Plnené šišky

Plnené šišky podľa receptu z roku 1350

Autor receptu: redakcia

Tento úžasný recept sme objavili v pekárni v nemeckom mestečku Puchheim neďaleko Mníchova.* Miestni cukrári ho oproti pôvodnej receptúre z roku 1350 obohatili len o dve súčasné suroviny, ako je citrónová kôra a vanilka.

15 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z múky, droždia, cukru, masla, zo soli, z mlieka, zo žĺtkov aj z vajec, z nastrúhanej citrónovej kôry a vanilky vymiesime hladké nelepivé cesto, vložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu oddychovať.
  2. Medzitým pripravíme náplň. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na malé kocky. Mleté lieskovce nasucho opražíme na panvici a pridáme k jablkám. Prisypeme cukor, pridáme med a škoricu. Dobre premiešame.
  3. Keď cesto nakysne, vyberieme ho z misy a znova krátko premiesime. Z cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na rovnaké kúsky. Každý pozdĺžne rozvaľkáme a posypeme múkou. Okraje potrieme trochou vajíčka a na každý kúsok cesta dáme lyžicu jablkovo-orieškovej plnky. Preložíme a okraje stlačíme, vyformujeme šišky. Ukladáme na dobre pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte pol hodiny podkysnúť.
  4. Šišky vypražíme vo vyššej vrstve horúcej masti z oboch strán a zvyšnú masť necháme odkvapkať na kuchynskej utierke. Posypeme práškovým cukrom dozdobíme 1 ČL ríbezľového lekváru.