Minišišky s karamelovou plnkou
mesačník Varecha, 9. februára 2024
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vyskúšajte vypražené šišky naplniť jednoduchým karamelovým krémom. Bude to príjemná zmena.
porcií
príprava
Suroviny
2 ČL |
|
30 ml vlažná |
|
125 ml vlažné |
|
2 PL |
|
50 g |
|
340 g |
|
2 ks |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Plnka: | |
1/2 bal. |
|
250 ml |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
V miske zmiešame droždie s lyžicou cukru, s vlažnou vodou a s mliekom. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.
- 2
Vo veľkej mise spojíme múku, roztopené maslo, rozšľahané vajcia, zvyšnú lyžicu cukru a pridáme vykysnutý kvások. Najlepšie v robote alebo ručným mixérom s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto. Cesto preložíme do misy potretej olejom, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť.
- 3
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a ešte rukami prepracujeme. Z cesta odoberáme rovnako veľké kúsky a vyformujeme z nich guľôčky. Poukladáme v dostatočných rozstupoch na múkou posypanú dosku alebo na papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.
- 4
V panvici rozohrejeme olej a jednotlivé guľôčky v ňom vypražíme dozlatista z oboch strán. Vyberáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.
- 5
Zo Zlatého klasu a mlieka vymiešame krém podľa návodu na obale, potom doňho zamiešame aj karamelové kondenzované mlieko. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s tenkou dlhou špičkou, ktorá prepichne minišišky. Trošku krému nastriekame do každej minišišky, podľa chuti môžeme ešte posypať práškovým cukrom a ihneď podávame.
Tiež plnené šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu