tvaruje ručne alebo pomocou lisu na burgre. Dôležité je len to, aby sa nestlačilo príliš silno, inak hrozí, že bude príliš tvrdé a suché.5. Otočiť len raz
Koľko treba mäso opekať? Ak má byť burger šťavnatý, nemal by stráviť na grile viac ako štyri minúty. Počas tohto času sa odporúča mäsovú placku otočiť iba raz. Kedy? Najlepšie je mäso sledovať – ak z placky začne pomaly, ale isto vytekať mäsová šťava, je čas na otočenie.6. Žemle – najlepšie domáce
Správna žemľa je okrem mäsa najdôležitejšiou časťou burgra. Ak máte dosť času, doma upečené sú samozrejme najlepšie. Ak nie, tak stačia aj kupované. Určite však nekupujte tie najlacnejšie zo supermarketu, tam hrozí, že budú drobivé. Žemle treba rozkrojené pred zostavovaním burgrov na reznej strane ogrilovať, aby sa po kontakte so šťavnatým mäsom rýchlo nerozmočili.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku