Hubová polievka

Polievka z čerstvých modrákov a kuriatok – východniarska kulajda

Autor receptu: helena10

Manžel nazbieral čerstvé huby - modráky a kuriatka, takže sme uvarili aj fajnovú hubovú polievku.

Suroviny

Postup

  1. Väčšinu nazbieraných modrákov – húb sušíme do zásoby.
  2. Do polievky som z hladkej múky na oleji pripravila zvlášť zápražku a varila som ju 30 minút. Nechávam bokom.
  3. Na základ polievky opražíme na nadrobno nakrájanej slanine drobno narezanú cibuľu, bobkový list, čerstvo namleté čierne korenie z mlynčeka, štipku celej rasce. Zalejeme vodou, prevaríme, pridávame soľ, kocku bujónu, očistené nakrájané huby aj zemiaky. Varíme za občasného miešania do polomäkka.
  4. Potom pridáme riadne premiešanu zápražku, nasekaný kôpor a varíme za častejšieho premiešania. Keď sú huby a zemiaky takmer uvarené, za stáleho miešania vlejeme smotanu na šľahanie, prevaríme a pridáme kyslú smotanu vymiešanú s troškou šľahačkovej smotany. Miešame stále a necháme zovrieť a už len podľa potreby dochutíme.
  5. Ako vložku do polievky som uvarila vajcia na tvrdo. Kto chcel, navrch polievky si naložil ešte lyžicu kyslej smotany. Prajem dobrú chuť!