Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. januára 2014
Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo, preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila domácou údenou slaninkou a upiekla. Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom hovorí.

2
porcie
60 minút
príprava
30 + 5 minút
na 160/200 °C

Suroviny

2 ks
100 g na obalenie v tenkých plátkoch
podľa chuti
Plnka:
100 g
1 hrsť
2 ks včerajšia
1 PL
1 ks
podľa potreby
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
cca 100 ml na podliatie
1 ks malá
Príloha:
300 g
podľa potreby na pečenie
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prepelice som dočistila od zbytkov peria, dobre som ich umyla pod prúdom tečúcej studenej vody z vnútra i z vonka a dôkladne osušila papierovou kuchynskou utierkou.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do teplej vody som namočila sušené dubáky na 30 minút.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prepelice som jemne osolila z vnútra i z vonku, to stačí, lebo soľ je i v plnke a domáca údená slanina je slaná dosť. Nechala som ich 1 hodinu odpočívať a pustila som sa do prípravy plnky.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Namočené dubáky som scedila, ich vodu zachytila a pokrájala som ich na menšie kocky.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Umytú, odblanenú a osušenú kuraciu pečeň som pokrájala tiež na kocky.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatom oleji som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu do sklovita - asi 3 - 4 minúty.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som scedené dubáky, restovala som ich s cibuľkou asi 3 minúty...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...podliala som ich vodou, v ktorej boli namočené, priviedla som do varu a vyvarila som ju prudkým varom až na tuk - asi 10 minút.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som pokrájanú kuraciu pečeň a restovala som ju asi 5 minút, všetko som nechala úplne vychladnúť.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som vo vode namočené a poriadne vytlačené žemle,...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...posekanú petržlenovú vňať, ...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...rozklepla som 1 vajce, zmes som premiešala, ...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...osolila morskou soľou, okorenila čerstvo mletým čiernym korením,..

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zahustila strúhankou a ...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...premiešala dobre rukami, plnka bola hotová.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pripravenou plnkou som naplnila prepelice, nie veľmi na tesno, pri pečení plnka zväčší svoj objem.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Naplnené prepelice som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaninky, vložila som ich do pekáčika a pridala som vedľa ešte zvyšok plnky. Údená slaninka výborne ochutí prepelice i plnku počas pečenia.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Prepelice i plnku som poliala olejom, aby pri pečení získali chrumkavú kôrku na povrchu, ...

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...podliala som ešte trochou studenej vody a vložila som ich piecť do rozohriatej trúby.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Piekla som ich 30 minút pri teplote 160 stupňov C, potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 5 minút, kým bol povrch pekne do červena a do chrumkava. Odobrala som výpek ochutený domácou údenou slaninkou do iného pekáčika a upiekla som na ňom krížalky zemiakov pri teplote 220 stupňov C 20 minút.

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    záber z blízka. Podávala som ich horúce s úžasnou sviatočnou plnkou, ktorá len pridala na chuti skvelého sviatočného nedeľného obeda a s kockou zvlášť upečenej plnky, so sladko-kyslými domácimi nakladanými uhorkami a so zemiakmi pečenými na výpeku z prepelíc a údenej slaninky,ktoré vynikajúco doplnili lahodnú chuť jemného delikátneho prepeličieho mäsíčka, ktoré bolo mäkučké ako masielko a zostalo šťavnaté vdaka obalu z údenej slaniny,je to neskutočná dobrota - odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)

    Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
vyzerajú chutne s tou slaninkou, prepeličie mäso som ešte neochutnala... tiež mám rada takto plnku upečenú na plechu spolu s mäskom, dávam tak ku kuraťu
@luss44 , ak budeš mať možnosť, skús tieto prepelice, je to veľká lahôdka :-)
aj ja dávam plnku ešte zvlášť, ked robím plnené pečené kura. vtedy jej spravím viac. tu mi trocha plnky zostalo, použila som ju tiež.
takto upravené prepelice boli vynikajúce :-)
dakujem za pochvalu.
skusim takto pripravit kuriatko... vyzera to celkom dobre. osobne by som to nezaradila medzi lacne jedla lebo prepelica, dubaky a ani kuracia pecienka veru lacne nie su. ;)
@brambora , skús, je to vynijkajúce jedlo. :-)
netvrdila by som, že to nemôže byť lacné jedlo, prepelice sa v obchode síce ťažko zháňajú, avšak v metre ich kúpiš za primeranú slušnú cenu, okrem toho sa chovajú na rôznych farmách a dokonca v domácnostiach s rodinným domom vo volérach vo väčšom množstve, tiež kúpiš za prijateľnú cenu, kuracia pečeň je relatívne určite lacná, najmä ak zvážiš použité množstvo a dubáky sú vlastnoručne nazbierané.
iste, že záleží na možnostiach každého z nás individuálne, rozhodne za všetko spolu nedáš ani zdaleka toľko peňazí ako napr. za pravú sviečkovú, vykŕmenú kačicu a iné drahé dobroty. a raz za čas to iste nie je vôbec veľa.
dakujem za pochvalu.
milý@sracz - ferikém drágám, veru výborná domáca papanica, teraz už ja môžem potvrdiť :-)
a tentoktát skutočne s prepelicami :D
veľmi pekne dakujem.
Milá @pusta , Ty si fakt veľký provokatér... tak už nielen jahňacinou ma lákaš, ale aj takýmito krásnymi prepeličkami. Vyzerajú fakt úžasne, ten kabátik zo slaninky im veľmi pristane a isto im dodal skvelú chuť a vôňu. Mať zdroj prepelíc, idem do nich aj hneď teraz, krásny recept, skvelé jedlo, tlieskam :) 5*
@eviana milá, nie, nie...nie som provokatér. myslím, že občas nezaškodí úžasná delikatesa nikomu, ani čo sa peňaženky týka.
však si včšimni, koľko je tu husí, kačiek, husokačiek, hanger steekov, pravej sviečkovej, drahých rýb...a podobne :-)
nemusí to byť vždy len lángoš, fazulica, kapustnica, kelovica,šošovica, zemiakove placky, halušky...napokon milujem klasiku a mám ju doma často, takmer denne. aj dobá klobása čosi stojí, nie?
človek si zaslúži aj takéto úžasné jedlo niekedy.
vrelo odporúčam každému.
dakujem za uznanie i 5*****
jéééj, @lycynka moja, vitaj...dlho, dlho si tu nebola:-)
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.
jéééj, @lucynka moja, vitaj...dlho, dlho si tu nebola:-)
verím, že by si si dala...áno, v poslednom čase som sa v kuchyni teda vyšantila :-)))))
ale stálo to za to a chutilo nám.
dakujem za pochvalu.

Pridaj komentár k receptu: