Plnené šišky
Plnené šišky

Plnené šišky podľa receptu z roku 1350

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 9. februára 2023
Plnené šišky podľa receptu z roku 1350
Foto: Shutterstock

Tento úžasný recept sme objavili v pekárni v nemeckom mestečku Puchheim neďaleko Mníchova. Miestni cukrári ho oproti pôvodnej receptúre z roku 1350 obohatili Zobraziť celý popisTento úžasný recept sme objavili v pekárni v nemeckom mestečku Puchheim neďaleko Mníchova. Miestni cukrári ho oproti pôvodnej receptúre z roku 1350 obohatili len o dve súčasné suroviny, ako je citrónová kôra a vanilka.

15 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
500 g
40 g čerstvé
50 g
50 g
7 g
200 g
40 g (2 ks)
80 g (2 ks)
z 1 citróna
1 ČL
Na náplň:
300 g
150 g mleté
50 g
50 g
2 g
2 g nastrúhaná
Na potretie:
1 ks
Na vyprážanie:
Na ozdobenie:
200 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Z múky, droždia, cukru, masla, zo soli, z mlieka, zo žĺtkov aj z vajec, z nastrúhanej citrónovej kôry a vanilky vymiesime hladké nelepivé cesto, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu oddychovať.

  2. 2

    Medzitým pripravíme náplň. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Mleté lieskovce nasucho opražíme na panvici a pridáme k jablkám. Prisypeme cukor, pridáme med a škoricu. Dobre premiešame.

  3. 3

    Keď cesto nakysne, vyberieme ho z misy a znova krátko premiesime. Z cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky. Každý pozdĺžne rozvaľkáme a posypeme múkou. Okraje potrieme trochou vajíčka a na každý kúsok cesta dáme lyžicu jablkovo-orieškovej plnky. Preložíme a okraje stlačíme, vyformujeme šišky. Ukladáme na dobre pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.

  4. 4

    Šišky vypražíme vo vyššej vrstve horúcej masti z oboch strán a zvyšnú masť necháme odkvapkať na kuchynskej utierke. Posypeme práškovým cukrom dozdobíme 1 ČL ríbezľového lekváru.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia