Pečené hrebenatky
Pečené hrebenatky

Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 15:57
Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept)
Foto: sracz

Dnes som ich podával s pečenými zemiakmi a ľahkým šalátom. Pomenovanie hrebenatka pochádza zo starofrancúzskeho "escalope", čo znamená škrupina. Vo francúzskej kuchyni Zobraziť celý popisDnes som ich podával s pečenými zemiakmi a ľahkým šalátom. Pomenovanie hrebenatka pochádza zo starofrancúzskeho "escalope", čo znamená škrupina. Vo francúzskej kuchyni ako "coquilles Saint-Jacques" sa často pripravujú s krémovou omáčkou. Sú zdravým doplnkom stravy, pretože majú nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín, vďaka čomu sú skvelým doplnkom každej diéty. Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, B12, fosfor, horčík a draslík. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre ľudské srdce.

2-4
porcie
15 minút
príprava
2-3 minút
tepelná úprava

Suroviny

10-12 ks (disky mäsa)
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
2-3 PL (alebo slnečnicový)
2-3 PL
1,2-1,5 g
2-3 ks (Roma)
10 ks (v oleji)
10 ks (v oleji)
250 ml (pokrájaná)
2 PL (alebo limetková)



Postup

  1. 1

    Disky „mäsa“ hrebenatiek som umyl pod tečúcou studenou vodou a rozložil ich na papierové utierky, aby pred tepelnou úpravou uschli.

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi 7 minút predvarené „klinky“ žltých zemiakov som poukladal na rošt, uložený na pekáči s papierom na pečenie a nechal 24 minút piecť v rúre vyhriatej na 200 ºC.

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Usušené disky hrebenatiek som po obvode „pogúľaním“ obalil mandľovou múkou, obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V panvici som nechal rozohriať po 2-3 PL oleja a masla a

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom na strednom ohreve pripravené hrebenatky opiekol po obidvoch stranách asi po 2÷3 minúty. Dlhšie určite nie, lebo dostanú konzistenciu gumy.

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podával som s opečenými zemiakmi a s RAW olivovým kvazi šalátom (pokrájané paradajky, zelené a čierne olivy, červená cibuľa, soľ, korenie štyroch farieb a limetková či citrónová šťava).

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kytica bielych karafiátov s červenými gerberami aj moju domácu pani vždy poteší.

    Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu