Pečený syr
Pečený syr

Pečený camembert s praclíkovým pečivom

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 24. decembra 2023
Pečený camembert s praclíkovým pečivom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
18-22 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks (väčší)
4 PL
1 hrsť
Pečivo:
1 bal.
1 ČL
85 g
300 ml
2 ČL
550 g
1 PL
1 PL
45 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Droždie, tekuté schladené maslo a cukor zmiešame s 300 ml vlažnej vody a necháme 5 minút odpočívať. Múku a soľ nasypeme do misy, pridáme zmes s droždím a najlepšie v kuchynskom robote aspoň 3 minúty premiesime.

  2. 2

    Vypracované cesto preložíme do misy vymastenej 1 PL oleja a vyváľame ho v ňom. Prikryté necháme hodinu kysnúť.

  3. 3

    Potom cesto preložíme na pracovnú dosku, podsypeme múkou, rozdelíme na osem častí a tie vytvarujeme na valčeky hrubé asi 3 cm. Každý valček rozkrojíme ešte na 8 kúskov s veľkosťou asi 3 cm.

  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 200 °C, nastavíme teplovzdušný režim. Vo veľkom hrnci privedieme do mierneho varu 1,5 l vody, vsypeme sódu, voda začne silno, ale krátko šumieť. Potom do nej povkladáme jednotlivé kúsky cesta asi na 30 sekúnd. Hneď vyberieme dierkovanou naberačkou a na mriežke necháme odkvapkať. Hneď po vybratí z vody ich posypeme soľou, makom a sezamom.

  5. 5

    Syr rozbalíme. Zo spodnej strany ho obalíme papierom na pečenie a položíme do stredu okrúhleho pekáča vystlaného papierom na pečenie.

  6. 6

    Camembert narežeme do kríža a pripravené posypané kúsky cesta poukladáme tesne vedľa seba do kruhu okolo syra.

  7. 7

    Pečieme 18 – 22 minút dozlatista. Pred podávaním polejeme syr medom a ešte posypeme pistáciami. Podávame najlepšie ešte za tepla.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia