Plnené šišky
Plnené šišky

Minišišky s karamelovou plnkou

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 9. februára 2024
Minišišky s karamelovou plnkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vyskúšajte vypražené šišky naplniť jednoduchým karamelovým krémom. Bude to príjemná zmena.

6
porcií
45 (+ kysnutie) minút
príprava

Suroviny

2 ČL
30 ml vlažná
125 ml vlažné
2 PL
50 g
340 g
2 ks
Na vyprážanie:
Plnka:
1/2 bal.
250 ml
4 PL




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame droždie s lyžicou cukru, s vlažnou vodou a s mliekom. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 minút.

  2. 2

    Vo veľkej mise spojíme múku, roztopené maslo, rozšľahané vajcia, zvyšnú lyžicu cukru a pridáme vykysnutý kvások. Najlepšie v robote alebo ručným mixérom s nadstavcami na miesenie vypracujeme cesto. Cesto preložíme do misy potretej olejom, prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a ešte rukami prepracujeme. Z cesta odoberáme rovnako veľké kúsky a vyformujeme z nich guľôčky. Poukladáme v dostatočných rozstupoch na múkou posypanú dosku alebo na papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte 30 minút kysnúť.

  4. 4

    V panvici rozohrejeme olej a jednotlivé guľôčky v ňom vypražíme dozlatista z oboch strán. Vyberáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.

  5. 5

    Zo Zlatého klasu a mlieka vymiešame krém podľa návodu na obale, potom doňho zamiešame aj karamelové kondenzované mlieko. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s tenkou dlhou špičkou, ktorá prepichne minišišky. Trošku krému nastriekame do každej minišišky, podľa chuti môžeme ešte posypať práškovým cukrom a ihneď podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia