Plnené šišky
Plnené šišky

Veľkonočné šišky s rumom

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 8. apríla 2019
Veľkonočné šišky s rumom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole. Liptovské Zobraziť celý popis Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole. Liptovské babičky dedili recepty od svojich prastarých mám a k tomu vždy pridávali vlastné nápady, fortieľ a vtip. Nečudo, že náš dnešný veľkonočný stôl s koláčmi môže merať aj desiatky metrov.

10
porcií

Suroviny

500 g
250 ml vlažné
30 g
50 g
3 ks
2 PL
štipka
2 PL




Postup

  1. 1

    Odlejeme časť mlieka, pridáme doň dve lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobené droždie a všetko zamiešame. Necháme vykysnúť kvások. Zmäknuté maslo dôkladne vymiešame so zvyšným cukrom dopenista. Po jednom doň zašľaháme žĺtky a rum. Do zmesi pridáme kvások a vlažné mlieko. Po častiach prisypávame múku. Cesto preložíme do robota a necháme miesiť asi 5 minút. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme placku. Na polovici cesta pohárom naznačíme krúžky. Doprostred dáme džem. Vykrojíme kolieska (z časti neoznačeného cesta) a pohárom ich pritlačíme k naznačeným krúžkom s džemom. Túto fázu musíme urobiť dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať, pretože by do nich natiekol olej pri vyprážaní. Šišky necháme ešte 20 minút kysnúť. V polovici kysnutia ich otočíme, aby kysnutie bolo rovnomerné.

  3. 3

    V hrnci rozpálime veľké množstvo oleja a šišky v ňom z oboch strán osmažíme. Pozor na pripálenie, smažíme skôr zľahka. Začneme na jednej strane prikryté pokrievkou, potom odokryjeme, šišky otočíme a dosmažíme z druhej strany.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia