Pečený camembert a zemiaky z jedného plechu s domácimi brusnicami fotorecept
Foto: kucharocka123
Pre tých, ktorí majú radi lahodný francúzsky krémový syr s bielou plesňou na povrchu. A k tomu domáce zavárané brusnice...
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
2 bal. |
|
750 g |
|
180 ml domáce |
|
3-4 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (mlynček) |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
2-3 strúčik |
|
hrsť (čerstvá) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme zemiaky na pečenie. Ošúpeme ich, nakrájame na mesiačiky a uložíme do väčšej misy. Pokvapkáme olejom, citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, posypeme rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme med, aby po upečení mali zlatistú medovú farbu. Dobre premiešame a necháme krátko odstáť.
-
2
Po odstátí zemiaky rozložíme na plech vymazaný olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 -200 °C. Pečieme asi 45-50 minút. V priebehu pečenia ich viackrát premiešame, aby sa upiekli zo všetkých strán.
-
3
Kým sa pečú zemiaky, pripravíme si marinádu na camembert. V troche oleja vymiešame nahrubo zomleté čierne korenie, červenú mletú papriku, soľ a tymian. Marinádou syr natrieme z obidvoch strán, aj po obvode.
-
4
Asi 15 minút pred dopečením zemiakov, na plechu urobíme miesto na syry, ktoré krátko opečieme. Keď camembert začne zväčšovať svoj objem, syr je upečený a plech z rúry vyberieme. Ak sa chceme vyhnúť vytečeniu, môžeme ho pred pečením zabaliť do alobalu.
-
5
Hotovo. Už len servírovať. Zemiaky ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a syr domácimi zaváranými brusnicami, ktoré som zavarila počas jesennej sezóny. Dobrú chuť!
Ďakujem pekne @Hannes za rady. Tiež robievam dip z brusnicového džemu ale aj z džemov z iného ovocia. Ale vyskúšam aj horčicovo-cibuľovú omáčku, ktorú som ešte nerobila...
Ďakujem @Haji , myslela si takýto, príp. väčší "kabátek"?. Zapečené sú najmä na tých rovných plochách, ale chrumkavé sú aj ostatné, asi vďaka pridanému medu.
Jsi sluníčko! Krásná fotka! S kabátkem - tedy se slupkou. Miluju slupku na bramboře a upečená brambora se slupkou je nej!
ale raz mozno vyskusam aj takto :-)