Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou fotorecept
Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, Zobraziť celý popisMôj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo, preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila domácou údenou slaninkou a upiekla. Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom hovorí.
porcie
príprava
na 160/200 °C
Suroviny
2 ks |
|
100 g na obalenie v tenkých plátkoch |
|
podľa chuti |
|
Plnka: | |
100 g |
|
1 hrsť |
|
2 ks včerajšia |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
cca 100 ml na podliatie |
|
1 ks malá |
|
Príloha: | |
300 g |
|
podľa potreby na pečenie |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Prepelice som dočistila od zbytkov peria, dobre som ich umyla pod prúdom tečúcej studenej vody z vnútra i z vonka a dôkladne osušila papierovou kuchynskou utierkou.
-
2
Do teplej vody som namočila sušené dubáky na 30 minút.
-
3
Prepelice som jemne osolila z vnútra i z vonku, to stačí, lebo soľ je i v plnke a domáca údená slanina je slaná dosť. Nechala som ich 1 hodinu odpočívať a pustila som sa do prípravy plnky.
-
4
Namočené dubáky som scedila, ich vodu zachytila a pokrájala som ich na menšie kocky.
-
5
Umytú, odblanenú a osušenú kuraciu pečeň som pokrájala tiež na kocky.
-
6
Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 3 - 4 minúty.
-
7
Pridala som scedené dubáky, restovala som ich s cibuľkou asi 3 minúty...
-
8
...podliala som ich vodou, v ktorej boli namočené, priviedla som do varu a vyvarila som ju prudkým varom až na tuk - asi 10 minút.
-
9
Pridala som pokrájanú kuraciu pečeň a restovala som ju asi 5 minút, všetko som nechala úplne vychladnúť.
-
10
Pridala som vo vode namočené a poriadne vytlačené žemle,...
-
11
...posekanú petržlenovú vňať, ...
-
12
...rozklepla som 1 vajce, zmes som premiešala, ...
-
13
...osolila morskou soľou, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,..
-
14
...zahustila strúhankou a ...
-
15
...premiešala dobre rukami, plnka bola hotová.
-
16
Pripravenou plnkou som naplnila prepelice, nie veľmi na tesno, pri pečení plnka zväčší svoj objem.
-
17
Naplnené prepelice som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaninky, vložila som ich do pekáčika a pridala som vedľa ešte zvyšok plnky. Údená slaninka výborne ochutí prepelice i plnku počas pečenia.
-
18
Prepelice i plnku som poliala olejom, aby pri pečení získali chrumkavú kôrku na povrchu, ...
-
19
...podliala som ešte trochou studenej vody a vložila som ich piecť do rozohriatej trúby.
-
20
Piekla som ich 30 minút pri teplote 160 stupňov C, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 5 minút, kým bol povrch pekne do červena a do chrumkava. Odobrala som výpek ochutený domácou údenou slaninkou do iného pekáčika a upiekla som na ňom krížalky zemiakov pri teplote 220 stupňov C 20 minút.
-
21
záber z blízka. Podávala som ich horúce s úžasnou sviatočnou plnkou, ktorá len pridala na chuti skvelého sviatočného nedeľného obeda a s kockou zvlášť upečenej plnky, so sladko-kyslými domácimi nakladanými uhorkami a so zemiakmi pečenými na výpeku z prepelíc a údenej slaninky,ktoré vynikajúco doplnili lahodnú chuť jemného delikátneho prepeličieho mäsíčka, ktoré bolo mäkučké ako masielko a zostalo šťavnaté vdaka obalu z údenej slaniny,je to neskutočná dobrota - odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
aj ja dávam plnku ešte zvlášť, ked robím plnené pečené kura. vtedy jej spravím viac. tu mi trocha plnky zostalo, použila som ju tiež.
takto upravené prepelice boli vynikajúce :-)
dakujem za pochvalu.
netvrdila by som, že to nemôže byť lacné jedlo, prepelice sa v obchode síce ťažko zháňajú, avšak v metre ich kúpiš za primeranú slušnú cenu, okrem toho sa chovajú na rôznych farmách a dokonca v domácnostiach s rodinným domom vo volérach vo väčšom množstve, tiež kúpiš za prijateľnú cenu, kuracia pečeň je relatívne určite lacná, najmä ak zvážiš použité množstvo a dubáky sú vlastnoručne nazbierané.
iste, že záleží na možnostiach každého z nás individuálne, rozhodne za všetko spolu nedáš ani zdaleka toľko peňazí ako napr. za pravú sviečkovú, vykŕmenú kačicu a iné drahé dobroty. a raz za čas to iste nie je vôbec veľa.
dakujem za pochvalu.
a tentoktát skutočne s prepelicami :D
veľmi pekne dakujem.
však si včšimni, koľko je tu husí, kačiek, husokačiek, hanger steekov, pravej sviečkovej, drahých rýb...a podobne :-)
nemusí to byť vždy len lángoš, fazulica, kapustnica, kelovica,šošovica, zemiakove placky, halušky...napokon milujem klasiku a mám ju doma často, takmer denne. aj dobá klobása čosi stojí, nie?
človek si zaslúži aj takéto úžasné jedlo niekedy.
vrelo odporúčam každému.
dakujem za uznanie i 5*****
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.