Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba fotorecept
Dnes som ich podával s pečenými zemiakmi a ľahkým šalátom. Pomenovanie hrebenatka pochádza zo starofrancúzskeho "escalope", čo znamená škrupina. Vo francúzskej kuchyni Zobraziť celý popisDnes som ich podával s pečenými zemiakmi a ľahkým šalátom. Pomenovanie hrebenatka pochádza zo starofrancúzskeho "escalope", čo znamená škrupina. Vo francúzskej kuchyni ako "coquilles Saint-Jacques" sa často pripravujú s krémovou omáčkou. Sú zdravým doplnkom stravy, pretože majú nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín, vďaka čomu sú skvelým doplnkom každej diéty. Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, B12, fosfor, horčík a draslík. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre ľudské srdce.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
10-12 ks (disky mäsa) |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL (alebo slnečnicový) |
|
2-3 PL |
|
1,2-1,5 g |
|
2-3 ks (Roma) |
|
10 ks (v oleji) |
|
10 ks (v oleji) |
|
250 ml (pokrájaná) |
|
2 PL (alebo limetková) |
|
Postup
-
1
Disky „mäsa“ hrebenatiek som umyl pod tečúcou studenou vodou a rozložil ich na papierové utierky, aby pred tepelnou úpravou uschli.
-
2
Asi 7 minút predvarené „klinky“ žltých zemiakov som poukladal na rošt, uložený na pekáči s papierom na pečenie a nechal 24 minút piecť v rúre vyhriatej na 200 ºC.
-
3
Usušené disky hrebenatiek som po obvode „pogúľaním“ obalil mandľovou múkou, obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
-
4
V panvici som nechal rozohriať po 2-3 PL oleja a masla a
-
5
potom na strednom ohreve pripravené hrebenatky opiekol po obidvoch stranách asi po 2÷3 minúty. Dlhšie určite nie, lebo dostanú konzistenciu gumy.
-
6
Podával som s opečenými zemiakmi a s RAW olivovým kvazi šalátom (pokrájané paradajky, zelené a čierne olivy, červená cibuľa, soľ, korenie štyroch farieb a limetková či citrónová šťava).
-
7
Kytica bielych karafiátov s červenými gerberami aj moju domácu pani vždy poteší.
Diskusia k receptu