Pečený camembert
Pečený camembert

Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami fotorecept

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 23. januára 2019

Pre tých, ktorí majú radi lahodný francúzsky krémový syr s bielou plesňou na povrchu. A k tomu domáce zavárané brusnice...

2
porcie
15 minút
príprava
50 minút
na 190 °C

Suroviny

2 bal.
750 g
180 ml domáce
3-4 PL
podľa chuti
podľa chuti (mlynček)
štipka
štipka
1 ČL
2-3 strúčik
hrsť (čerstvá)
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zemiaky na pečenie. Ošúpeme ich, nakrájame na mesiačiky a uložíme do väčšej misy. Pokvapkáme olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, posypeme rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme med, aby po upečení mali zlatistú medovú farbu. Dobre premiešame a necháme krátko odstáť.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po odstátí zemiaky rozložíme na plech vymazaný olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 -200 °C. Pečieme asi 45-50 minút. V priebehu pečenia ich viackrát premiešame, aby sa upiekli zo všetkých strán.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa pečú zemiaky, pripravíme si marinádu na camembert. V troche oleja vymiešame nahrubo zomleté čierne korenie, červenú mletú papriku, soľ a tymian. Marinádou syr natrieme z obidvoch strán, aj po obvode.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi 15 minút pred dopečením zemiakov, na plechu urobíme miesto na syry, ktoré krátko opečieme. Keď camembert začne zväčšovať svoj objem, syr je upečený a plech z rúry vyberieme. Ak sa chceme vyhnúť vytečeniu, môžeme ho pred pečením zabaliť do alobalu.

    Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovo. Už len servírovať. Zemiaky ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a syr domácimi zaváranými brusnicami, ktoré som zavarila počas jesennej sezóny. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Tie brusnice nie sú až tak často na stole. Preto ako náhrada dobre poslúži malinový, jahodový či višňový dip, pripravený z džemu a kvapky vody. Krátko prehriať a je to. No a dobré to je aj s klasickou tatárkou či horčicovo- cibuľovou omáčkou. Tú robím tak, že na kvapke oleja dám opražiť nadrobno rozsekanú menšiu cibuľu. Keď chytí farbu, zalejem to šľahačkou(polovicou kelímka), osolím, okorením a pridám čajovú lyžičku horčice a kvapku medu. Za miešania privediem do varu a odstavím. No a už iba doladiť kvapkou balsamica alebo citrónovej šťavy, komu ako chutí...Robím to v menšom kastróliku...
Jednoduchý a chutný oběd, večeře. Pěkný postup, hodný následování, i fota jsou lákavá! Miluju tuto kombinaci a celé pečené nemá chybu. Děkuji za inspiraci!! Jen moje maličkost nechá bramborám kabátek, ten je nej!