Pečený camembert s praclíkovým pečivom
mesačník Varecha, 24. decembra 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks (väčší) |
|
4 PL |
|
1 hrsť |
|
Pečivo: | |
1 bal. |
|
1 ČL |
|
85 g |
|
300 ml |
|
2 ČL |
|
550 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
45 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Droždie, tekuté schladené maslo a cukor zmiešame s 300 ml vlažnej vody a necháme 5 minút odpočívať. Múku a soľ nasypeme do misy, pridáme zmes s droždím a najlepšie v kuchynskom robote aspoň 3 minúty premiesime.
- 2
Vypracované cesto preložíme do misy vymastenej 1 PL oleja a vyváľame ho v ňom. Prikryté necháme hodinu kysnúť.
- 3
Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, podsypeme múkou, rozdelíme na osem častí a tie vytvarujeme na valčeky hrubé asi 3 cm. Každý valček rozkrojíme ešte na 8 kúskov s veľkosťou asi 3 cm.
- 4
Rúru vyhrejeme na 200 °C, nastavíme teplovzdušný režim. Vo veľkom hrnci privedieme do mierneho varu 1,5 l vody, vsypeme sódu, voda začne silno, ale krátko šumieť. Potom do nej povkladáme jednotlivé kúsky cesta asi na 30 sekúnd. Hneď vyberieme dierkovanou naberačkou a na mriežke necháme odkvapkať. Hneď po vybratí z vody ich posypeme soľou, makom a sezamom.
- 5
Syr rozbalíme. Zo spodnej strany ho obalíme papierom na pečenie a položíme do stredu okrúhleho pekáča vystlaného papierom na pečenie.
- 6
Camembert narežeme do kríža a pripravené posypané kúsky cesta poukladáme tesne vedľa seba do kruhu okolo syra.
- 7
Pečieme 18 – 22 minút dozlatista. Pred podávaním polejeme syr medom a ešte posypeme pistáciami. Podávame najlepšie ešte za tepla.
Tiež pečený syr:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu