Pečené hrebenatky
Pečené hrebenatky - mušle sv. Jakuba (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dnes som ich podával s pečenými zemiakmi a ľahkým šalátom.* Pomenovanie hrebenatka pochádza zo starofrancúzskeho
"escalope", čo znamená škrupina. Vo francúzskej kuchyni ako "coquilles Saint-Jacques" sa často pripravujú s krémovou
omáčkou. Sú zdravým doplnkom stravy, pretože majú nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín, vďaka čomu sú skvelým
doplnkom každej diéty. Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály, B12, fosfor, horčík a draslík. Obsahujú omega-3 mastné
kyseliny, prospešné pre ľudské srdce.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
2-3 minút tepelná úprava |
Postup
- Disky „mäsa“ hrebenatiek som umyl pod tečúcou studenou vodou a rozložil ich na papierové utierky, aby pred tepelnou úpravou uschli.
- Asi 7 minút predvarené „klinky“ žltých zemiakov som poukladal na rošt, uložený na pekáči s papierom na pečenie a nechal 24 minút piecť v rúre vyhriatej na 200 ºC.
- Usušené disky hrebenatiek som po obvode „pogúľaním“ obalil mandľovou múkou, obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým korením štyroch farieb.
- V panvici som nechal rozohriať po 2-3 PL oleja a masla a
- potom na strednom ohreve pripravené hrebenatky opiekol po obidvoch stranách asi po 2÷3 minúty. Dlhšie určite nie, lebo dostanú konzistenciu gumy.
- Podával som s opečenými zemiakmi a s RAW olivovým kvazi šalátom (pokrájané paradajky, zelené a čierne olivy, červená cibuľa, soľ, korenie štyroch farieb a limetková či citrónová šťava).
- Kytica bielych karafiátov s červenými gerberami aj moju domácu pani vždy poteší.