Veľkonočné šišky s rumom
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 8. apríla 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole. Liptovské Zobraziť celý popis Tvaroh, mak, lekvár, orechy a lesné ovocie skryté v kysnutom, piškótovom či lístkovom ceste... Tieto dobroty chutia na ľudovom i kráľovskom stole. Liptovské babičky dedili recepty od svojich prastarých mám a k tomu vždy pridávali vlastné nápady, fortieľ a vtip. Nečudo, že náš dnešný veľkonočný stôl s koláčmi môže merať aj desiatky metrov.
porcií
Postup
-
1
Odlejeme časť mlieka, pridáme doň dve lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobené droždie a všetko zamiešame. Necháme vykysnúť kvások. Zmäknuté maslo dôkladne vymiešame so zvyšným cukrom dopenista. Po jednom doň zašľaháme žĺtky a rum. Do zmesi pridáme kvások a vlažné mlieko. Po častiach prisypávame múku. Cesto preložíme do robota a necháme miesiť asi 5 minút. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- 2
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme placku. Na polovici cesta pohárom naznačíme krúžky. Doprostred dáme džem. Vykrojíme kolieska (z časti neoznačeného cesta) a pohárom ich pritlačíme k naznačeným krúžkom s džemom. Túto fázu musíme urobiť dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať, pretože by do nich natiekol olej pri vyprážaní. Šišky necháme ešte 20 minút kysnúť. V polovici kysnutia ich otočíme, aby kysnutie bolo rovnomerné.
- 3
V hrnci rozpálime veľké množstvo oleja a šišky v ňom z oboch strán osmažíme. Pozor na pripálenie, smažíme skôr zľahka. Začneme na jednej strane prikryté pokrievkou, potom odokryjeme, šišky otočíme a dosmažíme z druhej strany.
Tiež plnené šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu